8 ναυάγια … χρυσά

Μια τέτοια πλούσια ιστορία θαλάσσιων ταξιδιών συνεπάγεται ότι η ανθρωπότητα έχει σίγουρα δει αμέτρητα ναυάγια – υπολογίζεται ότι έχουν υπάρξει πάνω από 3 εκατομμύρια ναυάγια σε όλη την ανθρώπινη ιστορία! Η ανακάλυψη άγνωστων θησαυρών που χάθηκαν στη θάλασσα αποτελεί μια μεγάλη επιχείρηση στις μέρες μας, οδηγώντας μερικές φορές σε πειρατικά λάφυρα αξίας εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλους εξωφρενικούς θησαυρούς και πολύτιμα αντικείμενα.

Ελάτε μαζί μας για μια υποβρύχια εξερεύνηση μερικών εκ των πιο πολύτιμων ναυαγίων που έχουν ανακαλυφθεί!

Το SS Gairsoppa

Το SS Garisoppa, όπως και πολλά πλοία, χάθηκε το 1941 κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης από Γερμανούς. Αυτό το βρετανικό πλοίο αποτέλεσε μια ιδιαίτερα κοπστοβόρα πολεμική απώλεια: Αν και το σύνολο των 32 ναυτικών κατάφεραν να απομακρυνθούν από το πλοίο σε σωσίβιες λέμβους, μόνο ένας όντως επέζησε και έφτασε μέχρι την ακτή καθώς το ναυάγιο απείχε 300 μίλια από την ξηρά. Εκτός από την τεράστια απώλεια σε ζωές, 7 εκατομμύρια ουγκιές αργύρου χάθηκαν στη θάλασσα.

Το εξαιρετικά υψηλής αξίας ναυάγιο τελικά ανακαλύφθηκε το 2011 και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων στην ιστορία. Με τα σημερινά δεδομένα, οι 7 εκατομμύρια ουγκιές αργύρου που ανακαλύφθηκαν αξίζουν το επιβλητικό ποσό των 210 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ανάσυρση του ναυαγίου διεξήχθη από την αμερικανική εταιρεία Odyssey Marine Exploration.

Το Queen Anne’s Revenge

“Η εκδίκηση της Βασίλισσας Άννας” (Queen Anne’s Revenge) ήταν η φημισμένη ναυαρχίδα του πειρατή Μαυρογένη στις αρχές της δεκαετίας του 1700. Στους 300 τόνους, ο Μαυρογένης πρόσθεσε κανόνια σε αυτό το πλοίο καθιστώντας το ιδανικό για επιθέσεις εναντίον Βρετανικών, ολλανδικών και πορτογαλικών εμπορικών πλοίων. Το πλοίο προσάραξε το 1718 κοντά στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας. Αν και ο Μαυρογένης ήταν σε θέση να ξεφύγει ο ίδιος και να σώσει κάποιες από τις προμήθειες μεταφέροντάς τις σε ένα μικρότερο πλοίο, πολλές χάθηκαν στο ναυάγιο.

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί η χρηματική αξία των αντικειμένων που έχουν βρεθεί στο πλοίο, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν διασωθεί από μια ειδική αρχαιολογική ομάδα. Δεκάδες χιλιάδες έργα τέχνης υψηλής πολιτιστικής σημασίας έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής, σ” ένα εύρος από εργαλεία πλοήγησης μέχρι αποθηκευτικά αντικείμενα που δίνουν στους αρχαιολόγους μια εικόνα για την συγκεκριμένη εποχή και τον πειρατικό πολιτισμό. Επιπλέον, πολλά άλλα έργα τέχνης συνεχίζουν να βρίσκονται υποθαλάσσια εν αναμονή της ανακάλυψης τους από τους επιστήμονες!

Το HMS Sussex

Ένα άλλο πολύ παλιό ναυάγιο είναι το HMS Sussex, που χάθηκε κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας το 1694. Μόνο δύο άνδρες επέζησαν από αυτό το ναυάγιο του Βρετανικού Πολεμικού πλοίου, που συνέβη μισό μίλι από την ακτή κοντά στο Στενό του Γιβραλτάρ. Αυτό το εντυπωσιακό πλοίο δεν είχε προλάβει να κλείσει ούτε καν ένα χρόνο στη θάλασσα, όταν βυθίστηκε!

Το 2004 δόθηκε άδεια στην Odyssey από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό για να ανακαλύψει το βυθισμένο πλοίο, υπό την προϋπόθεση ότι η Odyssey θα χρηματοδότούσε την ανάσυρση, θα μοιραζόταν τα λάφυρα με την κυβέρνηση, και θα παρέδιδε τα αντικείμενα που η κυβέρνηση θα ήθελε να διαφυλάξει ή και να εκθέσει. Δυστυχώς, το πρόγραμμα διακόπηκε από την ισπανική κυβέρνηση, και περιμένει ακόμη να συνεχιστεί. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε τα λάφυρα από αυτό το επικό κυνήγι θησαυρού να αποκαλύπτονται σύντομα!

