Κατακλυσμός στην Κεφαλλονιά και διακοπή ρεύματος

Από τις πρωινές και κυρίως μετά τις 12:30 η Κεφαλλονιά δέχθηκε μεγάλο ύψος νερού με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η παραλιακή, πολλά σπίτια και επιχειρήσεις, να πάθουν ζημιά δρόμοι –κυρίως από το Κλειστό γυμναστήριο μέχρι τον κόμβο του Βαλλιανάτου, καθώς και η περιοχή της Λάσσης -, ενώ η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θύμισε στους Κεφαλλονίτες εκείνον τον Ιανουάριο που έμεινε το νησί χωρίς ρεύμα για 15 μέρες.

Η βλάβη προήλθε από την Λευκάδα και δεν είχε ρεύμα ούτε η Ιθάκη. Δύσκολα ήταν για το αεροδρόμιο γιατί χωρίς ρεύμα δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα. Ευτυχώς όμως μετά από αρκετές ώρες έγινε επανασύνδεση.  Όμως οι ζημιές από την πρωτοφανή πλημμύρα είναι ανυπολόγιστες. Εκτός αυτών κινδύνευσαν άτομα μέσα σε αυτοκίνητα. Επίσης παρασύρθηκαν αυτοκίνητα κι έγιναν συγκρούσεις. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε 145 κλήσεις και δουλεύουν οι υπάλληλοι πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η καταιγίδα. Κατολισθήσεις έχουν παρουσιασθεί σε Καρούζα, Σιμωτάτα και Βλαχάτα 21ας. Στην Αγία Ευφημία, στη Σάμη, στον Καραβόμυλο, στο Ληξούρι οι ζημιές είναι του ίδιου μεγέθους, ενώ η θάλασσα έγινε καφετί από τους τόνους λάσπης που οδηγήθηκαν εκεί από την ακατάπαυστη βροχή.

Το βράδυ αναμένεται βροχή αναλόγου εντάσεως.

Eφημερίδα των Κεφαλλήνων

Ένα ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης κατέγραψε ο Μ/Σ Φαρακλάτων για τα δεδομένα της Κεφαλονιάς καθώς η σημερινή ποσότητα που εκδηλώθηκε είναι μέχρι και τις 7:30 το απόγευμα 233,8 χιλιοστά βροχής που αντιστοιχεί σε 233.8 τόνους νερού ανα στρέμμα.

Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012 και ήταν 118.6 χιλιοστά βροχής μέσα σε μία ημέρα το μισό περίπου από τη σημερινή ποσότητα που εκδηλώθηκε.

Επίσης έχουμε και ένα νέο ρεκόρ μηνιαίας βροχόπτωσης για το Σεπτέμβριο καθώς ο αντίστοιχος δείκτης έφτασε τα 288.8 χιλιοστά βροχής όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε ξεπεράσει τα 150 χιλιοστά και ενώ απομένουν 5 ημέρες για να τελειώσει ο μήνας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται με πιο μειωμένη ένταση και θα δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει αυτή η ακραία καιρική μεταβολή….

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:KEFALONIA-WEATHER (ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ Μ/Σ ΦΑΡΑΚΛΑΤΩΝ)