Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν για τη συνεργασία σε μία σειρά από ζητήματα. Μεταξύ αυτών η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, η μεταξύ τους συνεργασία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ευρώπη διά μέσου της Ελλάδας αλλά και η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα επιτρέπει την συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης οι τρεις ηγέτες, συζήτησαν και για το Κυπριακό, όπως επίσης και για την επίλυση της Ισραηλοπαλαιστινιακής διένεξης με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν δικό τους κράτος». Επιπλέον στο τραπέζι έπεσε και η συνεργασία των τριών χωρών στο θέμα της τρομοκρατίας, στην διαχείριση των υδάτων και της τεχνολογίας και ιδιαίτερα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, πάντοτε όμως με γνώμονα την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή.
Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν επίσης στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, η οποία θα παρακολουθεί το τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση -που τοποθετείται χρονικά στους επόμενους έξι μήνες- να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο.
Αναστασιάδης: Θεμέλιος Λίθος της συνεργασίας η Κοινή Διακήρυξη
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής ως «ιστορική» και υπογράμμισε «πως υπάρχει κοινή πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές προκλήσεις», καθώς επίσης και ότι «επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, ιδιαίτερα μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού των δράσεων».
Όπως ανέφερε η σημερινή κοινή διακήρυξη αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας μεταξύ των οποίων η ενέργεια ο τουρισμός το περιβάλλον η διαχείριση των υδάτων η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η μετανάστευση θα αποτελέσει το θεμέλιο της συνεργασίας.
«Στόχος είναι η προώθηση της ειρήνης στη Μεσόγειο» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης και συμπλήρωσε: «Προς επίτευξη των παραπάνω συστάθηκε τριμερής επιτροπή για να παρακολουθεί όσα όσα συμφωνήθηκαν».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης σε όσα περιλαμβάνει η Κοινή Διακήρυξη, όπως για παράδειγμα η δημιουργία συνεργιών στην ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, το Κυπριακό, την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή «που θα διασφαλίζει το Ισραήλ και θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού Κράτους».
«Είναι ισχυρή η πεποίθηση μας πως μέσα από την τριμερή συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες ασσύμετρες απειλές πιο αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε επίσης πως «τα μεταναστευτικά ρεύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με πολύπλευρη δράση και με οικονομική ενίσχυση και ανάπτυξη των περιοχών όπου είναι και η εστία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν» και τόνισε πως συμφώνησαν να συνεχίσουν την μεταξύ τους συνεργασία σε θέματα Ασφαλείας.
Νετανιάχου: Αγωγός για το φυσικό αέριο μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
Ο κ. Νετανιάχουν από την πλευρά του χαρακτήρισε την Σύνοδο αυτή ως «ιστορική» και σημείωσε πως «βλέπουμε προκλήσεις μπροστά μας και έχουμε την δυνατότητα να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους μας».
Ο κ. Νετανιάχου έκανε λόγο για την τη δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των τριών χωρών ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος, όπως επίσης και την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.
Τσίπρας: Σημαντικό βήμα για την σταθερότητα στην περιοχή μας
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου και χαρακτήρισε ως «ιστορική» την πρώτη Σύνοδο των τριών χωρών.
«Στέλνουμε πολύ σημαντικό μήνυμα: Ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να προάγουμε την ευημερία και την σταθερότητα μέσω της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της περιοχής», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βασικά σκέλη της συνεργασίας και έκανε λόγο για «σύσταση μιας τριμερούς κοινής ομάδας συνεργασίας και συντονισμού». Επίσης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και το ρόλο τη Ελλάδος ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως επίσης και στην κατασκευή του υποθάλασσιου καλωδίου για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.
«Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις στην περιοχή. Καταπολέμηση τρομοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στο Κυπριακό το οποίο χαρακτήρισε ως «διεθνές» θέμα, όπως επίσης και στην εξεύρεση λύσης ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση κάνοντας λόγο «για δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν δικό τους κράτος».
Επίσης ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ενίσχυση των σχέσεων Ευρώπης Ισράηλ, ενώ σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στην γενεσιουργό αιτία του προβλήματος.
«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την σταθερότητα στην περιοχή μας το οποίο δεν στρέφεται έναντι τρίτων», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ξεχωριστές συναντήσεις με τον κ. Αναστασιάδη
Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης υποδέχτηκε ξεχωριστά τους τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου, με τους οποίους είχε κατ` ιδίαν συναντήσεις και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Αναστσιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ θα στεφθεί με επιτυχία, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γειτονιά μας, όπως μεταδίδει το philenews.com.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι είναι χαρά του που ξαναβρίσκεται στην Κύπρο και αστειευόμενος ανέφερε πως ο ίδιος συναντά τον πρόεδρο Αναστασιάδη πιο συχνά από ότι τους υπουργούς της κυβέρνησής του.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι θα δημιουργήσει ένα θετικό παράδειγμα.
«Δεν στρεφόμαστε εναντίον τρίτων», είπε ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο Κυπριακό.
Κατά την συνάντηση που είχε με τον κ. Νετανιάχου οι δύο αρχηγοί μίλησαν για το παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να ρωτά εάν ήταν μικρό και τον κ. Αναστασιάδη να του απαντά πως ήταν διεθνές, αλλά εξαιτίας της τουρκικής εισβολής έχει κλείσει, καθώς βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη.
Πηγή: Huffington Post –HuffPost Greece | Βαγγέλης Τριάντης
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28.1.2016 MNM