Η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Δημητρίου

Σήμερα, 10 Noεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.κ. Δημητρίου Αργυρού.

Η Ι. Μητρόπολη Κεφαλληνίας έχει την τιμή και την ευλογία να υποδεχθεί έναν μητροπολίτη καθ΄ όλα άξιο, με μεγάλο κοινωνικό κι εκκλησιαστικό έργο, πλούσιο ακαδημαϊκό βιογραφικό και δράσεις πολιτιστικές, κι αδαμάντινο χαρακτήρα. Το τρίπτυχο αυτό είχε απόλυτη ανάγκη η Εκκλησία της Κεφαλληνίας, μια Εκκλησία που έχει πονέσει πολύ, και στο πρόσωπο τού Σεβασμιωτάτου έχει εναποθέσει προσδοκίες χρόνων.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Δημήτριος αφίχθη σήμερα το πρωί μέσω Πόρου, ενώ αποβραδίς είχαν φθάσει για να τον υποδεχθούν μητροπολίτες, ιερείς κι άλλη σεπτή ιεραρχών χορεία, αγιορείτες μοναχοί και ο καθηγούμενος Ιβήρων, εκπρόσωποι φορέων, μαθητές και πιστοί του από τα Ιωάννινα, αλλά και από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Λευκάδα.

Σε χωριά απ’ όπου πέρασε κατά την πορεία που ακολούθησε μέχρι να φθάσει στο Αργοστόλι ο κόσμος τον περίμενε με αγαλλίαση κι έραινε τον δρόμο του με άνθη και δαφνόφυλλα, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν αναγγέλλοντας την χαρμόσυνη είδηση.

Η υποδοχή έγινε στην Πλατεία Βαλλιάνου όπου τον προσεφώνησε ο Δήμαρχος Κεφαλληνίας κ. Α. Παρίσης. Εν πομπή και μέσω Λιθοστρώτου έφθασε χειροκροτούμενος  στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας όπου κι έγινε η τελετή της ενθρονίσεως.

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και άλλων αρχιερέων, εκκλησιαστικών πατέρων, μοναχών, μοναζουσών, πολιτικών και πολιτειακών φορέων, εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος χριστεπώνυμων, πραγματοποιήθηκε λαμπρή πανηγυρική τελετή στην οποία απηύθυναν λόγο ο Τοποτηρητής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, Ηλείας κ. κ. Γερμανός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου κ. κ. Παΐσιος ως Εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. κ. Δημήτριος ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράννων, εκπρόσωπος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, ο  Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, η Βουλευτής Κεφαλληνίας  κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαθάς κι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, Σπυρίδων Πετεινάτος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως εκ μέρους του όλου Ιερού Κλήρου Κεφαλληνίας.

Ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. κ. Δημητρίου. Άνθρωπος πνευματικός, μορφή γεμάτη ευγένεια, καλοσύνη κι αγάπη, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, όλους τους Άγιους πατέρες που συνέβαλαν στην ανάρρησή του στον Μητροπολιτικό θρόνο Κεφαλληνίας, τον Τοποτηρητή Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, τους Σεβασμιωτάτους Εκπροσώπους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράννων κ.κ. Αναστασίου, κ.κ. Παΐσιο και Δημήτριο αντίστοιχα, τους Αγίους Αρχιερείς που παρίσταντο, τους πολιτικούς και πολιτειακούς φορείς, τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας και των πολιτιστικών συλλόγων, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τους μαθητές και καθηγητές της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, όλους τους διοργανωτές τής εκδήλωσης και όλους τους πιστούς. Χαιρέτησε όλους εν τιμή και αγάπη, τα «ταλαντούχα τέκνα της Κεφαλληνίας», όπως είπε, εντός κι εκτός του νησιού, «συνήψε διαθήκη με τον Κύριο» και υποσχέθηκε ότι θα συνεργασθεί με όλους για το καλό του τόπου, θα απέχει από την πολιτική, θα υπηρετήσει πιστά και με ταπεινότητα την Εκκλησία της Κεφαλληνίας στοχεύοντας στην ειρήνη, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Την υπόσχεσή του δε, την έκλεισε σε τρείς λέξεις: «Επίσκοπος πάντων έσομαι», ενώ οι πιστοί για πολλοστή φορά ανέκραξαν εν μια φωνή: Άξιος.

Τέλος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου, σύσσωμης τής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, πλήθους ιερωμένων κι εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, δόθηκε το μεσημέρι, εκ μέρους του Δήμου Κεφαλληνίας επίσημο γεύμα προς τιμήν του νέου Μητροπολίτη μας.

Eυρυδίκη Λειβαδά