Παγκόσμιο θαυμασμό προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, ενώ το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά από το υπουργείο Πολιτισμού, καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις λεπτές εργασίες που πρέπει να κάνουν οι αρχαιολόγοι στο εσωτερικό του μνημείου.
Εκτός από το εντυπωσιακό βίντεο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Αννα Παναγιωταρέα, στη δημοσιότητα δόθηκαν και φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών τοποθετώντας ακόμη ένα κομμάτι στο μεγαλοπρεπές αυτό παζλ. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, τα τμήματα αυτά δείχνουν ότι μπορούν να αποκατασταθούν, ενώ έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ Μ. Λεφαντζή το οποίο επίσης παρουσιάστηκε σήμερα.
Το μυστήριο του τρίτου θαλάμου και το «φτωχό» δάπεδο
Ενα από τα σημεία που προκαλεί το ενδιαφέρον από τις σημερινές ανακοινώσεις του ΥΠΠΟ είναι η αποκάλυψη πως το μικρό πορτάκι πλάτους 0,96 μέτρων που είχαν «δει» οι αρχαιολόγοι κατά την είσοδό τους στον τάφο δεν υπάρχει.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως ο τύμβος, φαινομενικά, σταματάει κάπου εκεί, δηλαδή στον τρίτο θάλαμο.
«Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση, όπως σημείωνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΥΠΠΟ στη σημερινή ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά της, πάντως, η γενική γραμματέας του υπουργείου, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει δάπεδο σφράγισης στον τρίτο θάλαμο, κάτι που θα εξακριβώσουν οι αρχαιολόγοι τις επόμενες ημέρες.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τη συνέντευξη:
Ερώτηση: Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο,στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;
Απάντηση: Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Αρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα.
Την πιθανότητα να υπάρχει δάπεδο σφράγισης στον τρίτο θάλαμο της Αμφίπολης άφησε ανοικτή η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη. Στον πρώτο θάλαμο ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό, στον δεύτερο το ψηφιδωτό της Περσεφόνης ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα απλό δάπεδο το οποίο όμως «δεν αποκλείεται να είναι δάπεδο σφράγισης» όπως είπε η κυρία Μενδώνη.
Η σύληση του τάφου και ο μυστηριώδης ένοικος
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, πάντως, κατέστη για ακόμη μια φορά σαφές ότι στον τάφο υπάρχουν εμφανή σημάδια ανθρώπινης παρέμβασης και πως το μνημείο έχει συληθεί.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού τόνισε με νόημα πως «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων».
Αναφορικά με το μεγάλο γρίφο του ενοίκου η Λίνα Μενδώνη ήταν ξεκάθαρη σημειώνοντας ότι η ομάδα που πραγματοποιεί και επιβλέπει τις ανασκαφές δεν μπορεί να δώσει απάντηση με βεβαιότητα πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή, ακόμα και η μελέτη.
«Το ποιός είναι θαμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Ομως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξαικός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες» σημείωσε η κα Μενδώνη κάτι που σημαίνει ότι το μυστήριο της Αμφίπολης ίσως να χρειαστεί ακόμη και χρόνια για να λυθεί.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα -Πότε θα είναι επισκέψιμο το μνημείο
Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος που βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών, ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ).
Επίσης θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.
Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι αναλυτικά, θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών στην επόμενη ενημέρωση, καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.
http://www.youtube.com/watch?v=w_CclEr0LE0
Πηγή: iefimerida
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28.10.2014 Μαγδαληνή Ντούκα Μοντεσάντου