Ευρυδίκη Λειβαδά: Πρώτη από σειρά αγρυπνιών, Ι.Μ. Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, 25.6.2015

Ο παπά Διονύσης εξομολογήθηκε ενώπιον όλων. Αναφέρθηκε στην τελευταία πορεία που έκαναν με τον παπά της Αγάπης προς Ι.Ν. στον Παρνασσό (δυστυχώς μου διαφεύγει το όνομά της) αμέσως μετά την χειροτονία του, όπου τον υποδέχθηκαν ως Άγιο. Το ίδιο συνέβη και σε άλλα μοναστήρια όπου τον καλούσαν. Η υποδοχή που του έκαναν ήταν μη εξηγήσιμη με τη λογική. Στον παπά Διονύση κατέθεσε τα όνειρά του. Ότι θα γίνει μεγάλο έργο στην Κεφαλλονιά. Πολιτιστικό, ανθρωπιστικό, έργο παιδείας. Ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα βοηθήσουν για αυτό. Ότι θα γίνουν κατασκηνώσεις. Και πως πρέπει να πάρουμε τα βιβλία του, που βρίσκονται στο υπόγειο στα κελιά στην Ι.Μ. της Παναγίας των Σισσίων – όπου πρωτοασκήτευσε ο πατέρας Γεράσιμος ερχόμενος στην Κεφαλλονιά-, να τα φέρουμε στην Ι. Μητρόπολη στο Αργοστόλι και να γίνει βιβλιοθήκη να διαβάζουν τα παιδιά. Και να την εμπλουτίσουμε. Μίλησε επίσης για την εικόνα της Παναγίας της Αμολύντου, αντιγράφου της ιερής εικόνας που ανήκε στον Άγιο Γεράσιμο, η οποία βρίσκεται στην Ι.Μ. του Αγίου. Το αντίγραφο αυτό το έχει ιστορήσει ο αγιογράφος κ. Ηλίας Γεωργάτος και σκόπευε να δωρίσει στον πατέρα Γεράσιμο άμα τη αφίξει του.

Όλα αυτά για κάποιους κάτι λένε. Είναι τα μηνύματα και οι εντολές που ο ίδιος έδωσε σε όλους μας και στον κάθε ένα χωριστά. Με τον κάθε ένα υπέγραψε χωριστή διαθήκη. Την οποία όσοι έχουν την τύχη να γνωρίζουν, ήδη εκτελούν και έχουν πάρει εν ζωή την ευλογία του.

Και κάτι προσωπικά για τον παπά Διονύση. Η φράση «αγράμματος είμαι Ευρυδίκη μου. Εσείς, εσύ κοίτα να τα προχωρήσεις» είναι μέγιστη τιμή, ιερή ευθύνη, θείο χρέος. Κι όχι μόνον για εμένα. Αλλά για όλους μας. Και για όλους όσους ήδη σχεδιάζουν, δουλεύουν κι εκτελούν το έργο και τις εντολές που μας άφησε. Και κάτι τελευταίο για τον παπά Διονύση -και για όλους τους ιερωμένους του δικού του ύψους-: Η θεία χάρις δεν αναζητεί διπλώματα τρανών πανεπιστημίων για να φωτίσει. Η αρετή, η αγνότητα ψυχής, το ήθος και η ηθική πηγάζουν από την εσωτερική όραση και γνώση.

Εμείς εδώ, μπορούμε να προχωρήσουμε. Γνωρίζει πολύ καλά ο ένας τον άλλο. Και, ετούτη την ώρα, δεν επιτρέπεται να διχασθεί η τοπική Εκκλησία μας. Κατ’ αρχήν ο ίδιος δεν θα το ήθελε επ’ ουδενί –όλους τους συγχωρούσε-. Και κατά δεύτερον, έχουμε ανάγκη να μείνουμε ενωμένοι για να προχωρήσουμε. Έτσι κι αλλιώς, τα αποστήματα τα πετάει ο οργανισμός από μόνος του.

Καταγράφω -για να μείνουν ως έγγραφο τεκμήριο- με δέος και σεβασμό, σήμερα, 26 Ιουνίου 2015 με τη απόλυτη βεβαιότητα ότι θα χρησιμεύσουν στο εγγύς μέλλον.

Ευρυδίκη Λειβαδά

Y.Γ. Η αποψινή αγρυπνία θα γίνει στην παλαιά εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, στις 21:30. Δευτέρα προς Τρίτη θα γίνει το εννεαήμερο μνημόσυνο στην Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου.