Έληξε η ομηρία στο ξενοδοχείο στο Μάλι

[17:20] Ομάδα τζιχαντιστών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu. Η αφρικανική ομάδα ονομάζεται Al-Mourabitoun και αποτελείται από Άραβες και Τουαρέγκ, όπως αναφέρει το Reuters.

[17:19] Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η κατάσταση στο Μάλι μπορεί να συσχετιστεί με τις επιθέσεις στο Παρίσι, ανέφερε στην αμερικανική τηλεόραση Αμερικανός διπλωμάτης της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους

[16:44] Έξι Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται υπό ομηρία, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του Αμερικανικού Στρατού.

[16:14] To αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει επίσημα ότι Αμερικανοί πολίτες ενδέχεται να βρίσκονται στο υπό ομηρία ξενοδοχείο στο Μάλι και πως γίνονται προσπάθειες να διασταυρωθεί η πληροφορία

[16:02] Τοπικά μέσα δημοσιεύουν φωτογραφία ενός τραυματισμένου αστυνομικού

[15:57] Οι ένοπλοι δράστες έχουν καταφύγει στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου καθώς οι ειδικές δυνάμεις προχωρούν, μεταδίδει το Reuters. Τοπικά μέσα αναφέρουν την απελευθέρωση 19 Ινδών ομήρων.

[15:51] Καταιγισμός πυροβολισμών  κατά την είσοδο των ειδικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο – Μάρτυρας στο Reuters

[15:11] Σύμφωνα με τη Le Monde οι γαλλικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν επισήμως την παρουσία Γάλλων υπηκόων ανάμεσα στα θύματα

[14:59] Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως πέντε από τους επτά εργαζομένους των Τουρκικών Αερογραμμών διασώθηκαν, ενώ οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους άλλους δύο.

Δημοφιλής τραγουδιστής ξέφυγε από την επίθεση στο Μάλι

[14:38] To Reuters μεταδίδει ότι όμηρος που απελευθερώθηκε άκουσε τους ενόπλους να μιλούν αγγλικά

[14:26] Επίλεκτες γαλλικές δυνάμεις οδεύουν προς το ξενοδοχείο

[14:12] H Air France ανακοινώνει την απελευθέρωση 12 εργαζομένων της

[14:05] Γαλλικές και αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στο ξενοδοχείο. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ λέει ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ειδικές δυνάμεις του Μάλι έξω από το ξενοδοχείο (Reuters/Adama Diarra)

[13:56] Reuters: Ειδικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στο ξενοδοχείο. Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των ομήρων είναι σε εξέλιξη. Οι ειδικές δυνάμεις ανεβαίνουν τους ορόφους του ξενοδοχείου και ακούγονται σποραδικοί πυροβολισμοί, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων ασφαλείας.

[13:55] CNN.com: Σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών, οι ένοπλοι είσηλθαν στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου με όχημα το οποίο έφερε πινακίδες του διπλωματικού σώματος. Ακόμη δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Απελευθέρωση ομήρου (Reuters/Reuters TV)

Το Al Jazeera του Κατάρ μεταδίδει ότι οι ένοπλοι ανήκουν στην εξτρεμιστική ομάδα “Ansar al-Din”.

[13:54] Η Le Monde και η Liberation μεταδίδουν ότι πέντε εργαζόμενοι των Τουρκικών Αερογραμμών έχουν απελευθερωθεί.

[13:17] Η κρατική τηλεόραση του Μάλι μεταδίδει ότι 80 όμηροι απελευθερώθηκαν.

[13:40] Τα Ηνωμένα Έθνη στέλνουν ενισχύσεις στο ξενοδοχείο στο Μπαμάκο

[13:37] Η πτήση Παρίσι-Μπαμάκο ακυρώθηκε.

[13:30] Δημοσιογράφος του BCC αναφέρει ότι δύο φρουροί του ξενοδοχείου είναι νεκροί. Οι ένοπλοι φώναξαν “Ο Θεός είναι μεγάλος” και άρχισαν να πυροβολούν.

[13:23] Όμηρος που απελευθερώθηκε λέει στην Le Parisien “Είδα πτώματα, ήταν τραγικό.”

[13:17] O πρόεδρος του Μάλι επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα από το Τσάντ όπου βρισκόταν την ώρα της επίθεσης.

[13:06] Τρείς εργαζόμενοι των Τουρκικών Αερογραμμών κατάφεραν να αποδράσουν, μεταδίδει το Reuters.

[13:00] Είκοσι όμηροι έχουν απελευθερωθεί σύμφωνα με το Associated Press.

[12:51] Οι ένοπλοι μετακινούνται από όροφο σε όροφο και βρίσκονται τώρα στον έβδομο,σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας.

[12:48] Μέχρι στιγμής 170 άνθρωποι κρατούνται όμηροι υπάρχουν αναφορές για 12 ενόπλους επιβεβαιώνονται 3 νεκροί περίπου 12 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι

[12:41] Ειδικές δυνάμεις εισβάλλουν στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με υπουργό του Μάλι.

[12:34] H Air France επιβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Μπαμάκο, μετά από αναφορές ότι βρίσκονται στο ξενοδοχείο μέλη πληρώματος της γαλλικής αεροπορικής εταιρίας.

Στο ξενοδοχείο βρίσκονται επίσης και έξι εργαζόμενοι των Turkish Airlines, σύμφωνα με Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο.

