Χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους του Παρισιού για την Ελλάδα στηρίζοντας το ΟΧΙ

«Τέλος στη Λιτότητα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, διαγραφή του χρέους» και «Αντίσταση στην Ελλάδα, στη Γαλλία» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που έγραφαν τα πανό στην πλατεία της Βαστίλης και φώναζε το πλήθος των διαδηλωτών, ενώ στο πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες στην αρχή της πορείας, το σύνθημα «Με τους Έλληνες, ενωμένοι εναντίον της λιτότητας: Αρνούμαστε τις διαταγές του χρηματοπιστωτικού τομέα» ήταν ζωγραφισμένο με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας: λευκό και μπλε.

Ο ευρωβουλευτής Ζαν-Λικ Μελανσόν, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς (PG), εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πήγε να διαδηλώσει ενάντια «σε έναν αποκλεισμό της Ελλάδας, που έχει οργανωθεί με στόχο να γονατίσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».

«Για το ποσό του 1,5 δισεκατ. ευρώ θα προκαλέσουν μία καταστροφή αυτού του μεγέθους;» διερωτήθηκε ο ίδιος.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κάλεσαν σε αυτήν την κινητοποίηση στο όνομα του «σεβασμού των δημοκρατικών επιλογών των λαών» και με στόχο να απορρίψουν τις πολιτικές λιτότητας.

Κατήγγειλαν την «καταστροφική κατάσταση» στην Ελλάδα η οποία εξηγείται σύμφωνα με τους ίδιους από το γεγονός ότι αυτή η χώρα «υπήρξε ένα από τα εργαστήρια εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Και στην Τουλούζη, περίπου 300 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της πόλης κρατώντας πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα: «Υποστήριξη στον ελληνικό λαό: από την Αθήνα στην Τουλούζη, σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι στη λιτότητα».

Protesters hold a Greek flag during a rally to support the Greek people, on Place de la Bastille, in Paris, France, 02 July 2015. It would be ‘extremely difficult’ to keep Greece in the eurozone if the country votes ‘no’ in this weekend’s referendum, Jeroen Dijsselbloem, the head of the Eurogroup of eurozone finance ministers, said on 02 July. On 05 July, Greek voters will be asked whether the country should accept reform proposals made by its creditors. Prime Minister Alexis Tsipras is telling people to reject the measures, arguing that a ‘no’ would give him a mandate for new bailout negotiations. EPA/IAN LANGSDON

REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μιχάλης Ιγνατίου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3.7.2015