ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ, ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

20:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Εισήγηση του Δημήτρη Λεγάκη.

20:40 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ

Προλόγισμα της σκηνοθέτριας Βουβούλας Σκούρα.

Από τις 18:00 θα λειτουργεί παράλληλη έκθεση αφισών με θέμα τη «Φιλαναγνωσία».

Συμμετέχουν οι σχεδιαστές Δημήτρης Αρβανίτης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Γιάννης Καρλόπουλος, Γιώργος Ματθιόπουλος, Βουβούλα Σκούρα, και Παναγιώτης Χαρατζόπουλος.

Οι παρευρισκόμενοι θα λάβουν δωρεάν αντίγραφα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατίθεται το βιβλίο Για ένα εκδοτικό αρχείο τυπογραφίας, γραφιστικής, γραφικών τεχνών και διαφήμισης : πηγές από βιβλία, περιοδικά, άρθρα και βίντεο.

Τα πρώτα 200 αντίτυπα διατίθενται μαζί με ξύλινο αριθμημένο αρχίγραμμα, χαραγμένο σε χειροκίνητο παντογράφο και αριθμημένη αφισέτα, εκτυπωμένη με τη μέθοδο offset και ξυλοτυπίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Η αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας αποτελεί αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές διατάξεις των άρθρων 741 κ.επ. του Αστικού Κώδικα, και έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την έρευνα και θεωρητική ανάπτυξη αναφορικά με την οπτική επικοινωνία στην Ελλάδα.

Η σύστασή της έλαβε χώρα το 2012 και η πρώτη της έρευνα παρουσιάστηκε το 2015.

Ο ιστότοπος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.archivesofdesign.gr αποτελεί κατοχυρωμένο διαδικτυακό χώρο στον οποίο η εταιρεία δημοσιοποιεί τις δραστηριότητές της.

Ως κύριο αντικείμενο έρευνας ορίζεται η συγκρότηση ελληνικής βιβλιογραφίας, αρχείου περιοδικών εκδόσεων, αρθρογραφίας και αρχείου ηλεκτρονικών μέσων αναφορικά με την οπτική επικοινωνία – περιλαμβάνονται θεματικές όπως η Τυπογραφία, η Γραφιστική, οι Γραφικές Τέχνες και η Διαφήμιση.

Σκοπός της εταιρείας είναι η συγκέντρωση, αποδελτίωση και ταξινόμηση του συνόλου του αρχειακού υλικού με γνώμονες: α) τη διερεύνηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας μέσα από την τυποτεχνική της μορφοποίηση, β) τη θεωρητική έρευνα αναφορικά με τη γραφιστική ιστορική εξέλιξη, και γ) τη σταχυολόγηση της διαφημιστικής θεωρίας.

ΜΕΛΗ

Αρβανίτης, Δημήτρης : σχεδιαστής, μέλος της AGI

Κανελλόπουλος, Δημήτρης : σχεδιαστής, πρόεδρος ΔΣ ΕΓΕ (2010–’12)

Καρλόπουλος, Γιάννης : γραφίστας

Λεγάκης, Δημήτρης : διαχειριστής του Αρχείου

Ματθιόπουλος, Γιώργος : τυπογράφος σχεδιαστής, καθηγητής εφαρμογών

στα ΑΤΕΙ Αθήνας 

Ρόδης, Χάρης : user experience designer

Σαββαΐδης, Πάτροκλος : web developer

Σκούρα, Βουβούλα : σκηνοθέτης και σχεδιάστρια

Χαρατζόπουλος, Παναγιώτης : τυπογράφος σχεδιαστής

Χατζηιορδάνογλου, Παντελής : σχεδιαστής, αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΓΕ (2010–’12)

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6.10.2015