Αφροδίτη Θεοπεφτάτου: Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Το έργο που έγινε, οι αγκυλώσεις που πρέπει να αντιμετωπισ

Πανευρωπαϊκά η αριστερά συνεχώς και ισχυροποιείται. Στην Πορτογαλία βρίσκεται στη κυβέρνηση, στην Ισπανία παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, σε ολόκληρη την Ευρώπη ο λόγος της κατακτά ευρύτερα ακροατήρια.

Μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της διαπραγμάτευσης πήραμε τις πρωτοβουλίες εκείνες που χρειαζόντουσαν και νομοθετήσαμε μία σειρά νόμων που λειτούργησαν θεραπευτικά ως προς την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 6 χρόνια: αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για αδύναμους συμπολίτες μας, ρυθμίσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επαναπρόσληψη των αδίκως απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, θεσμοθέτηση του τρόπου αδειοδότησης και λειτουργίας των τηλεοπτικών μέσων μετά από 25 χρόνια, επέκταση σύμφωνου συμβίωσης.

Ένας από τους λόγους εφαρμογής ακραίων μέτρων λιτότητας είναι η έλλειψη βασικών δομών του κράτους, που είναι αυτονόητες στις χώρες του δυτικού κόσμου: αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας, πολυνομία, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, έλλειψη Εθνικού Κτηματολογίου, Περιουσιολογίου, δίκαιου συστήματος φορολόγησης. Εκτός, δηλαδή, από τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αγκυλώσεις δεκαετιών και είναι ζητούμενο η άμεση εφαρμογή των παραπάνω μεταρρυθμίσεων και συνακόλουθα η απόδοση δικαιοσύνης μέσα από την πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

*Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, είναι Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27.1.2016