Ελλάδα-Κύπρος μαζί στα ενεργειακά και στο Κυπριακό

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν εκ νέου το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της Κυπριακής Α.Ο.Ζ, και είπαν ότι βούληση της Λευκωσίας και της Αθήνας είναι οι συνομιλίες να επαναληφθούν.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε «στις έμπρακτες προσπάθειες» που, όπως είπε, καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος αυτού, ευχαριστώντας την, αλλά και ταυτόχρονα υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «όσο πιο λίγα λέμε στο στάδιο αυτό, τόσο το καλύτερο, γιατί αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον».

Υπενθύμισε ωστόσο ο κ. Κασουλίδης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις λόγω των τουρκικών προκλήσεων και του καθολικά αποδεκτού γεγονότος ότι δεν μπορούν να διεξάγονται διαπραγματεύσεις υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμού», και υπογράμμισε ότι επιθυμία και στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει η επιστροφή στο διάλογο, υπό τον όρο όμως η Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος από την Κυπριακή Α.Ο.Ζ. και να μην επαναλάβει τέτοιες ενέργειες στο μέλλον.

Σε ερώτηση εάν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την Τουρκία, και επίσης εάν μπορεί να πληροφορήσει για τυχόν λεπτομέρειες «για τη φόρμουλα αποκλιμάκωσης της έντασης», ο ΥΠΕΞ της Κύπρου απάντησε στο πνεύμα την προηγούμενης επισήμανσής του ότι όσο λιγότερα ειπωθούν αυτή τη στιγμή, τόσο το καλύτερο.

«Όχι, δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πρόοδος. Δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Εμείς είμαστε ανοιχτοί για να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Όπως είπα, στόχος είναι η επιστροφή στις συνομιλίες», ήταν η λακωνική του απάντηση.

Επίσης, ερωτηθείς εάν οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν στο οικόπεδο 9 και τον Ιανουάριο από την κοινοπραξία της ΕΝΙ, ο κ. Κασουλίδης, και πάλι κοφτά, απάντησε «ναι, θα συνεχιστεί ασφαλώς το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου».

Στη συνάντηση που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας, συμμετείχαν και ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για συνάντηση «διπλής στρατηγικής». Η μία αφορά την εξωτερική πολιτική αλλά και την πολιτική ασφάλειας και η άλλη αφορά την ενέργεια, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τις προοπτικές ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας στις δύο χώρες αλλά και στον κοινό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

«Βεβαίως η Ανατολική Μεσόγειος ανήκει σε όλες τις χώρες της περιοχής και για αυτό εμείς με συνέπεια, και η Ελλάδα και η Κύπρος, προωθούμε σχήματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, τα οποία έχουν αυτό τον ειρηνικό αναπτυξιακό χαρακτήρα και στοχεύουν πολιτικά στη σταθερότητα και την ειρήνη σε μία περιοχή, η οποία, δυστυχώς, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην εστία πάρα πολλών κρίσεων», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί συμφώνησαν ότι οι δύο αυτές στρατηγικές τέμνονται και αλληλοσυμπληρώνονται, για αυτό και αποδίδουν μεγάλη σημασία στην λεγόμενη «ενεργειακή διπλωματία».

Η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων, που απασχόλησε ιδιαίτερα τους 4 υπουργούς σήμερα, είναι η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, που επηρεάζει και την τιμή του φυσικού αερίου.

«Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ από την άποψη αυτή να ελέγξουμε τη βιωσιμότητα διαφόρων σχεδίων και να εντάξουμε σχέδια ειδικού ενδιαφέροντος, διμερούς, στα πανευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, σε άλλη ανάρτηση, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακκοτρύπης εξηγεί ακριβώς πώς μπορεί η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου να επηρεάσει δυσμενώς τις ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου, ιδίως λόγω της πιθανότητας κάποιες εταιρείες να προχωρήσουν σε αποεπένδυση θεωρώντας ότι κάποια έργα μπορεί να μην είναι βιώσιμα.

Κατά τη σημερινή συνάντηση των Αθηνών, η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική για τις εν εξελίξει έρευνες στα θαλάσσια τεμάχια, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό διερεύνηση, και για τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της με χώρες της περιοχής .

Από τη μεριά της η Αθήνα, δια του Υπουργού Ενέργειας κ. Μανιάτη, ενημέρωσε την κυπριακή πλευρά για την πορεία της προκήρυξης θαλασσίων οικοπέδων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Και ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για την πορεία των διαβουλεύσεων σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, «γιατί έχουμε εν εξελίξει εδώ και χρόνια διαβουλεύσεις με την Τουρκία, με την Αίγυπτο, με τη Λιβύη, και θέλουμε να μετατρέψουμε τη σύμβαση που έχουμε από το 1977 με την Ιταλία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε σύμβαση οριοθέτησης και της Α.Ο.Ζ.»

Από την μεριά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί «ακόμα μία έμπρακτη εκδήλωση της βούλησης Κύπρου και Ελλάδας για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της θαλάσσιας πολιτικής», και αναφερόμενος στις κοινές προσπάθειες για «δημιουργία μιας ειρηνικής και ευημερούσας Ανατολικής Μεσογείου», υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες αυτές γίνονται «χωρίς να αποκλείσουμε καμία χώρα, φτάνει οι χώρες να μην αποκλείουν τους εαυτούς τους με πολιτικές που εχθρεύονται άλλες χώρες».

«Όπως ο άνθρακας και ο χάλυβας αποτέλεσαν αφορμή συνεργασίας των δυνάμεων της Ευρώπης και συνέθεσαν το πλαίσιο δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και οι υδρογονάνθρακες μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο καταλυτικό τρόπο και στη περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου».

