Μάλιστα εάν μετά τον έλεγχο διαπιστώνεται ότι έχει αποκτηθεί με εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται, θα κατάσχεται η μη δηλωθείσα περιουσία ή θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, το οποίο θα είναι ακόμη και ίσης αξίας με το περιουσιακό στοιχεία που δεν δηλώθηκε.
Όπως προκύπτει από σχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών ο «συναγερμός» θα χτυπά με τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει μεταβολές περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτές τις περιπτώσεις η εφορία θα βάζει στο μικροσκόπιο το περιουσιολόγιο και θα το κάνει «φύλλο και φτερό» και μάλιστα αναδρομικά προκειμένου να διαπιστωθεί πως αποκτήθηκε η περιουσία και αν δικαιολογείται, προχωρώντας σε κυρώσεις και κατασχέσεις.
Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα πρέπει να δηλώνονται μεταξύ άλλων ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτοκίνητα, δίκυκλα, αεροσκάφη, μετοχές, καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού και εξωτερικού, σκάφη αναψυχής, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, κινητά μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, κοσμήματα, συλλογές σπανίων αντικειμένων, τραπεζικοί λογαριασμοί ακόμη και άλογα.
Βασικός σκοπός του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι να αποκτήσουν οι φορολογικές αρχές την εικόνα της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου, έτσι ώστε να εντοπίζονται φαινόμενα παράνομου πλουτισμού.
Το περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία συνόλου των νομικών και φυσικών προσώπων και θα είναι ατομικό, κάτι που σημαίνει ότι όπως υποβάλλονται από όλους οι φορολογικές δηλώσεις, έτσι θα υποβάλλεται μια φορά το χρόνο κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις το ατομικό ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νομοθέτηση της δημιουργίας του περιουσιολογίου θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου, ενώ για το 2016, το οποίο θα είναι το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29.11.2015