Το Tortugas

Δεν είναι όλα τα πολύτιμα αντικείμενα των ναυαγών από ασήμι και χρυσό, ούτε και όλα τα ναυάγια συνέβησαν στην Ευρώπη! Το Florida Keys έχει υπάρξει ένα τεράστιο νεκροταφείο για ναυάγια, ιδιαίτερα για μετα-αποικιακά ναυάγια. Το ναυάγιο του Tortugas το 1622 αποτελεί άλλο ένα έργο που έχει αναλάβει η Odyssey Marine Exploration, αποτελώντας την πρώτη επιχείρηση ανάσυρσης βαθέων υδάτων, στα 405 μέτρα. Μερικά από τα πιο πολύτιμα λάφυρα που πρόκειται να ανασυρθούν σε αυτό το πρότζεκτ είναι όμορφα και προσεγμένα αντικείμενα κεραμικής και μαργαριτάρια.

Ο Τιτανικός

Όντας πιθανότατα το πιο διάσημο ναυάγιο όλων των εποχών, ο Τιτανικός ήταν φυσικό να είναι γεμάτος από ακριβούς θησαυρούς της εποχής του εξαιτίας του γεγονότος ότι μετέφερε επιβάτες υψηλού εισοδήματος και προφίλ! Πράγματι υπήρχαν διαμάντια αξίας πάνω από 300 εκατομμυρίων δολαρίων που χάθηκαν στο Τιτανικό, έτσι ώστε είναι σαφές γιατί οι ερευνητές θα έκαναν τα πάντα για να ανακαλύψουν το πλοίο πριν αυτό αρχίσει να αποσυντίθεται.

Μεγάλο μέρος του προς ανακάλυψη θησαυρού του Τιτανικού δημοπρατήθηκε τον περασμένο χρόνο, έχοντας αποτιμηθεί σε 189 εκατομμύρια δολάρια το 2007.

To Costa Concordia

Λεγόταν ότι τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν κατά την κατασκευή του Τιτανικού το έκαναν αβύθιστο, μια ιδέα που αποδείχθηκε σαφώς λάθος μετά από τη σύγκρουση του πλοίου με ένα παγόβουνο. Ομοίως, αν νομίζατε ότι τα πιο σύγχρονα πλοία είναι πιο δύσκολο να έχουν μια τέτοια μοιραία κατάληξη, θα αποδεικνυόσασταν σίγουρα λάθος πέρυσι, όταν το Costa Concordia βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ιταλίας.

Πάνω από 4.000 άνθρωποι είχαν επιβιβαστεί στο κρουαζιερόπλοιο όταν βυθίστηκε, και 30 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι λόγω του ατυχήματος. Ενώ η απώλεια ανθρώπινων ζωών στα ναυάγια είναι σίγουρα πιο εύκολο να προληφθεί και πιο μικρή από ό, τι στο παρελθόν, η απώλεια πολύτιμων αντικειμένων αποτελεί ένα συγκρίσιμο μέγεθος. Εκτιμάται ότι εμπορεύματα αξίας 500 εκατομμυρίων με 1 δισεκατομύριο δολάρια χάθηκαν όταν βυθίστηκε το πλοίο. Το Costa Concordia ήταν ασφαλισμένο για 513 εκατομμύρια δολάρια.

Τα κρασιά του Saint Clair

Αν η προοπτική του ασημιού και του χρυσού που μπορεί να βρεθεί σε ναυάγια σας εξιτάρει, απλά περιμένετε μέχρι να ακούσετε για το αλκοόλ! Μόλις τον περασμένο μήνα, χιλιάδες μπουκάλια του με έδρα τη Νέα Ζηλανδία Saint Clair χάθηκαν στη θάλασσα σε ένα ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Βομβάης. Ευτυχώς για το Saint Clair, το οινοποιείο απαιτεί από τους αγοραστές να ασφαλίσουν τα κρασιά τους πριν από την αποστολή, έτσι δεν ήταν ο χαμένος της επένδυσης.

Μόνο ένα κιβώτιο του διάσημου Pinot Noir του 2010 πωλείται για 516 δολάρια – φανταστείτε το κέρδος που χάθηκε στο ναυάγιο, και τα χρήματα που μπορούν να βγουν μέσω μιας επένδυσης στην ανάσυρση του κρασιού, ας πούμε σε 100 χρόνια από τώρα;

Heidsieck Champagne

Τα κρασιά από μεγάλης ηλικίας ναυάγια μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμα. Πράγματι, το πιο ακριβό κρασί του κόσμου ανασύρθηκε από ένα ναυάγιο του 1916, στ” ανοικτά των ακτών της Φινλανδίας. 200 μπουκάλια σαμπάνιας Heidsieck, που είχαν αποσταλεί στη ρωσική αυτοκρατορική οικογένεια, ανακαλύφθηκαν το 1997, και γρήγορα έγιναν τα πιο πολύτιμα κρασιά στον κόσμο. Όχι μόνο έχουν ωριμάσει αρκετά, αλλά κουβαλάν και μια απίστευτη ιστορία! Σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε ένα τέτοιο κρασί στο ξενοδοχείο Ritz Carlton στη Μόσχα, αλλά θα σας κοστίσει 275 χιλιάδες δολάρια το ένα μπουκάλι!

Πηγή: naftilia

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24.2.2015. ΜΝΜ