Μεσολόγγι: Κορυφώθηκαν οι γιορτές εξόδου–Η καλύτερη παρέλαση ποτέ –Η συμμετοχή της Κεφαλλονιάς

Με την μεταφορά της Ιερής Εικόνας της Εξόδου με πομπή στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε χθες στο Μεσολόγγι η κορύφωση των διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για την 189η επέτειο της ηρωικής εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Εκδηλώσεις που λάμπρυνε σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, με την παρουσία του ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννης Πανούσης και ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης ο οποίος παρέστη στην παρέλαση.

Την Παρασκευή στο Τρικούπειο διοργανώθηκε από τη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου ένα μοναδικό αφιέρωμα στους Βρετανούς Φιλέλληνες, παρουσία του Πρέσβη στην Ελλάδα της Μεγ. Βρετανίας.

Ακολούθως στον Κήπο των Ηρώων χιλιάδες κόσμου, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα κρατώντας αναμμένα κεριά παρακολούθησαν την τελική πρόβα της Αναπαράστασης της Ανατίναξης του Χρήστου Κάψαλη.

Το Σαββάτο έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα. Το βράδυ δόθηκε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και με δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Αμέσως μετά με θρησκευτική κατάνυξη και εθνική υπερηφάνεια έγινε η εορταστική παρέλαση μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους λοιπούς πολιτικούς, πολιτειακούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους. Πολλοί την χαρακτήρισαν ως την καλύτερη παρέλαση που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί. Η συμμετοχή κόσμου ήταν μεγάλη. Εντύπωση έκανε η αθρόα συμμετοχή ενηλίκων που παρήλασαν –περισσότεροι από 6.500-, παρά τον άσχημο καιρό, με παραδοσιακές στολές του τόπου τους. Στην παρέλαση μετείχαν πολλές φιλαρμονικές από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας, πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με τις φορεσιές τους, η προεδρική φρουρά, στρατιώτες, σχολεία και λοιποί φορείς.

Η ΝΕΡΙΤ κάλυψε την θεία λειτουργία και την Δοξολογία, καθώς και την παρέλαση, ο δε λόγος του αφηγητή-παρουσιαστή ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός και συγκινητικός.

Την Κεφαλλονιά εκπροσώπησε, όπως κάθε χρόνο, ο υπεύθυνος πολιτιστικών δραστηριοτήτων Α/βθμιας κ. Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός που συνόδευσε μαθητές του Α΄ Δημοτικού Ληξουρίου οι οποίοι παρέλασαν με παραδοσιακές φορεσιές. Επίσης παρέλασε στην νυκτερινή παρέλαση και η Φιλαρμονική της ΚΕΔΗΚΕ Διονύσιος Λαυράγγας. Από την Κεφαλλονιά εξέδραμαν δυο λεωφορεία και υπεύθυνος της εκδρομής ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Χρήστος Βολτέρας.

Και του χρόνου να είστε όλοι καλά.

Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου

Εφημερίδα των Κεφαλλήνων – ΟΔΥΣΣΕΙΑ