ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Π.Ε-ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Η Ν. Πανδή επεσήμανε κατά την τοποθέτησή της ότι «ο βασικός στόχος της  συνεδρίασης, είναι ο συντονισμός και η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, στην εκτέλεση των έργων και των δράσεων που έχουν άμεση και καθοριστική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.  Παράλληλα συνεχάρη την Π.Υ. για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, όπου και όταν κλίθηκε κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις εθελοντικές οργανώσεις».

«Στην Κέρκυρα, τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών, αλλά κυρίως λόγω της καλής εκπαίδευσης και της εμπειρίας του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , υπογράμμισε η κα Πανδή, είχε σαν συνέπεια την αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση στην εκδήλωση πυρκαγιών και δεν είχαμε σοβαρές καταστάσεις να αντιμετωπίσουμε.  Η λήψη προληπτικών μέτρων και συντονιστικών δράσεων, θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου. Οι δράσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν μέσω απλών, πλην όμως ουσιαστικών ενεργειών».

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διοικητής κος Γεωργακόπουλος αφού ενημέρωσε  για τη διάταξη και τη δυναμική της Π.Υ.  πρότεινε τη συνεχή ενημέρωση του πληθυσμού με μηνύματα προτροπής και πρόληψης πυροπροστασίας, στα πλαίσια της κοινωνικής τους ευθύνης, δια μέσω των Μ.Μ.Ε, με έντυπο διαφημιστικό υλικό που θα διαθέσει η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας και με ανακοινώσεις για την  απαγόρευση καύσης υλικών στη ύπαιθρο (περιορισμό των αγροτικών δραστηριοτήτων) κατά την αντιπυρική περίοδο και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.

Σύμφωνα με τον κο Γεωργακόπουλος παράγοντες που αυξάνουν το δείκτη επικινδυνότητας είναι η ξηρασία και οι δυνατοί άνεμοι, στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπ΄οψη από τους αρμόδιους φορείς τις επικίνδυνες μέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι για την άμεση και καθοριστική αντιμετώπιση των πυρκαγιών θα πρέπει:

1.Tα πυροσβεστικά αεροπλάνα να έλθουν έγκαιρα στην Κέρκυρα.

2.Να πραγματοποιούνται προληπτικές και περιοδικές πτήσεις.

3.Να διερευνηθεί η δυνατότητα της συμμετοχής της Αερολέσχης Κέρκυρας για περιοδικές πτήσεις μικρού αεροπλάνου της ημέρες υψηλής επικινδυνότητας.

4.Να εξαλειφθούν άμεσα οι τυχών ανεξέλεγκτες χωματερές, καθώς δεν πληρούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

5.Να λειτουργήσουν τα περιφερειακά πυροσβεστικά κλιμάκια.

6.Να γίνονται περιπολίες των ακτών με την συνδρομή του Λιμεναρχείου, με ιδιαίτερη προσοχή στην εκδήλωση πυρκαγιάς στους Παξούς, στα Διαπόντια νησιά καθώς και στις νησίδες Βίδο και Λαζαρέτο.

Η σημαντικότητα της έγκαιρης ενημέρωσης της Π.Υ στην ανίχνευση προβλήματος σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα.

7.Να πραγματοποιούνται περιπολίες από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών, με ιδιαίτερη προσοχή τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

8.Να γίνει έλεγχος των υδροστομίων στα δημοτικά δίκτυα (με την συνδρομή της Δ.Ε.Υ.Α.Κ) για την δυνατότητα πραγματοποίησης υδροληψίας από το δίκτυο των πυροσβεστικών οχημάτων.

9.Να οργανωθούν  ομάδες  πυρασφάλειας των Δημοτικών Ενοτήτων με παράλληλη λειτουργία πυροφυλακίων από εθελοντικές οργανώσεις του Νομού, με ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή Παντοκράτορα και Λιβάδι Ρόπα.

10.Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων, σε περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.

Τέτοιες αποφάσεις αφορούν:

1.Το δάσος Αγ.Ματθαίου

2.Το άλσος του Μον-Ρεπό

3.Τις νησίδες Λαζαρέτο και Ποντικονήσι

4.Τις νησίδες Παναγία και Αγ.Νικολάου του Δήμου Παξών

Για την επιτυχία όλων των παραπάνω, απαραίτητη είναι  η αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων :

Tης Περιφέρειας, του Δήμου Κέρκυρας του οποίου η συμβολή του τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι πολύ σημαντική ,καθώς έχει στην διάθεσή του προσωπικό, ομάδες πυρασφάλειας στην ύπαιθρο και διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό (υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα για την διάνοιξη αντιπυρικών δασικών οδών, καθώς και μικρά ευέλικτα πυροσβεστικά οχήματα) που μπορούν να φθάσουν άμεσα στον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Σημαντική επίσης είναι η συμβολή και των υπολοίπων Υπηρεσιών , αλλά και των Εθελοντικών Ομάδων, οι οποίες  έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2.4.2015