Δύσκολο αλλά συναρπαστικό το επάγγελμα, απαντούν οι ναυτικοί σε έρευνα της BIMCO/ICS

Εκτός από αυτές τις πηγές, η νέα έκθεση Manpower θα επιδιώξει επίσης τις απόψεις από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών της ναυτιλίας με γνώση της άσχημης πραγματικότητας της προσφοράς εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών, καθηγητών σε ιδρύματα ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στελεχών πρακτορείων εργατικού δυναμικού, ναυτιλιακά συνδικάτα και εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες των λιμανιών.

Η έρευνα των ναυτικών είναι η πρώτη από τις στοχευμένες έρευνες της φετινής έκθεσης. Περισσότεροι από 500 ναυτικοί έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έρευνα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από 40 εθνικότητες. Μερικά από τα πρώτα ευρήματα περιλαμβάνουν:

-Τα “ευχάριστα πλοία”, οι έγκαιρες πληρωμές των μισθών και οι ευκαιρίες καριέρας αναδείχθηκαν οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις όταν οι ναυτικοί ρωτήθηκαν σχετικά με τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση τους να μείνουν στον σημερινό εργοδότη τους.

-Εξήντα έξι τοις εκατό των ναυτικών που απάντησαν εκτιμάται ότι θα τους πάρει λιγότερο από τρεις μήνες για να εξασφαλίσουν μια άλλη δουλειά στον κλάδο, εφόσον επιλέξουν να εγκαταλείψουν την τρέχουσα εταιρεία τους, και

-Η πληρωμή των βασικών και η πρόσβαση στο internet ήταν οι πιο δημοφιλείς απαντήσεις που δόθηκαν ως βελτιώσεις στις συνθήκες στη θάλασσα, όταν ρωτήθηκαν για τις αλλαγές μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Παρέχοντας στους ναυτικούς την ευκαιρία να δώσουν μια εικόνα της σταδιοδρομίας ενός ναυτικού, μία από τις τάσεις που διαφάνηκε στις απαντήσεις ήταν η σημασία και η αξία της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων που αποκτούνται με το να είσαι ένας ναυτιλιακός επαγγελματίας: “Η ζωή στη θάλασσα είναι συναρπαστική, γεμάτη προκλήσεις και εκπαιδευτικές γνώσεις. Οι δεξιότητες που ο καθένας μπορεί να λάβει από αυτή τη δουλειά δεν μπορούν να συγκριθούν με οτιδήποτε άλλο στην ξηρά”.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης τον αντίκτυπο των αυξανόμενων ρυθμίσεων στον κλάδο σχετικά με το επάγγελμα του ναυτικού. Ένας ναυτικός απάντησε: “Πρόκειται για μια μεγάλη καριέρα, αλλά είναι μια ολοένα και πιο τεχνική και απαιτητική, έτσι δεν είναι πλέον τόσο πολύ μια περιπέτεια, όσο απλά μια δουλειά, απλά με τη δυνατότητα της περιπέτειας!”

Τα πλούσια ποιοτικά στοιχεία που συνοδεύουν τις απαντήσεις θα ενισχύσουν την ανάλυση της τελικής έκθεσης της Manpower. Κάνοντας μια περίληψη μερικών εκ των πρώτων πορισμάτων, ο κ. Aron Sorensen, επικεφαλής του Τεχνικού Ναυτιλιακού Τμήματος στη BIMCO, δήλωσε: “Η έρευνα αυτή μας έχει δώσει πληροφορίες για τις απόψεις των ναυτικών σήμερα. Η κατανόηση των “σημείων-κλειδία” για τους ναυτικούς είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την προσέλκυση και την πρόσληψη ταλαντούχων νέων στη ναυτιλιακή βιομηχανία”.

Με τις προετοιμασίες για τη Manpower Report 2015 να συνεχίζονται αμείωτες, η Natalie Shaw, Διευθύντρια του Γραφείου απασχόλησης στο ICS, δήλωσε: “Έχουμε ξεκινήσει μόλις μια δεύτερη από τη νέα σειρά ερευνών, στοχεύοντας καθηγητές σε ιδρύματα ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ανυπομονούμε να συλλέξουμε πληροφορίες και απόψεις από εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης των ναυτικών, που θα χρησιμοποιηθούν για τον εμπλουτισμό της Manpower Report 2015”. 

Πηγή: Ναυτιλία

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14.4.2015