Το βιβλίο Αποσπασματική σχέση, που εμπλουτίζει τώρα τη σειρά «Βιβλιοθήκη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Ομόνοιας, είναι η επιστολογραφία μιας γυναίκας η οποία, μέσω της συγγραφικής της τέχνης, πασχίζει να ανασυνθέσει αναδρομικά μια σχέση – φιλίας και αγάπης – που ποτέ δεν βιώθηκε στην καθημερινότητά της, παραμένοντας ανολοκλήρωτη. Ο παραλήπτης αυτών των νοσταλγικών επιστολών, πάλι μια γυναίκα, γίνεται η ηρωίδα με πολλαπλά ονόματα ενός μυθιστορήματος που αναπτύσσεται μέσω των γραμμάτων που ο επιστολογράφος διαβάζει και συναρμόζει, σαν να ήταν ψηφίδες σκορπισμένες από το πέρασμα του Χρόνου. Χειρονομίες, λόγια, ψίθυροι, βλέμματα και διεσπαρμένα βιώματα συναθροίζονται όλα γύρω από τις λέξεις, ζητώντας, όπως οι νεκροί του Άδη, το αίμα των ζωντανών ώστε να αναστηθούν για λίγο στη μνήμη αυτών. Η Τέχνη και η Ζωή δίνουν μια γιγαντομαχία σ’ αυτό το βιβλίο, μάχη που αναδεικνύεται δημιουργική και οριστική για τη μορφή και το περιεχόμενο αυτής της συγγραφής. Δυο γυναικείες μορφές που αλληλοσυμπληρώνονται, για να ξαναδημιουργήσουν εν τέλει ένα μοναδικό και ενιαίο πρόσωπο, που έχει υποστεί πρωταρχικά ένα σχίσμα το οποίο ξεπερνά τους χρόνους και τους αισθητούς τύπους ενσωμάτωσης. Η αγάπη δεν λυτρώνει, αλλά δένει και πιέζει αδυσώπητα, είναι μια δύναμη που τραντάζει τα θεμέλια και οδηγεί σε ανασυγκροτήσεις του εαυτού μας. Αντιμέτωπη με την ιδέα του Άλλου, η συγγραφέας-επιστολογράφος βυθίζει στην άβυσσο του ασυνείδητου, παλεύει στον λαβύρινθο των δικών της ορίων, αλλά κατορθώνει τελικά να βρει οδηγό, σαν τον Θησέα, το νήμα της Μνήμης. Δε θα φτάσουμε ποτέ ολοκληρωτικά στον Άλλον, φαίνεται να μας λέει η συγγραφέας, αλλά η ίδια αυτή η προσπάθειά μας μάς οδηγεί, σε έμμεσους δρόμους, όπως στην Ιθάκη του Καβάφη, προς το αυθεντικό μας εγώ. Αλλά αυτή η γνώση παραμένει, όπως η ίδια η ζωή μας, μόνο μια προσέγγιση… Είμαστε λοιπόν, από τη φύση μας, αποσπασματικοί, θρύψαλα ενός θολού Εγώ, τα οποία, παρά την κοινή τους υφή, δεδομένης της αρχέγονης σχεδόν λησμονημένης τους ενότητας, αντικαθρεφτίζουν διαφορετικά το φως της Ζωής, δείχνοντας τις ποικίλες της απόψεις.
„Ανθρώπινο, πολύ πιο ανθρώπινο” μυθιστόρημα, η Αποσπασματική σχέση, είναι στην ουσία, η ιστορία κάθε ανθρώπινης σχέσης, ακόμα και αν αυτή έχει βιωθεί, χρονικά και συναισθηματικά, συνεχέστερα ή όχι από ό,τι δόθηκε να βιώσουν οι δυο ηρωίδες του ανά χείρας βιβλίου.
O Claudiu Sfirschi-Lăudat έχει στο ενεργητικό του πέντε μεταφράσεις από την ελληνική γλώσσα (έργα του Γ. Βιζυηνού, Γ. Σεφέρη, Ε. Μουτσόπουλου κ.α.). Μεταφράσεις του από την ελληνική λογοτεχνία έχουν δημοσιευθεί στο ρουμανικό φιλολογικό τύπο. Το 2008 έλαβε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας το βραβείο για την καλύτερη μετάφραση ελληνικού έργου σε ξένη γλώσσα για την απόδοση στα ρουμανικά του μυθιστορήματος του Σεφέρη ´Εξι νύχτες στην Ακρόπολη (Εκδόσεις Omonia, 2007). Το βιβλίο Αποσπασματική σχέση είναι το δεύτερο που μετέφρασε από την εργογραφία της Ελένης Λαδιά, μετά το βιβλίο H Γυναίκα με το πλείο στο κεφάλι (Εκδόσεις Omonia, 2008). Επίσης έχει εκπονήσει μεταφράσεις από τα γαλλικά και τα αρχαία ελληνικά.
Η ΟΜΟΝΙΑ, που ιδρύθηκε στο Βουκουρέστι πριν από 23 χρόνια, είναι ο μοναδικός εκδοτικός οίκος ο αποκλειστικός σκοπός του οποίου είναι η προβολή του ελληνικού πολιτισμού στη φιλελληνική Ρουμανία. Οι δύο κύριες κατευθύνσεις της εκδοτικής μας δραστηριότητας, από το 1991 μέχρι σήμερα, είναι, πρώτον, η παρουσίαση, σε μετάφραση, των πιο σημαντικών επιτευγμάτων των Ελληνικών Γραμμάτων και του ελληνικού πνεύματος και παράλληλα, η έκδοση βιβλίων, Ρουμάνων, Ελλήνων και ξένων ειδικών, που αφορούν στην έρευνα του Ελληνισμού της Ρουμανίας και των Ελληνο-ρουμανικών σχέσεων. Από τις 135 μέχρι τώρα εκδόσεις μας, περίπου 50 τίτλοι είναι μεταφράσεις σημαντικών έργων νεοελληνικής λογοτεχνίας, που αποτελούν τα δύο τρίτα από το σύνολο των μεταφράσεων ελληνικών έργων που έγιναν στη Ρουμανία τα τελευταία 25 χρόνια.
EDITURA O M O N I A SRL O M O N I A PUBLISHING HOUSE
POB 16, Postal Office 34, BUCHAREST – ROMANIA
Phone: (004021)313.99.34; 0730.60.37.93 Fax: (004021)313.99.34
E–mail: edituraomonia@clicknet.ro web: www.omonia.ro
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.10.2014