Αγγλόφωνο τύπο) αμερικάνικη αντίδραση και παρ’ όλα ταύτα η συμμετοχή της Αγγλίας και η επιθυμία του Δ.ΝΤ, να συμμετέχει εγείρουν και σκέψεις για λογικές δούρειου ίππου, που δεν πρέπει να αποκλείονται.
Σε κάθε περίπτωση ζούμε το πέρασμα σε ένα Νέο Διεθνές Τραπεζικό και Χρηματοπιστωτικό σύστημα και ένα πολύ-πολικό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης
Η νέα πραγματικότητα διευρύνει τους βαθμούς, τα όρια ελευθερίας, στην αναζήτηση αναπτυξιακών πόρων, των μικρών και μεσαίας βαθμίδας Εθνικών Κρατών . Απόδειξη αυτού του γεγονότος η πρόταση Πούτιν για συμμετοχή της Ελλάδος, ως ιδρυτικού μέλους στην τράπεζα των BRICS.
Η νέα πραγματικότητα ανατρέπει την υπό Αμερικανική κηδεμονία, δυτική επικυριαρχία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ( ΔΝΤ και World Bank).. Εντείνει την αποδολαριοποίηση των διεθνών συναλλαγών και ενισχύει έμμεσα, αλλά ουσιαστικά τη Ρωσία στην αντιπαράθεση της με τις ΗΠΑ.
Η Κίνα μέσω του XINHUA NEWS χαρακτήρισε την αμερικανική σκληρή κριτική ,την αμερικάνικη αποδοκιμασία της Βρετανίας για την συμμετοχή της στην Α.Ι.Ι.Β ως παιδική υστερία..
Η δημιουργία της Ασιατικής Τράπεζας αποτελεί καθοριστικό σταθμό στην πορεία διαμόρφωσης του νέου διεθνούς συσχετισμού ισχύος αλλά όχι τη μόνη απόδειξη αυτής της πορείας. Χαρακτηριστικά βήματα στην ίδια πορεία αποτελούν.
Η ανακοίνωση για κοινές Ρώσο-Κινεζικές ναυτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο.
Η πρόταση του Πούτιν (23 Μάρτιου 2015) για Ασιατική Νομισματική Ένωση μεταξύ των μελών της Ε.Ε.U, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενώσεως . (Μέλη αυτής της Ένωσης είναι η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουσμπεκιστάν)
.Η υπογραφή (13/12/2014) Ρωσοκινεζικής νομισματική συνεργασία (συμφωνία για currency swaps ύψους 150 δις $),
Η Ρωσσοκινεζική συμφωνία χρηματοδότηση με 100 δισ $ της Νέας Διεθνούς Αναπτυξιακής Τράπεζας που έχουν ιδρύσει με την ομάδα των αποκαλουμένων BRICS.( Βραζιλία, Ρωσσία,. Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική).
Τα χαρακτηριστικά ανωτέρω βήματα αποκαλύπτουν ότι η δημιουργία της Α.Ι.Ι.Β αποτελεί ένα, ίσως το αποφασιστικότερο, μέχρι τώρα, βήμα στην αναπότρεπτη, αλλαγή των παγκόσμιων συσχετισμών ισχύος, αλλά όχι το μοναδικό και προφανως όχι το τελευταίο
Καταστροφή για τις ΗΠΑ.
Η συμμετοχή στο Κινέζικο εγχείρημα των πλέον πιστών συμμάχων των ΗΠΑ σε ανατολή και δύση επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Χώρες όπως η Βρετανία η Γαλλία, η Γερμανία το Λουξεμβούργο η Ολλανδία από την Ευρώπη η Αυστραλία η Νέα Ζηλανδία από τον Ειρηνικό, η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα από την Ασία, επαληθεύουν τον όρο του διεθνούς τύπου σχετικά με την επιτυχία της Α.Ι.Ι.Β, ως καταστροφή για τις ΗΠΑ.
Η δυνατότητα της Α.Ι.Ι.Β. να χρησιμοποιήσει τα τεράστια αποθέματα δολαρίων για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων σε Ασία, Αφρική, Κεντρική Ασία και σε σχέδια όπως η ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ, από στεριά και θήλασα, και της μετατροπής της Κεντρικής Ασίας του χώρου εμπορικής και οικονομικής συνάντησης Ευρώπης Ασίας δίνουν ανατρεπτική αναπτυξιακή δυναμική στο ρόλο της νέας τράπεζας. Η προβλεπόμενη ζήτηση επενδύσεων της τάξης των 800 δις $ ετησίως για επενδύσεις και υποδομές στην Ασία και την Κεντρική Ασία, δείχνουν όχι μόνον το δρόμο του μεταξιού αλλά της κερδοφορίας για το τραπεζικό κεφάλαιο που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανατροφοδότηση των κερδών στις εκτός πραγματικής οικονομίας δραστηριότητες.
Η εκπεφρασμένη βούληση της Ρωσίας να συμμετέχει οικονομικά στο εγχείρημα της ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ του μεταξιού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος της Ευρασίας δεν προδιαγράφεται Αμερικανικός και ότι η σύνδεση Κεντρικής Ασίας Ευρώπης δεν είναι στόχος ουτοπικός. ( βλέπε και την σχετική επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Βελιγράδι, 18/12/2014. σε αυτό το πλαίσιο.) .
Η παγίωση των σχέσεων Ρωσίας –Ιράν με την υπογραφή, (21 Ιανουαρίου2015), πολυεπiπεδης και μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας, και η συμφωνία παραχώρησης των S-300 (13 Aπριλιου) 2015), η ενεργειακή και οικονομική συνεργασία Κίνας-Ιράν εδραιώνει τη Ρωσσοκινεζική παρουσία στην Κεντρική Ασία όσο και στην Ευρασία.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επιπτώσεις που θα έχει, η νέα τράπεζα και η επιδιωκόμενη νέα παγκόσμια ισορροπία στα δυο αμερικανικά σχέδια παγκόσμιας εμπορικής ηγεμονίας. Την Διατλαντική συνεργασία επενδύσεων και εμπορίου (T.T.I.P) που προετοιμάζει χρόνια τώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αντίστοιχη που προετοιμάζει με την Ασία γνωστή ως TPP.
Η πορεία σε ένα νέο παγκόσμιο Νομισματικό Σύστημα φαίνεται αναπότρεπτη.
Οι αλλαγές που θα τη συνοδεύουν δεν θα είναι μόνο οικονομικές .Αντίθετα θα είναι αλλαγές σε όλα τα επίπεδα . Εάν μια Νέα Ισορροπία θα εδραιωθεί σύντομα, παραμένει ζητούμενο.Aν η ενεργότερη συμμετοχή της Κίνας στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και το σύστημα παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης θα σημάνει τελικά έναν πλουραλιστικότερο κόσμο όπως ελπίζω, η μια περαιτέρω Ασιατικοποίηση της ΔΥΣΗΣ, μένει να το δούμε..
Γιώργος Σκλαβούνος
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12.5.2015