Συναντήθηκαν το 1996 σε πέρασμά του στο πανεπιστήμιο UCL και έγιναν στενοί φίλοι σημειώνει : «Πρόκειται, κατά την άποψή μου, για έναν από τους λαμπρότερους εναλλακτικούς οικονομολόγους της γενιάς του. Πρόκειται για τέλειο γνώστη των κλασσικών υποθέσεων και μεθόδων της νεοκλασικής οικονομίας, τις οποίες δίδαξε και εφάρμοσε επί δεκαετίες στην Αγγλία, Αυστραλία και Ελλάδα».
Τι είπε ο Βαρουφάκης μετά το Eurogroup: Ολη η ομιλία του υπουργού Οικονομικών
Ευδιάθετος, αλλά και συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Παρασκευής μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών προτού δεχθεί, αμέτρητες ομολογουμένως, ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους έκανε μια σύντομη δήλωση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αναλυτικά όσα δήλωσε
«Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup έτσι ώστε να αλλάξουμε σελίδα. Να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα, και να αλλάξουμε σελίδα ως Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η διαπραγμάτευση σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα, σημαίνει να έχεις τη δυνατότητα να φανταστείς, να διανοηθείς τη ρήξη, ότι θα πεις όχι σε αυτό που θα σου προτείνουν, εφόσον αυτό που σου προτείνουν δεν είναι σωστό. Και δεν είναι σωστό στη βάση ότι δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς.
Σήμερα, δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας μας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε με τους εταίρους μας η προηγούμενη κυβέρνηση, με μοναδικό στόχο αυτό τον εγκλωβισμό και την ασφυξία μας, αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζαμε αυτή την αμείλικτη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου, και τα χρονικά περιθώρια ήταν όχι μόνο ασφυκτικά αλλά απάνθρωπα, για μια κυβέρνηση που μόλις κέρδισε τη λαϊκή εντολή, αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε μέσα σε αυτά τα πλαίσια, καλή τη πίστει, μαζί με τους εταίρους μας και τους θεσμούς και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.
Νομίζω ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία. Καταφέραμε να συνδυάσουμε το σεβασμό για τους κανόνες με το σεβασμό για τη δημοκρατία. Να σεβαστούμε το γεγονός ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα το οποίο έτρεχε, αλλά και ταυτόχρονα να μην αποδεχτούμε τη ρήση κάποιων ότι ‘η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα’. Συνδυάσαμε την αποφασιστικότητα να μείνουμε όρθιοι, να μη μπούμε σκυφτοί σε μια διαπραγμάτευση, ιδίως κάτω από το τεράστιο βάρος, την τεράστια πίεση και των χρονικών ορίων αλλά και των εξελίξεων. Και να συνδυάσουμε αυτή την αποφασιστικότητα να είμαστε όρθιοι με μια, θα έλεγα, επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε μια συμφωνία.
Αυτή δεν είναι η στιγμή για να γιορτάσουμε παραπάνω, γιατί η συμφωνία αυτή είναι ένα μικρό βήμα. Αλλά είναι ένα μικρό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση. Κάθε μεγάλος αγώνας, κάθε μεγάλη πορεία ξεκινά από ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Όταν θα τελειώσει αυτή η συνέντευξη Τύπου, εμείς θα καταπιαστούμε να παράξουμε τον κατάλογο που υποσχεθήκαμε, των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τους εταίρους μας.
Το σαββατοκύριακο αυτό θα είναι σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς, ότι η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συν-συγγραφείς του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που θα εισάγουμε. Μεταρρυθμίσεις βαθιές και στοχευμένες στις πραγματικές κακοήθειες της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας, κακοήθειες που δεν αγγίχτηκαν ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που πλήττονταν μόνο οι ανίσχυροι και οι αδύναμοι.
