Το γιορτάσι τση Κυράς της Υπαπαντής, της Αζολιωτοπούλα

Μέρα βροχερή ξημέρωσε στις 2 του Φλεβάρη,  και όλη τα μέλη της  παρέας  μου κατά τις 8 το πρωί  αμολάραμε από το Ληξούρι  για τα Ζώλα της Θηνιάς, όπου το πανηγύρι της Αζολιωτοπούλας  Υπαπαντής.

Τούτος ο ναός ταλαιπωρήθηκε από το ταρακούνημα των  περσινών σεισμών, μα τι σου είναι εφκείνοι οι Απεργαίοι, την έφτιαξαν την εκκλησιά τους, την τακτοποίησαν, και να, το πανηγύρι ποστιαστό με τη χάρη του.

Μπράβο στους Επιτρόπους του ναού της Υπαπαντής:  Γεράσιμο Νικολή Απέργη και Γιώργο Αποστόλη Απέργη και γενικά σε όλη τη μεγάλη φαμίλια των Απεργαίων και των άλλων Ζολιατών για τη βοήθεια τους για την αποκατάσταση του ναού.

Με βροχή, χοντρές ορμητικές στάλες μπήκαμε στην εκκλησιά,  που ήταν γιομάτη φωταψία, κόσμο και ψαλτική γλυκύτατη,  με γλυκόφθογγα  μουσικά κρεσέντα, που το κόρο το διεύθυνε ο  μαέστρος Βασίλης Καλογηράς.

Χτύπησαν οι καμπάνες χαρμόσυνα από τα χέρια του Γεράσιμου Ξένου και δώστου το ένα κλωσίδι με το άλλο να αντιπαλεύουν για τον καλύτερο ήχο. Αντιβούιζε ο τόπος και ο αύλειος χώρος του ναού με κεφαλλονίτικο σήμαμα, ενώ μέχρι να μπω στο ναό μετά τη φωτογράφηση, ήταν όλοι, ψαλτάδες και ιερείς  με τον προεξάρχοντα ιερωμένο, τον Πρωτοσύγκελο π. Γεράσιμο Φωκά να λένε τα εγκώμια  στην Παναγία.

«Θεοτόκε, ἡ ἐλπίς πάντων τῶν Χριστιανῶν, σκέπε, φρούρει, φύλαττε τούς ἐλπίζοντας είς Σέ».

«Ακατάληπτόν έστι το τελούμενον εν σοι και αγγέλοις και βροτοίς, Μητροπάρθενε Αγνή»

Τότε «βγήκαν» τα μεγάλα άσπρα κοντάρια και οι Απεργαίοι, τα παιδιά του Νικολή, ο Γεράσιμος, ο Σωκράτης, ο  Γιώργος και ο Σπυροχρήστος Γασπαράτος, ο Γιώργος Αποστόλη Απέργη και άλλοι  «τσιγκρούσαν» τους πολυέλαιους, για  να κάνουν το πέρα δώθε, ωσάν μεγάλα εκκρεμές, για να δώσουν χαρά και ενέργεια στην εορτή της Υπαπαντής τους.  Μα σε τούτη τη γιορτή, εφκείνο το απαράτο, έδωσε και πήρε κάθε φορά που οι κατεβασίες προς την Παναγιά  ήταν στα χείλη των ψαλτάδων.

«Πεταχτή» στο ρυθμό της η «Δοξολογία» και έπειτα στη Θεία Λειτουργία της ημέρα ήρθαν τα όμορφα   κεφαλλονίτικα αριετταδόρικα  ψαλτικά «Άγιος ο Θεός»  και το «Χερουβικό». Κατανυκτικά και  μελωδικά από την ψαλτική παρέα του Βασίλη Καλογηρά, που επιβεβαίωνε πως η ψαλτική είναι τέχνη ψυχής και κατάνυξης.

Μαζί με τον πρωτοσύγκελο π. Γεράσιμο Φωκά συλλειτούργησαν: Ο Πανασιολογιότατος ιεροκήρυκας π. Φώτιος Γαβριελάτος, ο εφημέριος του ναού, π. Ανδρέας Σβορώνος, ο π. Βασίλειος  Πολλάτος που με τη βοήθεια των Επιτρόπων και των άλλων βοηθών,  τελετούργησαν τη γιορτή της Υπαπαντής υπέροχα.

Το «Αποστολικό Ανάγνωσμα» μελωδικά και ορθοφωνημένα το είπε η Γεράσιμος Αυγουστάτος με τη συνοδεία στις καταλήξεις των ψαλτάδων και ήταν ένα κέντημα στην όλη ιερατική μυσταγωγία της εορτής.

Κόσμος από τη Θηνιά, από το Αργοστόλι , από το Ληξούρι και από άλλα μέρη  χάρηκε τη γιορτή με ευλάβεια, το κήρυγμα του π. Φωτίου Γαβριελάτου, που στάθηκε θεολογικά τόσο  στις προφητείες της  μεγάλης ημέρας, όσο και στο σήμερα  μιλώντας πάνω στα μηνύματα της εορτής.

Σφράγισε με λυτό λόγο και ευχές την εορτή ο Πρωτοσύγκελος  π. Γεράσιμος  Φωκάς και ακολούθησε το μοίρασμα των άρτων και το κέρασμα. Και πριν οι καμπάνες βουίξουν από χαρά, ξανάλθε απότομα μια ψιχάλα. Πήρα τον δρόμο  για τα χρόνια πολλά σε φίλους, σε συγγενείς, σε χωριανούς,  μονολογώντας …

«Κυρά μου Υπαπαντή, άμα δεν έχεις το νερό, το δανείζεσαι»

Γεράσιμος Σ. Γαλανός

Αζωλιάτες χωριανοί

και του Χρόνου και Πολλούς

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3.2.2015