[12:31] To CNN αναφέρει ότι τρείς άνθρωποι, δύο από το Μάλι και ένας Γάλλος υπήκοος είναι νεκροί, επικαλούμενο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

[12:17] H ισπανική πρεσβεία στο Μάλι συμβουλεύει τους Ισπανούς κατοίκους να μην κυκλοφορούν.

[12: 14] Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ένοπλοι άφησαν ελεύθερους κάποιους ομήρους- δύο γυναίκες αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο – και αυτούς που είναι σε θέση να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Το γαλλικό πρακτορείο AFP κάνει λόγο για τζιχαντιστές, χωρίς ωστόσο ο αριθμός τους να είναι σαφής. Γαλλικά μέσα αναφέρουν δύο ή τρείς ενόπλους, ενώ ανώτερος αξιωματούχος αναφέρει τουλάχιστον δέκα.  Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι 170 άνθρωποι, ξένοι πελάτες και προσωπικό του ξενοδοχείου κρατούνται όμηροι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που ήταν έξω από το ξενοδοχείο, υπάρχουν αρκετοί νεκροί στους οποίους περιλαμβάνονται και οι φρουροί, όπως μεταδίδει το RFI. Οι πληροφορίες για νεκρούς δεν επιβεβαιώνονται επισήμως.

Υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένοπλοι εισήλθαν στο ξενοδοχείο όπου άνοιξαν πυρ και φώναζαν “Allahu Akbar” (Ο θεός είναι μεγάλος).

“Πολύ νωρίς το πρωί υπήρξαν πυροβολισμοί. Προφανώς υπήρξε απόπειρα ομηρείας. Η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο και έχει αποκλείσει την περιοχή,» δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή όπου στεγάζονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια και οι πρεσβείες και κατά κανόνα πελάτες του είναι υπήκοοι ξένων χωρών.

H αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους αμερικανούς πολίτες να βρουν ασφαλές καταφύγιο.

Πολλοί Κινέζοι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

“Ένας Κινέζος πελάτης με το επίθετο Chen, επικοινώνησε μέσω της εφαρμογής WeChat με το Xinhua και είπε ότι βρίσκεται ανάμεσα σε πολλούς Κινέζους στο ξενοδοχείο,” σύμφωνα με το πρακτορείο.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο τρομοκρατική επίθεση σε εστιατόριο στο Μάλι είχε στόχο πολίτες Δυτικών χωρών που βρίσκονταν εκεί, με αποτέλεσμα πέντε Ευρωπαίοι τουρίστες να χάσουν τις ζωές τους.

Την ευθύνη για την επίθεση τότε είχε αναλάβει η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουραμπίτουν του Αλγερινού Μόχταρ Μπελμόχταρ, η οποία στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι στόχος ήταν να εκδικηθεί «την αχρεία Δύση για τον προφήτη μας που τον προσέβαλε και τον χλεύασε», που παραπέμπει στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, ρητορική που ταυτίζεται με την πρόσφατη ανάληψη ευθύνης από τον ISIS, των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Τον περασμένο Αύγουστο στο Μάλι είχε λάβει χώρα άλλη μια κατάσταση ομηρείας στο ξενοδοχείο Byblos της πόλης Σεβαρέ, στο κεντρικό Μάλι, όπου έχουν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι εκ των οποίων οι τρεις στρατιωτικοί.

To Mάλι εισήλθε σε περίοδο μεγάλης αστάθειας το Δεκέμβρη του 2012 όταν εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το γεγονός αυτό άνοιξε το δρόμο στους ισλαμιστές αντάρτες να επιβάλλουν την παρουσία τους πρώτα στο βορά και στη συνέχεια να φτάσουν να πολιορκούν την ίδια την πρωτεύουσα. Από τη χώρα ζητήθηκε γαλλική βοήθεια –αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε αμέσως ο Ολάντ. Έστειλε χερσαίες δυνάμεις, αρχές του 2013, ενώ ταυτοχρόνως γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν τους αντάρτες.

Yπάρχει κι η πιθανότητα, σύμφωνα με πηγές, η όλη υπόθεση να είναι αγώνας επικράτησης ανάμεσα στην ISIS και σε παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Σώθηκε ο Έλληνας από την ομηρία

Ο Μιχάλης Σκαπούλης ήταν από το πρωί στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου, καθώς ζει στη γύρω περιοχή και γυμνάζεται εκεί.

Όπως δήλωσε στο BBC, «σήμερα το πρωί ήταν πολύ ήσυχα. Ήμουν εγώ και άλλοι δύο, που κάποια στιγμή έφυγαν και έμεινα μόνος μου».

«Όταν πήγα να φύγω, αντιλήφθηκα πως στο ξενοδοχείο επικρατούσε ασυνήθιστη σιωπή. Προχώρησα προς το λόμπι, άνοιξα σιγά σιγά την πόρτα και είδα στο πάτωμα πεσμένες σφαίρες»!

Αμέσως γύρισε στο γυμναστήριο και βγήκε από άλλη είσοδο. «Έξω υπήρχε ήδη στρατός και αστυνομία που με συνόδευσαν και κατόπιν με οδήγησαν σπίτι μου», είπε στο BBC.

Πηγή: Reuters, CNN, BBC, Euronews, 20.11.2015