Αποτρέψαμε με τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα νέα υφεσιακά μέτρα. Αναιρέθηκαν οι προηγούμενες δεσμεύσεις για μειώσεις συντάξεων, για αύξηση στο ΦΠΑ στα νησιά -εν μέσω καλοκαιριού, εν μέσω άνοιξης. Μέτρα στα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως γνωρίζουμε από κάποια emails. Παράλληλα, ανατρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος, όταν πέρυσι είχαμε πιάσει 1,5%, και φέτος, λόγω της πολιτικής αναταραχής, για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, για την οποία ευθύνεται μια κυβέρνηση η οποία αποφάσισε –η προηγούμενη- να επενδύσει στο φόβο ώστε να κρατηθεί στην εξουσία.
Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχουμε φέτος θα συνάδει απόλυτα –όπως λέει και η σημερινή απόφαση του Eurogroup- με την κοινή μας εκτίμηση, των εταίρων μας και ημών όσον αφορά τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Θα προσέξετε ότι υπάρχει και ένας άλλος όρος: appropriate primary surpluses. Δηλαδή, πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες χρονιές, που να συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας, και να συνάδουν και με μια επανεκτίμηση, μαζί με το ΔΝΤ και άλλους φορείς, του ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο συνάδει, παράλληλα με την απομείωση του χρέους, στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, και στο να ανακουφιστεί ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, τον οποίο αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία ήταν συμφωνημένα, ουσιαστικά, θα οδηγούσε στην πλήρη ασφυξία για τα επόμενα πέντε, οκτώ, δέκα χρόνια.
Θα δείτε ότι είχαμε κάποιες δεσμεύσεις. Έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις. Δεσμευτήκαμε για παράδειγμα ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση η οποία θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία, στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και γενικότερα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αυτή, κατά ένα τρόπο, κατά σημαντικό τρόπο, είναι μια δέσμευση που θέλαμε να έχουμε. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, είτε πρόκειται για τα εργασιακά, είτε πρόκειται για τα κόκκινα δάνεια, είτε πρόκειται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο Κράτος, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε εμείς οι ίδιοι, να έχουν αυτές οι ρυθμίσεις αρνητικό αντίκτυπο είτε δημοσιονομικό είτε όσον αφορά τη σταθερότητα.
Παράλληλα, στο τετράμηνο το οποίο συμφωνήσαμε ότι, στην επόμενη διάρκεια, θα είναι η περίοδος που χτίζουμε μια νέα σχέση με την Ευρώπη και με το ΔΝΤ. Συμφωνήσαμε ότι θα βάλουμε μπροστά τη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει από τον Ιούλιο και πέρα, από το καλοκαίρι, σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, μεταξύ Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων μας, μαζί με το ΔΝΤ του οποίου το πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς επεκτείνεται μέχρι το 2016. Με στόχο την πραγματική έξοδο από την κρίση, την έξυπνη απομείωση του χρέους την οποία θα τη συζητήσουμε με τους θεσμούς και ιδίως με το ΔΝΤ το οποίο είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για να συζητήσει μαζί μας αυτό που λέγεται DSA (Debt Sustainability Analysis). Και με τους εταίρους μας βεβαίως, που και αυτοί, κατά τη δική μας άποψη, έχουν να κερδίσουν από μια έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους μας.
Και θέλω να κλείσω λέγοντας το πιο σημαντικό κατ’ εμέ. Η Ελλάδα σήμερα, βγήκε από τη μοναχική απομόνωση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων στο Eurogroup. Σήμερα, πετύχαμε, η Ελλάδα -μέσα από τη διαπραγματευτική της στρατηγική, επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και είπαμε την αλήθεια, δεν χρησιμοποιήσαμε απειλές, δεν μπλοφάραμε- να δημιουργήσουμε ερείσματα εντός του Eurogroup, εντός της ΕΕ. Που καθιστούν την Ελλάδα τη χώρα εκείνη η οποία ουσιαστικά δίνει στον εαυτό της αλλά και στην Ευρώπη την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα. Να πάψει να υπάρχει μια ασφυκτική λιτότητα ως ο μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση και να μπορέσουμε επιτέλους στην Ευρώπη των λαών να μιλάμε ξανά για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία.
Ευχαριστώ πολύ»
Εστάλησαν στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21.2.2015, ΜΝΜ