«Τα σκαλοπάτια τ’ Ουρανού» στην Καστελιώτισσα στη Λευκωσία

Μετά το καλωσόρισμα από την Γραμματέα της Ε.Ε.Ε.Λ.Κ. κυρία Τζένη Κωνσταντινίδη ακολούθησε χαιρετισμός από τον Εξοχότατο Πρέσβη της Ελλάδος ο οποίος συνεχάρη θερμά την συγγραφέα για το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα, και στη συνέχεια ο κ. Λάμπης Κωνσταντινίδης μίλησε για την μακρόχρονη φιλία του με την καταξιωμένη συγγραφέα, ανέπτυξε το βιογραφικό της και ευχήθηκε η Ένωση της Κύπρου να ακολουθήσει την Ένωση των Επτανήσων.

Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Λ.Κ. κ. Ανδρεανή Ηλιοφώτου με παράλληλη ανάγνωση σύντομων αποσπασμάτων από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Φώτο Φωτιάδη ο οποίος μάγεψε κυριολεκτικά το κοινό με την παραστατική απαγγελία του. Η κ. Ηλιοφώτου χαρακτήρισε το έργο αυτό σπουδαίο. Είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης, τόνισε, και επίπονης έρευνας πρωτογενών και δημοσιευμένων πηγών δοσμένων όμως με τρόπο «εύληπτο» και απόλυτο σεβασμό στην ιστορία. Επιπλέον είναι ένα βιβλίο βαθιά φιλοσοφημένο καθώς ως θεμελιωτική υποδομή έχει την αληθινή διόραση και την σοφία περί τα ανθρώπινα, ενώ καταπιάνεται και αναλύει βιωματικά τις τέσσαρις κατά Πλάτωνα μανίες: τη μαντική, την τελετουργική, την ποιητική και την ερωτική. Παράλληλα μεταφέρει την κεφαλλονίτικη φύση, το φως και τα χρώματα της Ιόνιας θάλασσας αναλύοντας χαρακτήρες, δίνοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων, τα ήθη, τα έθιμά τους, τις ασχολίες τους, τα αρχοντικά και τα συμπόσιά τους, την πίστη και την αποκάλυψη μυστικών. Και όλα αυτά σε ένα κρίσιμο ιστορικό σταυροδρόμι εποχών.

Και συνέχισε πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ως ένα καλλιτεχνικό όλον, ως λογοτέχνημα συγκεντρώνει στον μέγιστο βαθμό τις αρετές του είδους: άριστο χειρισμό του λόγου με ευρεία χρήση λέξεων, και ζωντανών και φυσικών διαλόγων τοπικού ιδιώματος, κλιμακούμενη προώθηση της δράσης που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, δομή διαυγή και αποστρογγυλωμένη, υπέροχες λυρικές περιγραφές, χαρακτηρισμούς καίριους και δυνατούς που κυριολεκτικά σφραγίζουν την συνείδηση.

Εν συνεχεία, το πολυδύναμο αυτό έργο ανέλυσε συνομιλώντας, με έναν ιδιαίτερα ζεστό τρόπο, σε πρώτο πρόσωπο με την συγγραφέα, η λογοτέχνης κ. Αντιγόνη Μοδέστου. Είναι ένα έργο που δεν εξαντλείται σε μια παρουσίαση και που τελικά κατακτά τον αναγνώστη, δήλωσε. Ένα έργο βαθιάς συναισθηματικής νοημοσύνης, πολυεπίπεδο που καταπιάνεται με τον άνθρωπο και την πάλη του σε κάθε διάσταση.

