πόλης Μαντάγια από τον συριακό στρατό και την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία έχει αναπτύξει μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του, έχει παγιδεύσει περίπου 40.000 κατοίκους που υπομένουν επιπλέον έναν βαρύ χειμώνα.
Βορειότερα, στα χωριά αλ Φούα και Κεφράγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, περίπου 20.000 κάτοικοι πολιορκούνται από ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.
Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν λιμοκτονήσει στην Μαντάγια από την 1η Δεκεμβρίου σε κέντρα υγείας που λειτουργούν με την υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF), όπως έχει κάνει γνωστό η οργάνωση αρωγής.
Οι παραδόσεις βοήθειας θα μπορούσαν να αρχίσουν την Κυριακή ή τη Δευτέρα, καθώς προετοιμάζονται τα απαραίτητα έγγραφα, δήλωσε ο Πάβελ Ξίσεκ, ένας εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στη Συρία, μιλώντας από τη Δαμασκό.
Ο Ξίσεκ επισήμανε ότι οι αποστολές θα είναι επικίνδυνες, καθώς οι αυτοκινητοπομπές θα χρειαστεί να διασχίσουν μέτωπα μαχών.
«Θα περάσουμε από εδάφη που ελέγχει η μια πλευρά σε εδάφη που ελέγχει μια άλλη», εξήγησε ο Πάβελ Ξίσεκ. «Και όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτή είναι πάντοτε μια πάρα πολύ λεπτή επιχείρηση».
Η πρώτη αυτοκινητοπομπή ενδέχεται να ξεκινήσει την Κυριακή, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΕΠ Αμπίρ Ετέφα.
Είναι επείγον να διανεμηθούν προμήθειες, ειδικά φάρμακα και βρεφική φόρμουλα, διότι πολλές γυναίκες αδυνατούν να θρέψουν τα μωρά τους εξαιτίας της ασιτίας, σημείωσε ο Ξίσεκ.
Το ΠΕΠ θα διανείμει βασικά διατροφικά είδη όπως ρύζι, φυτικά έλαια, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και τρόφιμα σε κονσέρβες.
Οι πολιορκίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ο οποίος διαρκεί πέντε χρόνια και υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, τα κυβερνητικά στρατεύματα και τις φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές οργανώσεις από τη μια και τις οργανώσεις των ανταρτών από την άλλη.
Οι πολιορκίες χρησιμοποιούνται στη Συρία σαν όπλο πολέμου με «έναν ανελέητο, συντονισμένο και προσχεδιασμένο τρόπο» και σκοπό «να αναγκάζεται ένας πληθυσμός, συλλογικά, να παραδίδεται ή να αντιμετωπίζει τον λιμό», ανέφερε μια επιτροπή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών.
Μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία υιοθετήθηκε την 18η Δεκεμβρίου όρισε έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για τις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και κάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις απρόσκοπτη πρόσβαση σε ολόκληρη τη Συρία, ειδικά σε πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
Ένα νεοπαγές όργανο της αντιπολίτευσης, το οποίο συστάθηκε για να επιτηρήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έχει απαιτήσει να διανεμηθεί βοήθεια πριν από την έναρξη των συνομιλιών, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 25η Ιανουαρίου.
Thomson Reuters Foundation, ΑΠΕ–ΜΠΕ, Νέα Υόρκη, United States
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9.1.2016, Μ. Ιγνατίου