Νέα από την ΠΙΝ

Γραμματέα κ. Ζησιμάτο, για να ευχηθούν χρόνια πολλά στους εργαζόμενους και τους κρατούμενους και να ακούσουν τα προβλήματα που υπάρχουν, τέθηκαν μεταξύ άλλων τα αιτήματα της ανακατασκευής και επαναλειτουργίας του παλιού φούρνου των Φυλακών και σε συνέχεια αυτού την εξέταση παροχής βοήθειας από την ΠΙΝ προκειμένου τα προϊόντα που θα παραχθούν να διοχετευτούν στην τοπική αγορά. Με τον τρόπο αυτό, εξήγησαν στον Περιφερειάρχη, ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια μικρή οικονομική αυτοτέλεια και ένα ταμείο αλληλοβοήθειας εκείνων των κρατουμένων που στερούνται πόρων.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος εξετάζει, σε συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες, χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιηθεί  το αίτημα (π.χ. διασυνοριακά προγράμματα για την ανάδειξη ιστορικών κ.α. τόπων) καθώς και τη βοήθεια και παρέμβαση της ΠΙΝ για τη δημιουργία Κοινωνικού Συνεταιρισμού που θα μπορέσει να υλοποιήσει το εγχείρημα της πώλησης των αρτοποιημάτων ή όποιας άλλης παραγωγής προϊόντων των κρατουμένων.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε την ευκαιρία ακόμη να συνομιλήσει με αντιπροσωπεία κρατουμένων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επισκέφθηκε μεγάλο μέρος των Φυλακών Κέρκυρας και στη συνάντηση που είχε με τον διευθυντή των Φυλακών κ. Βασίλη Θώμο συζητήθηκε το θέμα της επισκευής και ανάδειξης του ιστορικού τμήματος των Φυλακών, όπου είχαν φυλακιστεί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, την περίοδο 1946-1949. Οι χώροι που κρατούνταν πριν την έκτελεσή τους οι αγωνιστές, δεν έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές έως σήμερα και υπάρχει –και από την τοπική κοινωνία- το αίτημα να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος. Στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς του Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτου, θα εξεταστεί ενδελεχώς με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας η δυνατότητα χρηματοδότησης της μελέτης και του έργου που απαιτείται, ώστε να αναδειχθεί το τμήμα αυτό.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών στις Φυλακές Κέρκυρας και τη συνάντηση με το διευθυντή των Φυλακών Βασίλη Θώμο.

Πρόσκληση σε ειδική δημόσια συνεδρίαση

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 185 του Ν. 3852/2010, σας καλούμε να παρευρεθείτε στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 10.00πμ. στο ξενοδοχείο Corfu Holiday Palace

με αποκλειστικό θέμα:

«Απολογισμός Πεπραγμένων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

O Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Χρήστος Μωραΐτης

Διαδοχικές συσκέψεις για την άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στη Λευκάδα

Διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, στη Λευκάδα, προκειμένου να συντονίσει και να θέσει τις προτεραιότητες για μελέτες και έργα αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς της 17ης Νοεμβρίου 2015.

Αρχικά ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Θόδωρου Χαλικιά, του Εκτελεστικού Γραμματέα Παναγή Ζησιμάτου και υπηρεσιακών στελεχών της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Λευκάδας.

Στη σύσκεψη αυτή τέθηκαν προτεραιότητες για τη σύνταξη μελετών και την εκτέλεση έργων στους τομείς αρμοδιότητας της Περιφέρειας, δηλαδή στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα δημόσια κτίρια.

Το ποσό που αναλογεί στη Λευκάδα από τα διαθέσιμα – έως τώρα – κονδύλια είναι ύψους 14.900.000 ευρώ για την εκτέλεση έργων και 400.000 για την εκπόνηση μελετών.

Σύμφωνα με την πρώτη ιεράρχηση από πλευράς Περιφέρειας δίνεται προτεραιότητα:

1.         Στην εκτέλεση έργου άμεσης αντιστήριξης του πρανούς στην είσοδο του Αγίου Νικήτα και αναθέσεις γεωτεχνικών και στατικών μελετών στην ίδια περιοχή.

2.         Στην ανάθεση μελέτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην περιοχή Τσουκαλάδες – Πευκούλια καθώς και στην εκτέλεση έργων στην περιοχή Τσουκαλάδες – Αγ. Νικήτας.

3.         Στα έργα αποκατάστασης στις περιοχές «Χορτάτα – Κομηλιό – Δράγανο – Αθάνι – Ι. Μ. Αγ. Νικολάου Νηράς», «Καλαμίτσι – Χορτάτα – Μανάσι – Νικολί- Αγ. Πέτρος», «Κομηλιό – Αγ. Πέτρος – Βασιλική», «Σύβρος – Αγ. Ηλίας – Αγ. Δονάτος» και «Σφακιώτες – Αλέξανδρος – Πλατύστομα – Αγ. Ιωάννης Λειβάδι»

4.         Σε μελέτες και έργα σε εκκλησίες, μοναστήρια και μνημεία.

5.         Στους εκβραχισμούς, προστασία πρανών και βραχοπαγίδες στις περιοχές που υπάρχει ανάγκη

6.         Σε μελέτες αλλά και έργα στα σχολικά κτίρια που υπέστησαν ζημιές, τα οποία ανήκουν στο Δήμο αλλά θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση της Περιφέρειας μέσω προγραμματικής σύμβασης.

7.         Σε μελέτες και έργα για τα λιμάνια Κάλαμου, Καστού, Μεγανησίου, Βασιλικής και Λυγιάς.

«Προτεραιότητα μας είναι η σύνταξη ολοκληρωμένης πρότασης από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Λευκάδας ώστε στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα και να ξεκινήσει η ανάθεση μελετών και η εκτέλεση έργων, προκειμένου να επαναφέρουμε την κατάσταση στο προ σεισμών επίπεδο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, συμπληρώνοντας ότι «είναι επείγουσα ανάγκη να προλάβουμε, στο μέτρο του δυνατού, την έναρξη της τουριστικής περιόδου και να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές που έχουν πληγεί, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην τοπική οικονομία».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λευκάδας Κώστα Δρακονταειδή, όπου συζήτησαν το ιδιαίτερο θέμα της εξασφάλισης ασφαλούς πρόσβασης στις παραλίες της περιοχής που είχαν πληγεί από το σεισμό.

Συμφωνήθηκε, λόγω και της τεχνικής ιδιαιτερότητας του θέματος, να ζητηθεί η συνδρομή των αρμοδίων υπουργείων σε μελετητικό, κατασκευαστικό και χρηματοδοτικό επίπεδο.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15.1.2016