Κώστας Μανιουδάκης: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Aπό τον αριστερό εξώστη…

To Monthly Review ξεκίνησε την έκδοσή του τον Μάιο του 1949 στη Νέα Υόρκη, σε μια δύσκολη περίοδο που χαρακτηριζόταν από την κλιμάκωση του Ψυχρού Πολέμου. Το πρώτο τεύχος του κυκλοφόρησε με κύριο άρθρο το «Γιατί σοσιαλισμός;» του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Από τα πρώτα βήματά του, το Monthly Review προσδιορίσθηκε από την υπεράσπιση του σοσιαλισμού, την αντίθεσή του στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τη στήριξη των εργατικών αγώνων, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και της κοινωνικής αμφισβήτησης.

Θεμελιωτές του περιοδικού ήταν ο Πωλ Σουήζυ (1910–2004) και ο Λήο Χιούμπερμαν (1903–1968). Από το 1968 στο εκδοτικό σχήμα εισέρχεται ο Χάρρυ Μάγκντοφ (1914–2006) και το 2000 ο Τζων Μπέλλαμυ Φόστερ.

Από το 1949 μέχρι σήμερα με το Monthly Review συνεργάσθηκαν μεταξύ άλλων οι: Ζαν Πωλ Σαρτρ, Τσε Γκεβάρα, Φιντέλ Κάστρο, Ανδρέας Παπανδρέου, Σαμίρ Αμίν,  Ιζαμπέλ Αλλιέντε, Ούγκο Τσάβες, Έβο Μοράλες, Ντανιέλ Ορτέγκα, Σαλβαντόρ Αλιέντε κ.λπ.

Το Monthly Review θεωρείται θεσμός της παγκόσμιας Αριστεράς. Είναι το μοναδικό αριστερό περιοδικό που κυκλοφορεί σε μηνιαία βάση για 59 χρόνια. Σήμερα κυκλοφορεί στα αγγλικά, ελληνικά, ισπανικά, τουρκικά, ινδικά, ενώ σύντομα αναμένεται και η έκδοσή του στα κινεζικά.

Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις The Monthly Review Imprint στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της επαρχίας.

Αποστέλλεται επίσης με αντικαταβολή μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκδοτικό οίκο (210 3214480-488).

Εφημερίδα των Κεφαλλήνων