Ο Κυριάκος κέρδισε Μεϊμαράκη, Τσίπρα, Καραμανλή, Ντόρα. Ποιο το βιογραφικό του.

-Δεν είναι πια ο μοναδικός νέος ηλικιακά ηγέτης όσο κι αν έχει σημασία αυτό. Ο κ. Τσίπρας πούλησε και πολύ ακριβά μάλιστα το γεγονός ότι αυτός ένα νέο «παιδί» σαράντα χρονών έγινε πρωθυπουργός. Χωρίς φυσικά κανείς να ασχολείται με το τι έκανε ως πρωθυπουργός και εάν όλα όσα συνέβησαν δεν ηταν τίποτε περισσότερο από αρνητική κατάληξη της έλλειψης εμπειρίας, του νεαρού της ηλικίας και της έπαρσης που πολύ συχνά προκαλεί αυτή.

Τώρα απέναντι του ο κ. Τσιπρας δεν έχει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Φώτη Κουβελη, τον Βαγγέλη Βενιζελο, αλλά έναν σχεδόν συνομήλικο του.

Έτσι το πλεονέκτημα της ηλικίας δεν υπάρχει πια. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο κ. Μητσοτάκης αν και προέρχεται από τζάκι, δεν πήρε το δακτυλίδι του Αλαβάνου για να γίνει αρχηγός, αλλά το πέτυχε με την προσωπική σφραγίδα του. Με τις θέσεις που διατύπωσε, το πολιτικό προφίλ που πρόβαλλε, τις προτάσεις που παρουσίασε.

-Ο κ. Μητσοτάκης σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσιπρα έχει γράψει ένσημα στην προηγούμενη ζωή του. Δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα, αν και φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις γράψει προϋπηρεσία εάν λέγεσαι Μητσοτάκης και όχι Μητσοτακιδης. Όχι φυσικά ότι και ο Αλέξης δεν μπορούσε έστω και για τα μάτια του κόσμου να κολλήσει ένσημα στις εταιρίες της οικογενείας του ή εκείνες του Αλέκου Φλαμπουραρη…

– Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσιπρα, ο κ. Μητσοτάκης δεν κινδυνεύει να είναι κωλοτούμπας. Κερδίζει την πρώτη προσωπική «εκλογική» μάχη του προβάλλοντας αυτά που πιστεύει, που είναι ρεαλιστικά έστω κι αν ήταν αντιδημοφιλή.

Ο κ. Τσίπρας κέρδισε τρεις εκλογικές διαδικασίες λέγοντας τα αντίθετα από αυτά που εφάρμοσε την επόμενη ημέρα.

-Η εκλογή Μητσοτάκη είναι ενθαρρυντική για την χώρα. Έδειξε ότι ακόμη υπάρχουν έστω και ελάχιστα αντισώματα, σε αυτή την δραματική επιδείνωση που παρουσιάζει το εθνικό καρκίνωμα, του λαϊκισμού και των εύκολων λύσεων.

Ότι στις κάλπες χθες δεν πήγαν μόνο οι Νεοδημοκράτες, δεν πήγαν μόνο οι κουμπαριές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ούτε μόνο οι εκνευρισμένοι με την στάση του Κώστα Καραμανλή νεοδημοκράτες. Πήγαν κι άλλοι που είναι πλέον συνειδητοί πολίτες.

Που θέλουν να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Που θέλουν να έχουν λόγο για την πολιτική ηγεσία της χώρας σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν. Γιατί ο ενεργός πολίτης δεν μπορεί να είναι απλώς κομματικό μέλος. Μπορεί και πρέπει να έχει λόγο για την ηγεσία, για την γραμμή κάθε κόμματος…

-Ηττήθηκαν όσοι βρέθηκαν απέναντι στον Μητσοτάκη για διαφορετικούς λόγους. Επειδή ήταν απέναντι παραδοσιακά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (και καλά έκαναν), επειδή ηταν παραδοσιακά δίπλα στη καραμανλικη παράδοση… Ο Κυριάκος κέρδισε χθες την κακή κληρονομιά: το επίθετο Μητσοτάκης.

Έφθανε όμως αυτό; Εδώ ολόκληρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε αγώνα για τον … Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όχι επειδή πίστευε σε αυτόν… Αλλά επειδή η εκλογή του θα κράταγε ζεστό τον θρόνο για την επιστροφή του Κώστα Καραμανλή όταν θα αποφασίσει εκ του ασφαλούς να έρθει να μας σώσει και επειδή έτσι νόμιζε ότι θα βοηθούσε τον προσωπικό ευεργέτη του: τον κ. Τσιπρα.

Τον Κυριάκο δεν τον ξέρω προσωπικά κι αν κρίνω από το όνομα του και από εκείνη την αμαρτωλή ιστορία με τα τηλεφωνικά κέντρα του Χριστοφοράκου, και την εμμονή στις απολύσεις (που δεν έκανε τελικά ως υπουργός) μάλλον υπάρχει αρνητική προδιάθεση.

Ο Κυριάκος θα πρέπει από αύριο να αποδεικνύει κάθε ημέρα πολλά, ακόμη και αυτονόητα… Και θα πρέπει να αποφύγει την παγίδα στην οποία έπεσε ο Αλέξης Τσιπρας: Ότι “επειδή είμαι νέος, όλοι οφείλουν να μου κάνουν τα χατίρια”…

Από σήμερα υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα.

Πάμε πάσο. Ξαναμοιράζουμε την τράπουλα, κοιτάμε τα χαρτιά και πάμε μπροστά. Η παλιά στημένη παρτίδα τέλειωσε. Τώρα εδώ όλοι αναμετρώνται με την πραγματικότητα. Κι εμείς σαν πολίτες μπορούμε πια χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες χωρίς κόμπλεξ να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, την συνείδηση μας, την λογική μας.

Ακόμη κι αν δεν είμαστε Νεοδημοκράτες, η εκλογή του Κυριάκου, μας δίνει μια ακόμη ευκαιρία…

Γιώργος Πετράκης

Το βιογραφικό του νέου προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά το 1993 άλλος ένας Μητσοτάκης αναλαμβάνει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αν και ποτέ δεν ήταν το φαβορί, κατάφερε να νικήσει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και να είναι πλέον ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική.

Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. – Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. – Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”. -Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. – Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. – Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015.Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. Το Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβε πρώτος τη τάξει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.1.2016, Α.Σ.