Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη: Xθες – σήμερα – αύριο – Εκδήλωση «σήμα κινδύνου» για ευαισθητοποίηση πάντων

Και η κ Δώρα Μαρκάτου τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε για τον Γεώργιο Μπονάνο τον καλλιτέχνη που έφτιαξε το ταφικό μνημείο των Ιακωβάτων που βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της βιβλιοθήκη, ενώ παρουσιάστηκε και βίντεο με την επιμέλεια του Γεράσιμου Γαλανού και του Μιχάλη Ανδρεαδάκη για την Ιακωβάτειο του χθες αλλά και σε ποια κατάσταση είναι σήμερα η βιβλιοθήκη.

Στο δεύτερο και ποιο ενδιαφέρον μέρος η κ Δώρα Ζαφειράτου μαζί με τον πρόεδρο της εφορευτικού συμβουλίου κ Πέτρο Πετράτο ενημέρωσαν το κοινό και ανάλυσαν τη σημερινή κατάσταση της βιβλιοθήκης, ανακοινώνοντας τη μεταφορά της Βιβλιοθήκης για όσο διάστημα χρειαστεί στο μουσείο Ληξουρίου υστέρα και από την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση του, αλλά και τι ενέργειες έχουν κάνει και θα κάνουν για την επισκευή των ζημιών που δημιουργήθηκαν από του σεισμούς του 2014. Στην αίθουσα του ΤΕΙ παραβρέθηκαν πολλοί φίλοι της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης, ανάμεσα τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Αραβαντινός, Βασίλης Ρουχωτάς ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης ΦΙ.ΚΟ Ηλίας Παρίσης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Γιώργος Κατσιβέλης αλλα και η κ Νόπη Αλεξανδροπούλου τ. πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της βιβλιοθήκης καθώς και ο προιστάμενος του ΤΗΜΟ κ Νικόλαος Μπούκας.

Διονύσης Αραβαντινός: «Δύο χρόνια μετά το σεισμό και για την Ιακωβάτειο η Δημοτική Αρχή νίπτει τας χείρας της»

Καυστικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά” Διονύσης Αραβαντινός,  για την κατάσταση που επικρατεί στην Ιακωβάτειο, δύο χρόνια μετά τους σεισμούς.

«Δύο χρόνια μετά το σεισμό και για την Ιακωβάτειο η Δημοτική Αρχή νίπτει τας χείρας της» τόνισε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Για την Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά, η Παλική διαθέτει ένα τρίπτυχο πολιτισμού που πρέπει να το αξιοποιήσει. Αυτό το τρίπτυχο είναι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, (ο βασικός πυλώνας πολιτισμού), το 1ο Δημοτικό Σχολείο (Μοναδικού αρχιτεκτονικού ρυθμού μπαουχάους) και το Μουσείο Ληξουρίου που εδώ και 5 χρόνια παραμένει αναξιοποίητο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένη Τετράπολη» Βασίλης Ρουχωτάς που παρέστη στην εκδήλωση επεσήμανε: «Υστέρα από δύο χρόνια και παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί 2 εκατομμύρια ευρώ στην Δημοτική Αρχή για έκτακτες ανάγκες,  τα αγάλματα του Μινιάτη και του Πετρίτση και η ταφική στήλη των Ιακωβάτων, εξακολουθούν να είναι στο χώμα και δεν υπάρχουν 50.000 ευρώ για την αποκατάσταση τους. Η αποθέωση της φροντίδας της Δημοτικής Αρχής για την πολιτιστική κληρονομιά της Παλικής». ΄

Ρεπορτάζ: Μάκης Μοσχόπουλος

Ειλημμένο από το inkefalonia