Α. πρωτίστως σε φυτά ελιάς, αμυγδαλιάς, πικροδάφνης και βελανιδιάς (δεδομένου ότι σε αυτούς τους ξενιστές έχει διαπιστωθεί πρόσφατα η παρουσία του παθογόνου στην Ευρώπη),
B. σε αμπέλι, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα
(δεδομένου ότι είναι συχνά ξενιστές του παθογόνου εκτός Ευρώπης)
Γ. σε δασικά φυτά, καλλωπιστικά και ζιζάνια
(δεδομένου ότι αποτελούν συχνά εναλλακτικούς ξενιστές του παθογόνου
εκτός Ευρώπης).
Στους παραπάνω ξενιστές το βακτήριο εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ενεργού ξύλου και καθώς τα προσβάλλει εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων με αποτέλεσμα την κακή θρέψη των φυτών. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τα βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό φορέα.
Τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού.
Στη χώρα μας μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστοποίηση του επιβλαβούς οργανισμού. Επειδή όμως το βακτήριο Xylella fastidiosa θεωρείται
φυτοπαθογόνος οργανισμός υψηλού κινδύνου, αφού προσβάλλει μεγάλο αριθμό ξενιστών, η πιθανότητα να εισαχθεί στη χώρα μας είναι μεγάλη και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων λόγω γειτνίασης με την Ιταλία που έχουν ήδη διαπιστωθεί κρούσματα.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παρατήρηση τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων στα προαναφερόμενα φυτά ξενιστές και στην περίπτωση που παρατηρηθούν παρακαλούμε να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Υπηρεσία μας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στα τηλέφωνα: 26713605772671360577 , 26713605712671360571 .
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27.3.2015