Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας, όπου αναγράφεται πλέον το όνομα της «Πλατείας Ευρώπης» στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ και στη Μινωϊκή γραφή, έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Τόσκα, της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Π. Πετράκη, του Δημάρχου Ηρακλείου και Προέδρου των Δημάρχων Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων της Γερμανίας κ. Επιτροπάκη, του Προέδρου των Απανταχού Κρητικών κ. Βεληβασάκη.
«Όποιος έρθει εδώ στο οροπέδιο για πρώτη φορά» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς «θα νοιώσει τη συγκίνηση που ένοιωσα εγώ, ιδιαίτερα έχοντας πανσέληνο και αναλογίζοντας το πόσο είναι ανόητοι εκείνοι που μιλούν για Grexit, όταν η Ευρώπη γεννήθηκε εδώ, όταν η Ευρώπη ερωτεύθηκε εδώ. Η Ευρώπη είναι η κληρονομιά μας και αυτός εδώ ο όμορφος τόπος πρέπει να αναδειχθεί ευρωπαϊκά και εγώ θα βοηθήσω».
Τις εντυπώσεις έκλεψε ο πυρρίχιος χορός, ένας από τους αρχαιότερους Ελληνικούς πολεμικούς χορούς, που χόρεψαν με ασκομαντούρες και λύρες νέοι άνδρες της περιοχής, αφού είχε προηγηθεί ξενάγηση των προσκεκλημένων μέσα στο ιστορικό σπήλαιο, στο οποίο ανέβηκαν το βράδυ της 31ης Ιουλίου υπό το φως της πανσέληνου. Την ξενάγηση των 400 προσκεκλημένων και λοιπών επισκεπτών ανέλαβε η Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λασιθίου κ. Σοφιανού.
Ιχνηλάτης των ιδεών που νοηματοδότησαν την όλη πολιτιστική πρωτοβουλία «Myth and Culture Meeting Points», με τους Αρχαιολογικούς χώρους να υποδέχονται Έλληνες της Διασποράς, κατοίκους και επισκέπτες, για ένα ταξίδι στον Ελληνικό Πολιτισμό, στον Μύθο και στην Φιλοσοφία, υπήρξε το Διεθνές Συμπόσιο “Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση”, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σαββατοκύριακο στο Καμπάνειο Ίδρυμα στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Το συμπόσιο πλαισιώθηκε από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες, οι οποίοι μέσα από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και πολύπλευρες προσεγγίσεις εισηγήθηκαν τις προτάσεις τους για την ανάπλαση του Οροπεδίου Λασιθίου.
Το σκεπτικό του Διεθνούς Συμποσίου εδράζεται στη διασύνδεση των αξιών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τις δυνατότητες της σύγχρονης τοπικής ανάπλασης και δεν είναι τυχαίο ότι στον τόπο αυτό δημιουργήθηκε το πρώτο αιολικό πάρκο του κόσμου, το «αιολικό θαύμα των παλαιών Κρητών» με τους 10.000 ανεμόμυλους, που κατέδειξαν ότι ευρεσιτεχνία και Ελληνισμός αποτελούν έννοιες παράλληλες.
Έρεισμα αλλά και κίνητρο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, όπως δήλωσε και ο Αναπληρωτής Γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης, αποτέλεσαν δύο πυλώνες πολιτικής σκέψης. Από τη μία πλευρά εκείνος της παραγωγής αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και φιλοσοφίας και μεταλαμπάδευσής τους στον κόσμο μέσω της Ελληνικής Διασποράς σε εποχές πολιτικής μισαλλοδοξίας και οικονομικού προτεσταντισμού. Από την άλλη πλευρά εκείνος της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και των Ελληνικών αξιών που γέννησαν τον Ελληνικό τρόπο ζωής, ο οποίος στηρίζεται στην χρήση και όχι στην κατάχρηση, είτε εννοιών είτε φυσικών πόρων.
Η έναρξη του συμποσίου κηρύχθηκε από το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Ιωάννη Στεφανάκη, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Καμπανείου Ιδρύματος Πέτρο Παπαδάκη και τον Αναπληρωτή Γενικό της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη.
Ακολούθησαν οι ομιλητές: Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Vans Watrous, Archeologist, Professor Dept of Visual Studies University at Buffalo, Sabine Beckmann, Μ. Α, PhD University of Crete, Susan Ferrence, PhD Director of Publications INSTAP Academic Press, Philadeplhia, ΡΑ, USA, Νίκος Σκουτέλης, επίκουρος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης (παρουσίαση Χρύσα Παγκάλου, Εύη Μουτσοπούλου), δρ. Μηνάς Τσικριτζής, ερευνητής Αιγαιακών Γραφών, Νίκος Λέανδρος, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Άγγελος Κότιος, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλης Χρηστάκης, πολιτικός επιστήμων – διεθνολόγος, Γεν. Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Οδυσσέας Σγουρός, αρχιτέκτων, Γενικός Γραμματέας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ ΕΤΑΚ), Μανώλης Κουτουλάκης, εμπειρογνώμονας Τοπικού και Περιφερειακού Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ερευνητής δρ. Πανεπιστημίου Πειραιά, Jerolyn Ε. Morrison, PhD in archaeology.
Υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων και ειδικών, προσφέρθηκε επίσης Μινωική Κουζίνα με εδέσματα παρασκευασμένα σε πήλινα σκεύη -σύμφωνα με την αυθεντική μινωϊκή παράδοση – σε όλους τους παρισταμένους με ιδιαίτερη νοστιμιά και γεύση, που αποδείκνυε και γευστικά την συνέχεια της γεύσης και την διατροφική αξία της Κρητικής διατροφής.
Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τη συνέλευση νεολαιών και Κρητών του κόσμου, την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνέλευσης νεολαιών-Κρητών του Συμποσίου και την προβολή της ταινίας «Ένας Θεός γεννιέται» της Ελένης Βλάσση.
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και το Καμπάνειο Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων).
Οι επόμενες εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού «Myth and Culture Meeting Points», υπό τον συντονισμό του Αναπληρωτή Γενικού της ΓΓΑΕ Δημήτρη Πλευράκη, θα διοργανωθούν στην Πανσέληνο της 29ης Αυγούστου 2015, στην Αρχαία Μεσσήνη, στο αντάμωμα των Μεσσηνίων όλου του κόσμου με τον Μύθο και τον Πολιτισμό.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10.8.2015, Eύα Παπαδάτου