Επίσης παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιστορία της μάντολας, ότι πιο χαραχτηριστικό γλυκό του νησιού.
Aκούς μάντολα και σκέφτεσαι Κεφαλλονιά…. λες για την Κεφαλλονιά και σκέφτεσαι ..να είχα μια χούφτα μάντολες ζεστές εδεκεί από το ταβλάτσο του Βοσκοπούλη.
Κορυφαίο σε αναγνωρισιμότητα παραδοσιακό γλυκό του νησιού με ιστορία που χάνεται πολλές δεκαετίες πίσω..
Τότες που στη Κεφαλονιά υπήρχαν εκατοντάδες αμυγδαλιές που έδιναν την βασική πρώτη ύλη παραγωγής της το φρέσκο νοστιμότατο αμύγδαλο..
Από το οποίο προέρχεται και το όνομά της..γιατί η λέξη μάντολα είναι παράφραση του ιταλικού μαρντολα που σημαίνει αμύγδαλο.είναι εξάλλου και το μόνο ξενικό στοιχείο που έχει ,και γιαυτό και εμείς κατορθώσαμε και το βαφτίσαμε Κεφαλονίτικα.,μάντολα.ο τοπικισμός που μας χαρακτηρίζει άλλωστε δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης!!!
Τρατάρισμα εξαιρετικό ,που δημιουργήθηκε πρώτη φορά από τις αρχόντισσες του νησιού για να τιμήσουν τους ιδιαίτερους καλεσμένους τους σε σημαντικές στιγμές..και αυτό γιατί το έτερο υλικό αυτού του γλυκίσματος ήταν εκεια τα χρόνια πραγματικά σπάνιο ,δυσεύρετο ,πανάκριβο.μιλάμε για την ζάχαρη βέβαια..
Όσο επάρκεια υπήρχε σε αμύγδαλα τόσο σπάνιο είδος ήταν η ζάχαρη..και κάπου εκεί γεννήθηκε μέσα σε αυτή την αντικειμενική δυσκολία ο μύθος της μάντολας πού στη πορεία των χρόνων γιγαντώθηκε και χαρακτηρίστηκε ως το πιο σπουδαίο έδεσμα του νησιού ..
Και να σας πούμε και που το φτιάχνανε.σιγοκαβουρδίζανε τα δυο υλικά μαζί στα ..σκανταλέτα,και στα τα λιβανιστίρια, δηλαδή, τα θυμιατά!!!!!
Η μοναδική μυρουδιά από την σμίξη αυτή μεθούσε ολάκερες γειτονιές και έκανε απίστευτα ποθητό το γλυκό που ετοιμαζόταν σε αυτά τα αρχοντικά..
Αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη παρουσία της μάντολας στο νησί αρκετές δεκαετίες πίσω στο χρόνο.
Σιγά σιγά η διαδικασία αυτή από σπιτική ,δύσκολη και δυσεύρετη άρχιζε να ατονίζει και η παραγωγή της μάντολας πέρασε στα χέρια κάποιων λίγων οικογενειών που οργανώθηκαν και παράλληλα παρήγαγαν και άλλα παραδοσιακά γλυκά με κυριότερα το κομφέτο,ένα είδος πελτέ από κυδώνια μυρωδάτα της Παλλικής,παστέλια ,αμυγδαλωτά, μαντολάτα τορρόνε και νουγκά ,σουμάδες και υπέροχα ροσόλια ,σπιτικά λικεράκια φρούτων χαμηλού αλκοόλ .και άλλα πολλά.
Η οικογένεια Καππάτου υπήρξε πρωτοπόρα σε όλη αυτή την εξέλιξη και δημιούργησε στο πέρασμα των χρόνων την περίφημη βιοτεχνία Βοσκοπούλα ,από το 1910 ..το όνομα της φίρμας το έδωσαν οι πρόγονοί μας για να θυμούνται την καταγωγή και το ξεκίνημά τους ,σαν γαλατάδες από το κεφαλοχώρι Διλινάτα,που άρχισαν τις εμπορικές τους δραστηριότητες,καταρχήν με την επεξεργασία και εμπορία του γάλακτος ,στην συνέχεια την ζαχαροπλαστική και τέλος τα παραδοσιακά γλυκίσματα.
