Η εγγονή του Πικάσο εκδικείται τον διάσημο παππού της

Η εγγονή του Πικάσο είναι έτοιμη ξεφορτωθεί τους χιλιάδες πίνακές του, προκαλώντας πανικό στους συλλέκτες έργων τέχνης.

Στις αρχές του 2015, έγινε γνωστό ότι η Μαρίνα Πικάσο, η εγγονή του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο, προγραμματιζει να πουλήσει τα έργα τέχνης του παππού της που έχει στην ιδιωτική συλλογή της. Οι φήμες έκαναν λόγο για πίνακες αξίας 290 εκ. δολαρίων.

Ωστόσο, στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι η Μαρίνα Πικάσο έχει στην κατοχή της 10.000 πρωτότυπα έργα του Πικάσο, τα οποία κληρονόμησε. Σκέφτεται να τα πουλήσει όλα – ένα προς ένα – και να δώσει τα χρήματα σε φιλανθρωπίες.

Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει πανικό σε επενδυτές τέχνης, δημοπράτες και εμπορους έργων τέχνης, οι οποίοι ανησυχούν ότι ο μεγάλος αριθμός έργων του διάσημου καλλιτέχνη που θα κατακλύσουν την αγορά, είνιαι πιθανό να προκαλέσουν μεγάλη πτώση της αξίας τους, προκαλώντας μεγάλη απώλεια χρημάτων στον κόσμο της τέχνης.

Η Μαρίνα Πικάσο έγινε διάσημη το 2001 για το βιβλίο με τα απομνημονεύματά της «Πικάσο: Ο παππούς μου» όπου κατηγορούσε τον διάσημο καλλιτέχνη ότι κατέστρεψε την παιδική της ηλικία. Διηγείται ότι μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, ενώ ο πατέρας της παρακαλούσε τον παππού της να τους δώσει λίγα χρήματα κάθε μήνα για να μπορέσουν να ζήσουν. Ο Πικάσο δεν άφησε διαθήκη όταν πέθανε το 1973, έτσι η σύζυγός του, η πρώην σύζυγός του, τα τέσσερα παιδιά τους και τα οκτώ εγγόνια τους αναγκάστηκαν να μοιράσουν την περιουσία του. Η Μαρίνα, προς έκπληξή της, κληρονόμησε το ένα πέμπτο της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της Villa La Californie.

Αλλά ο πλούτος που κληρονόμησε δεν μαλάκωσε στην καρδιά της τη μνήμη του παππού της. Στην αυτοβιογραφία της, έχει γράψει ότι έχει γυρίσει ανάποδα όλους τους πίνακες μέσα στη βίλα, για να εκδικηθεί τον παππού της.

Σήμερα, έχει στην κατοχή της 10.000 έργα τέχνης του Πικάσο, μεταξύ των οποίων και 300 έργα ζωγραφικής, σύμφωνα με το Times. Θα πωληθούν απευθείας από την ίδια, η οποία θα συναντήσει προσωπικά τους ενδιαφερόμενους στη Γενεύη.

Το πρώτο έργο που θα πουλήσει είναι ο πίνακας «La Famille» του 1935, ένα σπάνιο έργο που θα μπορούσε να αποφέρει εκατομμύρια.

«Είναι συμβολικό, επειδή εγώ γεννήθηκα σε μια μεγάλη οικογένεια, αλλά ήταν μια οικογένεια που δεν ήταν οικογένεια» είπε η Μαρίνα Πικάσο στους Times.

Επίσης, η Μαρίνα έχει στην κατοχή της ένα πορτρέτο της πρώτης συζύγου του Πικάσο, με τίτλο «Portrait de femme (Olga)» με αξία μεγαλύτερη από 60 εκ. δολάρια.

Την ίδια τιμή εκκίνησης έχει ο πίνακας του 1911 με τίτλο «Femme a la Mandoline (Mademoiselle Leonie assie)» ενώ από τα 54 εκατ. δολάρια αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπρασία για τον πίνακα «Maternite».

Οι Times ανέφεραν ότι τα χρήματα θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν το φιλανθρωπικό έργο της εγγονής του Πικάσο, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στο Βιετνάμ και διάφορα άλλα projects στη Γαλλία και την Ελβετία για τη φροντίδα ηλικιωμένων και ταραγμένων έφηβους.

«Τώρα ζω στο παρόν», λέει αποφασισμένη η Μαρίνα Πικάσο. «Το παρελθόν είναι παρελθόν. Αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ, ποτέ. Σέβομαι τον παππού μου και το ανάστημα του ως καλλιτέχνη. Ήμουν εγγονή του και κληρονόμος του, αλλά ποτέ δεν ήμουν το εγγόνι της καρδιάς του».

Πηγή: Times

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20.2.2015, Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου