«Ο Τίτο πέθανε», «Μια βόλτα στον παράδεισο», «Ο φιλοξενούμενος»: Τρία νέα βιβλία από τον ΛΙΒΑΝΗ

Νοβάκοβιτς Μιριάνα «Ο Τίτο πέθανε»

Μια δημοσιογράφος μαθαίνει για ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε σε κάποιο φύλλο της εφημερίδας Politika το 1968, το οποίο προέβλεπε με ακρίβεια την ημερομηνία και την ώρα θανάτου του Τίτο δώδεκα χρόνια προτού όντως πεθάνει. Αρχίζει να ερευνά ποιος και κάτω από ποιες συνθήκες έγραψε το άρθρο αυτό. Στο μεταξύ λαμβάνει διαπίστευση για να επισκεφθεί ως ανταποκρίτρια τη Συνέλευση στην οποία θα εκλεγούν οι μελλοντικοί ηγέτες και κυβερνήτες της Σερβίας. Και εκεί γρήγορα θα την απασχολήσει ένας φόνος.

Το βιβλίο Ο Τίτο Πέθανε είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, με εξαιρετική πλοκή, αξέχαστους χαρακτήρες, μυστηριώδεις φόνους και αναπάντεχες ανατροπές. Οι περιγραφές και τα καυστικά σχόλια της δημοσιογράφου για τη διαφθορά, τη βία, τη ζωή των πολιτικών και των μεγιστάνων, την αστυνομία και τη μουσική σκηνή επιβεβαιώνουν ότι η συγγραφέας είναι μια δεξιοτέχνις της αφήγησης, που καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τον αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα.

«Στην αρχή όλα είναι δυνατά, γιατί µόνο στην αρχή είναι όλα ανοιχτά – κάτι σαν την πρώτη µατιά, µετά την οποία µπορεί να ακολουθήσει σεξ της µιας νύχτας ή δεσµός για µια ολόκληρη ζωή, µπορεί να προκύψουν µόνο µερικά ραντεβού ή και κάτι που θα είναι καλύτερα να ξεχαστεί• µπορεί όµως και να µη γίνει απολύτως τίποτα. Και στο τέλος όλα κλείνουν, γιατί στο τέλος τίποτα πια δεν είναι εφικτό, ξέρουµε τη λύση… Και ξέρετε τι είναι λύση; Λύση είναι το σηµείο ή η στιγµή που δε σας νοιάζει πια τι θα συµβεί µετά – τα έχετε µάθει όλα. Σαν να διηγείστε σε κάποιον ξένο στο τρένο τη ζωή σας, υπολογίζετε

το χρόνο για να προλάβετε να τα εξιστορήσετε όλα µέχρι τη στάση όπου θα κατεβείτε, χωρίς να ξέρετε σε ποια στάση κατεβαίνει εκείνος, κάτι που σας προβληµατίζει λίγο, θα καταφέρετε άραγε να τελειώσετε εγκαίρως; Και ύστερα κατεβαίνετε. Αυτή είναι η λύση. Ή µήπως αυτό είναι στάση;»

Ετος ‘Εκδοσης: 2014

Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σελίδες: 364

Τιμή: € 15,55 (με ΦΠΑ)

________________________________________

Βιογραφικό Συγγραφέα

Η Μιριάνα Νοβάκοβιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1966 και είναι πεζογράφος. Έχει δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων Τα Απόκρυφα του Δούναβη (1996) και τα μυθιστορήματα Ο Φόβος και ο Υπηρέτης του (1999, βραβείο Ισιδώρα Σέκουλιτς, βραχεία λίστα βραβείου ΝΙΝ) και Johann’s 501 (2005). Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα γερμανικά.

Μετάφραση από τα σερβικά: ΙΣΜΗΝΗ ΡΑΝΤΟΥΛΟΒΙΤΣ

_____________________________________

Στεφάνου-Κοβιού Μαρία «Μια βόλτα στον παράδεισο»

Στην προσπάθειά της να ορθοποδήσει και να ξεπεράσει το φιάσκο του γάμου της, απογοητευμένη η Ζωή καταφεύγει στη Σαντορίνη. Εκεί γνωρίζει την Άννα, ιδιοκτήτρια πανσιόν, που της προσφέρει δουλειά, και τη Μαργαρίτα, ξαδέλφη της Άννας. Στο νησί την ακολουθούν και οι δύο αγαπημένες της φίλες, η Δανάη και η Βίκυ.

Η μοίρα όμως έχει ένα παράξενο σχέδιο.

Στο μαγευτικό σκηνικό της Σαντορίνης οι πέντε κοπέλες θα μπλέξουν τις ζωές τους, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μυστικά και ψέματα, με μίση και πάθη που θα έρθουν στην επιφάνεια και θα γνωρίσουν τον έρωτα εκεί που δεν το περιμένουν. Θα κλάψουν, θα πονέσουν, θα γελάσουν, θα θυμηθούν και, προπάντων, θα αναζητήσουν η καθεμιά το δικό της προσωπικό παράδεισο.

«Έφτασαν τελικά στο πολυπόθητο σημείο, εκεί που ο ήλιος σε λίγο θα τους αποχαιρετούσε.

Ακούμπησαν στο πεζούλι και περίμεναν.