Η παραγωγή της μάντολας ακόμη και σήμερα γίνεται με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.
Την θέση του σκανταλέτου και του θυμιατού έχει πάρει το μπακιρένιο καζάνι .την χειροκίνητη ανάδευση την έχει αντικαταστήσει ένα απλός περιστρεφόμενος άξονας που ανακατεύει προσεχτικά και απαλά ,για να μην πληγώσει το μείγμα και τα υλικά μας..την θέση του κάρβουνου ως καύσιμη ύλη έχει πάρει ο καυστήρας προπανίου..
Αυτό όμως που δεν έχει αντικατασταθεί και ούτε πρόκειται να συμβεί ποτέ,είναι η ατελείωτη υπομονή και επιμονή του μάστορα-τεχνίτη,που χύνει πολύ ιδρώτα πάνω από τον αναδευτήρα για να σιγοκαβουρδίσει τα υλικά και να παράξει εν τέλει την γνωστή κεφαλλονίτικη αφράτη μάντολα..το χρώμα το κόκκινο το οφείλει στα .θαλασσινά φύκια.
Τα μαζεύουν στο νησί, κυρίως στο κόλπο του Λιβαδιού στο Ληξούρι,τα ξεραίνουν για αρκετές μέρες στον ήλιο, τα κοπανίζουν στο γουδί και την σκόνη που προκύπτει την αγοράζουμε εμείς ,την ζωντανεύουμε με την τέχνη μας και χαρίζουμε στην μάντολά μας αυτό το φανταστικό χρώμα.με τον ίδιο τρόπο βάφουμε και τα πασχαλινά μας αυγά.
Τα τελευταία χρόνια διαθέτουμε στην αγορά και έναν άλλο τύπο μάντολας που αντί για κόκκινο χρώμα είναι καραμελωμένη με μέλι ,φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και λεμόνι.
Η παραδοσιακή μάντολα έχει ριζώσει και έχει γίνει αναπόσπαστο πολιτιστικό κομμάτι που χαρακτηρίζει το νησί μας ..την βρίσκουμε παντού, την στέλνουμε παντού. .εσχάτως την βάζουν και πολλοί στις μπομπονιέρες τους,κυρίως στους γάμους.εκεί που οι μικρές δεσποινίδες τις βρίσκουν και με την μάντολα βάφουν στα κρυφά ..κόκκινα τα χείλη τους .όπως έκαναν πιο παλιά και οι μανάδες τους ,αλλά και οι γιαγιάδες τους ..
Τα τελευταία χρόνια η Βοσκοπούλα έχει βρει το λιμάνι της στην ήσυχη Πεσσάδα. .εκεί στις ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις της εξακολουθεί και επιμένει ..παράγει γλυκά με σεβασμό προς το πρόσωπο του πελάτη. Και στην δική της ιστορία..
Ανοίγει τις πόρτες της και υποδέχεται ΜΜΕ από όλο τον πλανήτη που θέλουν να αναδείξουν τα παραδοσιακά γλυκά του νησιού μας..
Με χαρά δέχεται σχολεία και προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει την σπίθα της παράδοσης που διατηρεί άσβεστη τόσα χρόνια τώρα ,στις επόμενες γενιές..
Στηρίζει πολιτιστικούς συλλόγους, αθλητικά σωματεία και όσες δράσεις εκτιμά ότι πρέπει να βοηθήσει με τις χορηγίες της..
Πάνω από όλα όμως στηρίζει την παράδοση,το κομμάτι του πολιτισμού του νησιού που μπορεί.γιατί η μάντολα και τα υπόλοιπα εδέσματα έχουν μακρά ιστορία. .ποιοτική ιστορία.
Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι δεν είναι μυστικό η ποιότητα ..αλλά η ποιότητα έχει το μυστικό της.και το παραδοσιακό εργαστήρι Βοσκοπούλα Σας βοηθά να το ανακαλύψετε!!!
Πηγή: http://www.forwoman.gr
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.5.2015. Β. Λορεντζάτος