Ακολούθως, ετέθη στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών το ερώτημα, εάν συμμερίζονται «την ανησυχία και ίσως και το παράπονο» μερίδας της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ στη Κύπρο, ότι με την προτροπή του προς την ελληνική κυβέρνηση «ελάτε να λύσουμε μαζί το Κυπριακό και να συνεργαστούμε στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου», ο Αχμέτ Νταβούτογλου θέλει να εμπλέξει ενεργότερα την Αθήνα σε αποφάσεις που ίσως να μην συναινεί σε αυτές και η Κυπριακή Δημοκρατία;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι κατ’ αρχάς η απόφαση για  την πραγματοποίηση στην Αθήνα του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας, όπου έκανε τη δήλωση αυτή ο Τούρκος Πρωθυπουργός, πάρθηκε αφότου η Αθήνα ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη  και τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων «και από κοινού κρίναμε ότι η πραγματοποίηση του Συμβουλίου αυτού θα μας παρείχε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε εμείς οι ίδιοι με τον πιο αυθεντικό και σαφή τρόπο τις θέσεις, όχι μόνον της Ελλάδος αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ΄ εντολή της οποίας ενεργούμε, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο επανάληψης των διαπραγματεύσεων με το σεβασμό όμως των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση του Μπαρμπαρός».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι αυτά που είπε ο κ. Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε πρέπει να συγκριθούν με αυτά που είπε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος επισκεπτόμενος μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 29 Νοεμβρίου, την Άγκυρα, «όπου μέσα στην Άγκυρα, στο Άνκαρα Παλάς, διατύπωσα με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα την ελληνική θέση που είναι και κυπριακή θέση που είναι και η ευρωπαϊκή θέση».

«Εάν συγκρίνετε αυτά που είπα εγώ στην Άγκυρα με αυτά που είπε ο κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα θα έχετε μια πιο καθαρή εικόνα και θα δείτε με πόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο διατυπώθηκαν οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Από τη μεριά του, ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε: “Ρωτήσατε αν είναι δικαιολογημένα τα παράπονα και οι ανησυχίες μερίδας Κυπρίων ή ακόμα και Ελλαδιτών. Η απάντησή μου είναι πολύ σύντομη. Τα παράπονα δεν είναι καθόλου δικαιολογημένα. Δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες όσων προτιμούν να πιστεύουν ό,τι ακούνε από τον κ. Νταβούτογλου παρά ό,τι ακούν από τον κύριο Βενιζέλο”.

Σχετικά με την ενέργεια, ο αρμόδιος υπουργός της Ελλάδας, κ. Μανιάτης, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι είναι οικονομικά βιώσιμος ο αγωγός φυσικού αερίου East-Med, απάντησε ότι τόσο η οικονομική του βιωσιμότητα, όσο και η τεχνική του εφικτότητα, έχουν τεκμηριωθεί απολύτως, τουλάχιστον σε επίπεδο προμελέτης. Το γεγονός, συμπλήρωσε,  ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε πως θα σταθεί αρωγός σε αυτό το σημαντικό σχέδιο δείχνει ότι «έχουμε πείσει τους εταίρους μας πως πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ακόμα ο κ. Μανιάτης ότι ειδικά για τον East-Med, είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, «σε μια ενεργειακά διψασμένη Ευρώπη, σήμερα και για τα επόμενα χρόνια, όπου εμφανίζεται η δυνατότητα να υπάρξει μια νέα πηγή τροφοδοσίας από την Ανατολική Μεσόγειο, με μια νέα όδευση μέσω του αγωγού East-Med και από έναν νέο προμηθευτή που θα είναι τα κυπριακά και τα ελληνικά κοιτάσματα και πιθανά τα ισραηλινά ή άλλων περιοχών». Κατά συνέπεια, κατέληξε, αυτό συνιστά μια πολύ θετική εξέλιξη για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιλαμβάνεται απολύτως το δικό της συμφέρον που είναι η υποστήριξη του συγκεκριμένου αγωγού.

Από τη μεριά του ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, κ. Λακοτρύπης είπε ότι «εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή όλες τις επιλογές μας για βιώσιμη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας», και σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, που ακολουθεί, αναφέρεται ενδελεχώς στην τακτική Νταβούτογλου για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου με τη Ελλάδα, και στην ανησυχία της Λευκωσίας για τη δραματική, όπως την χαρακτηρίζει, κατρακύλα της τιμής του πετρελαίου, που παρασέρνει και αυτές του φυσικού αερίου.

Τέλος, ετέθη στους υπουργούς η ερώτηση αν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και την προσφυγή στις κάλπες το Μάρτιο, υπάρχει κάποια εμπλοκή στο θέμα της τριμερούς συνεργασίας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, αν συνεχίζονται οι διαδικασίες, και εάν η αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ μπορεί να επιφέρει διαφοροποίηση στις μέχρι τώρα ενεργειακές συνεργασίες με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε πως υπάρχει  «συνέχεια των κρατικών πολιτικών», και ότι «εδώ πρόκειται για συνεργασία κρατών, δεν πρόκειται για συνεργασία Κυβερνήσεων».

Επίσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση των υπουργών θέμα «άμεσης συνάντησης τετραμερούς», δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ, διότι όπως είπε «έχουμε ακόμη σε εκκρεμότητα την αντίστοιχη διαδικασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ». Πρόσθεσε όμως ότι συζητήθηκε η ιδέα ανάληψης μιας πρωτοβουλίας, που θα αφορά ευρύτερες συνεργασίες στην Μεσόγειο.

Μιχάλης Ιγνατίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-CNA

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18.12.2014