Η Άννα κράτησε την ανάσα της παρατηρώντας το πιο φωτεινό αστέρι του στερεώματος να βυθίζεται σταδιακά ολοένα και περισσότερο μέσα στο νερό. Ο ουρανός άρχισε να αλλάζει χρώματα. Ήταν κόκκινος στην αρχή, έπειτα ακολούθησαν αποχρώσεις του ροζ και του μοβ, ντύνοντας με ένα γοητευτικό μανδύα τη στεριά και, τέλος, τη θάλασσα. Απέμεινε μόνο μια μικρή γραμμή, μονάχα μια ιδέα φωτός, που χάθηκε κι αυτή, την κατάπιε ο χρόνος, η ίδια η φύση, για να κυριαρχήσει το γαλάζιο που βάθαινε καθώς τα δευτερόλεπτα περνούσαν».

Ετος ‘Εκδοσης: 2014

Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σελίδες: 464

Τιμή: € 15,55 (με ΦΠΑ)

Η Μαρία Στεφάνου-Κοβιού γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό Αττικής από οικογένεια μικρασιατικής καταγωγής.

Από παιδί αγαπούσε το θέατρο και άρχισε να ασχολείται ενεργά με αυτό από τα νεανικά της χρόνια. Συμμετείχε αρχικά σε ερασιτεχνικές παραστάσεις, ενώ αργότερα σπούδασε Υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών.

Για μαθησιακούς λόγους έλαβε μέρος σε τρεις ταινίες μικρού μήκους και στη γνωστή τηλεοπτική σειρά «Δέκατη Εντολή».

Η συγγραφή προέκυψε όταν αποφάσισε επιτέλους να διηγηθεί τις ιστορίες που κατέκλυζαν το μυαλό της για χρόνια ολόκληρα. Τα πρώτα της συγγραφικά βήματα ήταν δειλά και καθαρά ερασιτεχνικά, στην πορεία όμως αυτό άλλαξε, αφού βρέθηκαν αρκετοί διαδικτυακοί αναγνώστες να υποστηρίξουν ένθερμα τα έργα της. Το χαρτί, το μολύβι και κατ’ επέκταση ο ηλεκτρονικός της υπολογιστής έγιναν οι καλύτεροί της φίλοι.

Μένει στον Κορυδαλλό με το σύζυγο και την κόρη της, εργάζεται σε γνωστή εμπορική επιχείρηση και ενίοτε εκφράζεται συγγραφικά ταξιδεύοντας με τους ήρωές της σε φανταστικούς κόσμους.

Επικοινωνία με τη συγγραφέα: mariastefanou.blogspot.gr.

Μπεντίλλα Ελένη «Ο φιλοξενούμενος»

«Αλήθεια, δεν έβρισα ποτέ γυναίκα, δε χτύπησα, δεν καταπίεσα… Μόνο τις φιλούσα και τις χάιδευα με την καρδιά μου περισσότερο παρά με τα χέρια… Κι έτσι μεγάλωσα. Νόμιζα για χρόνια ολόκληρα πως ήξερα καλύτερα από τον καθένα τι πάει να πει αγάπη! Έφτασα τριάντα χρονών να περνάω κάθε χειμώνα μου όπως και τα καλοκαίρια, από αγκαλιά σε αγκαλιά. Χωρίς να νοιάζομαι για το μέλλον, για τις ευθύνες μου πάνω σ’ αυτή τη γη, για το τι θα παραδώσω στον τόπο που με γέννησε… Μόνο το χαμόγελο του κατακτητή θα θυμόντουσαν από μένα, καταλαβαίνεις. Ένα κακομαθημένο αγόρι, με λίγα λόγια. Τώρα όμως βρήκα την αγάπη την αληθινή, που δεν ξέρω πώς να την περιγράψω και ούτε ξέρω αν μου αξίζει…»

Ο γάμος σ’ ένα αρχοντικό σπίτι με ωραίο κήπο τού έδωσε την ευκαιρία. Ήρθε καλεσμένος στο σπίτι του Σπύρου μόνος, γιατί ο άλλος φίλος δεν μπόρεσε. Του άνοιξε την πόρτα, τυπικά ευγενική. Τον κοίταξε με τα μάτια χαμηλά. Του ζήτησε τσιγάρο.

Και όλα γκρεμίστηκαν από ένα καλωσόρισμα, μια ντροπή και μια φλόγα.

Ετος ‘Εκδοσης: 2014

Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Σελίδες: 304

Τιμή: € 14,44 (με ΦΠΑ)

_______________________________________

Βιογραφικό Συγγραφέα

Η Ελένη Μπεντίλλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο ΑΠΘ και εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Ασχολήθηκε με την καλλιτεχνική φωτογραφία και βραβεύτηκε σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ παρουσίασε έργα της σε εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Στο χώρο των εκδόσεων και της λογοτεχνίας έχει εμφανιστεί από το 1995 με τα βιβλία Συνάντησα Πρόσωπα της Πόλης μας, Το Βάζο με τις Εικόνες, Τα Κορίτσια Μεγάλωσαν Πια!, Ένας Χρόνος με τη Μόνα Λίζα, Θα Σε Περιμένω, Οι Παραβάτες.

Εστάλησαν στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27.11.2014