Σερβία: “Δεν θα αναγνωρίσουμε το Κόσοβο για να ενταχθούμε στην ΕΕ”

Ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ακόμα πως θα καταθέσει, στην ΕΕ, σχετικό έγγραφο, με τις υπογραφές σύσσωμης της σερβικής ηγεσίας και θα χρησιμεύσει για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Σερβίας και ως απάντηση στη Δύση.

«Εμείς θα αποφασίσουμε, αν θα σεβαστούμε τον εαυτό μας, το κράτος μας, το λαό και το μέλλον μας ή αν θα πούμε ότι κάτι άλλο είναι σημαντικότερο από αυτό, γι αυτό η κυβέρνηση ίσως θα μπορούσε να ετοιμάσει κείμενο, το οποίο θα υιοθετηθεί από τη Βουλή.

»Δεν χρειαζόμαστε άλλο τρόπο επιβεβαίωσης της βούλησης των πολιτών όσο ενεργούμε σύμφωνα με το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το σερβικό σύνταγμα δεν υπάρχει ανεξάρτητο Κόσοβο», ανέφερε ο κ. Νίκολιτς, επισημαίνοντας, πάντως, ότι η Σερβία δεν πρέπει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Ας τις διακόψουν εκείνοι. Ας αποφάσισαν πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Εκείνοι μας έδωσαν καθεστώς υποψήφιας χώρας, ας αποφασίσουν εκείνοι, αν θέλουν να μας βάλουν σε παράπλευρη τροχιά και να μας αφήσουν στον ήλιο χωρίς νερό», είπε ο κ. Νίκολιτς, σημειώνοντας ότι η Σερβία δεν θα βιαστεί, επειδή εξακολουθεί να επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Μόνο η ΕΕ μπορεί να παραιτηθεί από τις συνομιλίες, έτσι ώστε να πει ξεκάθαρα ότι θέλει να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο.

«Δεν είναι αναγκαίο ένα δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό, όσο συνεχίζουμε να σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία, αλλά απαιτείται συναίνεση της ανώτατης ηγεσίας και ευρύτερων κοινωνικών παραγόντων”.

Tanjug, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βελιγράδι, Σερβία

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.10.2015, Μ. Ιγνατίου