Την τόσο ζεστή και ιδιαίτερα συγκινησιακή εκδήλωση έκλεισε η συγγραφέας η οποία μίλησε για τις πηγές της και ανέπτυξε δυο μεγάλους προβληματισμούς που γεννήθηκαν κατά τον μακρό χρόνο συγγραφής (Σεπτέμβριος 2008 έως Μάϊος 2012): ο ένας είναι η ύπαρξη –ή μη- της ανθρώπινης βούλησης, της εκλογής, της ευθύνης αλλά και της πρόβλεψης, και ο άλλος, στον οποίο επικεντρώθηκε κυρίως, μια και που το έργο είναι βαθιά πολιτικό, είναι η απίστευτη ομοιότητα των εποχών και η διαχρονική επικαιρότητα ιστορικών δεδομένων και δράσεων ως αποτελέσμα εφαρμογής ίδιων πολιτικών. Επιπλέον έθεσε ερωτήματα: γιατί κρύβονται καθοριστικά ιστορικά γεγονότα πίσω από την Ιστορία, γιατί δεν καθίστανται γνωστά έργα σοφών ιστορικών που έχουν μελετήσει και που συνεχίζουν φυσικά να μελετούν τα γεγονότα αυτά που κρύβονται –από ποιους άραγε;- επιμελώς για να μην απογοητευθούν, όπως είπε, οι ισχυροί του κόσμου; Γιατί οι πολιτικοί μας σήμερα τα αγνοούν και δεν τα μελετούν καθόλου; Γιατί δεν μελετώνται και δεν αναλύονται σήμερα, από τα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων οι συνθήκες, τα τεχνάσματα, καθώς και οι διπλωματικές κινήσεις που εφαρμόσθηκαν για χειραγώγηση των εξεγερμένων Επτανήσιων που με πρωτεργάτες τους Κεφαλλονίτες Ριζοσπάστες –μια και που η Κεφαλλονιά ήταν η κοιτίδα του πρώτου κόμματος αρχών στα νεώτερα χρόνια της Ελλάδας- αγωνίζονταν για μια Ένωση που θα υπηρετούσε τα συμφέροντα του λαού; Και όταν υπεγράφη η Ένωση με παραπλανητικό τρόπο έθεσε και την διχοτόμηση –είχε εξετασθεί ήδη από το 1851 για τα Ιόνια- και τον αφοπλισμό. (Και στο σημείο αυτό ανέγνωσε την «συναίνεση» της Βασίλισσας της Μ. Βρετανίας προς την «ευχή» της Βουλής της Ενωμένης Πολιτείας των Ιονίων Νήσων, και το άρθρο 2 της Συνθήκης περί «πλεονεκτημάτων διηνεκούς ουδετερότητας»). Και συνέχισε τονίζοντας με τι ωραιοποιημένο τρόπο και πόσο διαφορετικά υπεγράφη εν τέλει η Ένωση από το πραγματικό και διαυγές αίτημα του λαού για Ένωση που θα στηριζόταν στην ανεξαρτησία, στην αυτοδιαχείριση, στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην αναμόρφωση. Είναι εντυπωσιακό, τόνισε, πώς μια χούφτα επαναστάτες στην Κεφαλλονιά προβλημάτιζαν για χρόνια την κραταιή και ασύνορη βρετανική αυτοκρατορία. Σήμερα τι φταίει και δεν υπάρχουν τέτοιες ηγετικές μορφές, αναρωτήθηκε. Ταυτοποίησε τα πρόσφατα ελλαδικά πολιτικά γεγονότα με αυτά που συνέβησαν τον ταραγμένο 19ο αι., προ, κατά και μετά τον καιρό της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Έκανε επίσης αναφορά στην διακήρυξη της Ενωμένης Ευρώπης των λαών ως «Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία», μιας ιδέας που πρώτος, με τα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα, είχε ένας από τους ηγέτες των Ριζοσπαστών Ιωσήφ Μομφερράτος. Και έκλεισε βαθιά συγκινημένη ευχαριστώντας τους φορείς που την προσεκάλεσαν στο πολύπαθο αδελφό νησί και την μεγάλη τιμή που της έκαναν να εκπροσωπεί με το έργο της την ιδιαίτερη πατρίδα της.

Μετά το πέρας της παρουσίασης του επετειακού αυτού έργου, η συγγραφέας δέχθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους συγχαρητήρια θερμά και στο τέλος παρετέθη στον ίδιο χώρο δεξίωση όπου όλοι αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς επί του θέματος.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου κ. Ηλιοφώτου και η κ. Λειβαδά έδωσαν 50΄συνέντευξη στο ΡΙΚ στην συνάδελφο δημοσιογράφο κ. Όλγα Πιερίδου. Εκτός από την ανάλυση του βιβλίου, η συγγραφέας μίλησε για προηγούμενη διάλεξη που είχε δώσει τον Ιανουάριου του 2006 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όπου είχε αναλύσει τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και της Κεφαλλονιάς.

Πανίκος Παναγιώτου