Νέο πλήγμα για την ελευθεροτυπία η πρόταση Εισαγγελέα στην Τουρκία για ισόβια κάθειρξη δημοσιογράφων

Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας και ο Ερντέμ Γκιουλ, διευθυντής του γραφείου της Άγκυρας, φυλακίσθηκαν στις 26 Νοεμβρίου κατ’ εντολή ποινικού δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης το οποίο τους κατηγορεί ότι δημοσίευσαν πληροφορίες – και βίντεο- σχετικά με παραδόσεις όπλων από το τουρκικό κράτος σε τζιχαντιστές στη Συρία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Τζαν Ντιουντάρ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας, όπως και ο Ερντέμ Γκιουλ, ο επικεφαλής του γραφείου της Τζουμχουριέτ στην Άγκυρα- η εφημερίδα πρόσκειται στην αντιπολίτευση,, κατηγορούνται για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων» και κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη, διότι είχαν δημοσιεύσει τον Μάιο ένα άρθρο που αναφερόταν σε παραδόσεις όπλων από την υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας, τη MİT, σε αντάρτες στη Συρία.

Τούρκοι στρατοχωροφύλακες είχαν σταματήσει μια φάλαγγα φορτηγών της MİT στη νότια Τουρκία τον Ιανουάριο του 2014. Η αποκάλυψη της μεταφοράς όπλων που είχαν κρυφτεί, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, κάτω από κιβώτια με φάρμακα, είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Τουρκία.

Τότε η κυβέρνηση είχε πει ότι κυβέρνηση είχε υποστηρίξει, όπως μεταδίδει το BBC, ότι τα φορτηγά μετέφεραν βοήθεια στους Τουρκμένους της Συρίας.

Πηγή: Huffington Post

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27.1.2016