21 Ιουλίου 1718: Η συνθήκη του Πασάροβιτς και η αρχή της διαμεσολάβησης

Με τη συνθήκη του Κάρλοβις (1699), η Οθωμανική αυτοκρατορία παραιτήθηκε από κάθε αξίωση πάνω σε χώρες που διεκδικούσε η Αυστρία. Κι ακόμα: Η Αυστρία πήρε την Τρανσυλβανία, την Ουγγαρία (εκτός από ένα κομμάτι), την Κροατία και σημαντικό μέρος της Σλαβονίας. Η Βενετία κατοχύρωσε την Πελοπόννησο και τις Δαλματικές ακτές. Η Ρωσία πήρε το Αζόφ. Ο κύριος όμως όρος έδινε το δικαίωμα της «διαμεσολάβησης» σε τρίτες χώρες που μπορούσαν να παρέμβουν ανάμεσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία και τον όποιο «τρέχοντα» αντίπαλό της στα πεδία των μαχών.

Στα 1709, ο Κάρολος ΙΒ’ της Σουηδίας κατέφυγε στην Οθωμανική αυτοκρατορία μετά την ήττα του από τον Μεγάλο Πέτρο στην Πολτάβα (βλ. 8.7.1709). Δε δυσκολεύτηκε να πείσει τον σουλτάνο Αχμέτ Γ’ να ξεκινήσει πόλεμο κατά της Ρωσίας και της Πολωνίας. Ο Πέτρος εισέβαλε στη Μολδαβία αλλά εγκλωβίστηκε στο Αζόφ καθώς κινήθηκαν εναντίον του και οι Τάταροι. Το ρωσικό χρυσάφι έπεισε τον Μεγάλο Βεζίρη να υπογράψει συνθήκη (1711). Με αυτήν όμως, ανατράπηκε εκείνη του Κάρλοβιτς, σε ότι αφορούσε τους Ρώσους που έχασαν το Αζόφ.

Στα 1714, ο Αχμέτ πήρε είδηση ότι οι Βενετσιάνοι υποδαύλιζαν τους Μαυροβούνιους να κινηθούν εναντίον του. Απάντησε με μιαν εκστρατεία αστραπή: Τους πήρε την Πελοπόννησο και τα εδάφη τους στη Δαλματία, ανατρέποντας τη συνθήκη και σε ότι αφορούσε τους Βενετσιάνους. Η Αυστρία διαμαρτυρήθηκε για να πάρει την απάντηση ότι η Τουρκία δεν αναγνώριζε πια τη συνθήκη αυτή. Η αυστριακή ανταπάντηση ήταν μια εισβολή στη Σερβία (1716). Τα τουρκικά στρατεύματα υποχώρησαν ως την Αδριανούπολη αλλά κινήθηκαν υπέρ του σουλτάνου οι «διαμεσολαβητές» Άγγλοι και Ολλανδοί. Η συνθήκη του Πασάροβιτς στις 21 Ιουλίου 1718, ανέτρεψε και τις υπόλοιπες εδαφικές ρυθμίσεις εκείνης του Κάρλοβιτς που τελικά δεν είχε ζωή ούτε είκοσι χρόνων: Η Αυστρία πήρε και την υπόλοιπη Ουγγαρία, τη Βόρεια Σερβία μαζί με το Βελιγράδι και όλη τη Δυτική Βλαχία ως τον ποταμό Αλούτα. Στη Βενετία αποδόθηκαν κάποια σημεία της Δαλματίας και της Ηπείρου. Αυτό που ποτέ δεν ανατράπηκε είναι «η αρχή της διαμεσολάβησης». Ισχύει ακόμα.

History Report – ΟΔΥΣΣΕΙΑ