Harvard: Χειρότερη διαπραγμάτευση της χρονιάς, αυτή της Ελλάδας με τους δανειστές της

Στην κορυφή της λίστας, η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους για το νέο πακέτο διάσωσης χαρακτηρίζεται από το λάθος που στη μελέτη περιγράφεται ως «μικροπολιτική με ευεργέτες». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το άρθρο, ο πρωθυπουργός της χώρας εγκλωβίστηκε σε εριστικούς τόνους οι οποίοι δεν απέδωσαν.

Όπως αναφέρει η ανάλυση του τμήματος διαπραγμάτευσης του Harvard, κατά τη διαπραγμάτευση μιας κρίσης το μοναδικό που ενδιαφέρει είναι να έλθεις σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Η επιθυμία να αποτραπεί μια καταστροφή οδηγεί τους διαπραγματευτές να υπερβούν τις συνηθισμένες συνθήκες ζωής τους, όπως τον ύπνο, στην επιδίωξη του στόχου τους.

Αυτές μοιάζουν να ήταν οι συνθήκες με τις οποίες διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση της Ελλάδας με τους εταίρους της, για το νέο πακέτο διάσωσης, επισημαίνει το άρθρο. Μετά την απόρριψη από το δημοψήφισμα της συμφωνίας που προσφέρθηκε αρχικά, Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του επέστρεψαν στις Βρυξέλλες για ένα μαραθώνιο 17 ωρών για μία νέα συμφωνία.

Η τελική συμφωνία έδωσε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 98 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά τίποτα από ό,τι επιθυμούσαν. Τα στοιχεία που επηρεάζουν τέτοιες καταστάσεις συνοψίζονται στην εξάντληση, την πίεση χρόνου και το στρες.

Το μάθημα, που θεωρεί το άρθρο ότι προκύπτει από τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι όταν έχεις τολμηρές απαιτήσεις θα σου φέρει πολλά περισσότερα το να έχεις συμφιλιωτικό τόνο από το να κινείσαι στα όρια και να ξεπερνάς τους τυπικούς κανόνες.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα λάθη που εντοπίζει η λίστα συγκαταλέγονται η «επιλογή να διαπραγματευτείς με δύσκολους εταίρους», το οποίο αναφέρεται στο ΝΑΤΟ για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία μετά την προσάρτησης της Κριμαίας, η «αποτυχία να διαπραγματευτείς εξ ονόματός σου», για τη Sony και το σκάνδαλο παραβίασης των email της, η «διαπραγμάτευση με κακές εναλλακτικές (BATNA)», για τον E. Snowden με τις ΗΠΑ έπειτα από τη δημοσίευση πληροφοριών των μυστικών τους υπηρεσιών, η «αδυναμία να σταματήσεις εξωτερικούς παράγοντες να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις», για τον John Kerry και τις συζητήσεις του για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Ιράν και η «υπερβολικά μεθοδική προσέγγιση της διαπραγμάτευσης», για τις ΗΠΑ και την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων με την Κούβα.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13.1.2016, Β. Λορεντζάτος