H αποκαλυπτικότατη συνέντευξη του Γιώργου Κουρή στον Αιμίλιο Λιάτσο (Μέρος 3)

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Του έδωσα ένα κτήμα 60 στρέμματα στη Βάρη απέναντι από τις σχολές «Κωστέα Γείτονα» για να δεις τι μου έχει στοιχίσει εμένα αυτή η ιστορία με το κανάλι.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι φοβερή περιοχή εκεί.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Είναι απέναντι, 60 στρέμματα γη και 8 εκατ. πήρα δάνεια ευρώ και πήρα τις μετοχές και μπήκε ο Γιαννίκος για να το διοικήσει το κανάλι.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Τον έκανες και μέτοχο τον κύριο Γιαννίκο;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Πήρε, πήρε, αγόρασε, δεν τον έκανα εγώ. Αγόρασε το 25%.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Είχες δηλαδή 25% εσύ…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Μπορεί με τους διαφημιστές ο Γιαννίκος να τα έκανε της π…ς. Είναι ικανός ο άνθρωπος είχε το κομμάτι του.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Στο κομμάτι του ε, πολύ πολύ ικανός…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Για να είμαστε αντικειμενικοί, ξέρει από τηλεόραση.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ξέρει και τηλεόραση.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Αλλά όταν πήγε σε όλα τα κανάλια, πήγε και τα λήστεψε. Ετσι έγινε και στο ΣΚΑΪ, έτσι έγινε στο STAR, έτσι έγινε και στο MEGA. Εγώ ήλπιζα…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Στο MEGA έφυγε πολύ νωρίς. Κάθισε ένα χρόνο τότε το 89-90.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εγώ λοιπόν ήλπιζα, ότι επειδή θα ήταν μέτοχος θα μαζευόταν το πράγμα, κατάλαβες; Το θέμα είναι, ότι βρήκα εγώ τον μπελά μου χωρίς να φταίω σε τίποτα.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Και φτάσατε εσύ και ο Ανδρέας να μπείτε στη φυλακή ε;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ναι, ναι, ναι εδώ ήτανε στημένο βεβαίως.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Κάποιοι ήθελαν να κλείσουν το ALTER Γιώργο; Αυτή είναι η ερώτηση. Δηλαδή υπήρξε πολιτικός δάκτυλος να κλείσει το ALTER;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Κοίταξε φίλε, ξέρανε οι ξένοι, ότι ο μόνος που μπορούσε να φωνάξει για το μνημόνιο και να αντισταθεί και να φωνάξει για τα βάσανα του ελληνικού λαού είναι ο Κουρής, γιατί είναι τρελός Κεφαλονίτης. Όλους εμάς, εμένα, εσένα, μας έχουν γραμμένους στα κατάστιχά τους και μας παρακολουθούν, την πορεία μας και την ιστορία μας.

Το γράμμα του πρεσβευτή της Γερμανίας

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: 11 Σεπτεμβρίου 2007 λίγο πριν αρχίσει η κρίση λαμβάνω ένα γράμμα από τον πρεσβευτή της Γερμανίας. Εγώ έχει τύχει στη ζωή μου, από λόγους πεποίθησης δηλαδή και γραμμής, δεν έχω πάει στη ζωή μου σε καμιά πρεσβεία. Δε θέλω βρε παιδάκι μου ούτε Ρώσους ούτε με τους Αμερικάνους ούτε με τους Εγγλέζους…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν σ’ αρέσει, δε θες.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Δεν θέλω. Δεν έχω πάει και σε δεξίωση. Με έχεις δει ποτέ σε δεξίωση; Ούτε θα με δεις.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ούτε εγώ πάω.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Με έχεις δει ποτέ σε μπουζουξίδικο;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Οχι.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ούτε θα με δεις. Ούτε σε φαγάδικα πάω ούτε σε τίποτα.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Σου στέλνει μια επιστολή ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα το 2011. Και τι σου γράφει;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Έπεσα από τα σύννεφα, ότι με ήθελε το μεγαλύτερο κανάλι στον κόσμο το RTL να με κάνει στρατηγικό επενδυτή.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Για στάσου να σε κάνουν στρατηγό; Από φαντάρος που ήμουνα; Λοιπόν διάβασε το γράμμα.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Αξιότιμε κύριε Κουρή. Ο Πρέσβης της Ομοσπονδίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σουλτσεϊς, κάπως έτσι.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Τέλοσπάντων.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν μπορώ να διαβάσω γερμανικά, ο γερμανικός όμιλος μέσων επικοινωνίας RTL αναζητεί ένα στρατηγικό εταίρο, στην ελληνική τηλεοπτική αγορά ο όμιλος RTL διαθέτει περισσότερους από 38 τηλεοπτικούς σταθμούς σε 10 ευρωπαϊκά κράτη. Μία εταιρεία παραγωγής με διεθνή δραστηριότητα καθώς και 29 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε 5 ευρωπαϊκές χώρες. Τα κέρδη του ομίλου ανέρχονται το έτος 2006 σε 5,6 δις ευρώ. Ιδιοκτήτης του RTL είναι κατά 89% ο γερμανικός όμιλος Μπέρντλεσμαν ενώ το υπόλοιπο 11% βρίσκεται διάσπαρτο σε αρκετά χαρτοφυλάκειο μια και ο RTL είναι εγγεγραμμένος στα Χρηματιστήρια των Βρυξελλών και του Λουξεμβούργου. Η Χρηματιστηριακή αξία του RTL το 2006 σε 14 δις ευρώ. Ο Αντιπρόεδρος θα ενδιαφερόταν για μια συνομιλία μαζί σας. Με σκοπό να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας με τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER TV, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μη γνωρίσετε το πότε θα είναι δυνατό να λάβει χώρα μια τέτοια συζήτηση με τον κύριο Τιούερς. Από πλευράς μου θα ήθελα ευχαρίστως την επαφή. Ο Πρέσβης της Γερμανίας τάδε. Αυτή είναι η επιστολή, που σου έστειλε. Ηθελε λοιπόν συνεργασία με το RTL μαζί σου να σε κάνει στρατηγικό επενδυτή.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Οι Γερμανοί θέλουν να μου κλείσουν το στόμα εγώ λέω. Είναι ηλίου φαεινότερο.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Γίνεται αυτό το 2006, ε;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Το 2007 τέλη Σεπτεμβρίου. Μερικούς μήνες πριν ξεκινήσει η κρίση. Το κατάλαβες; Σημείωσε ότι το 2004 έρχεται στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος του Μέρντοχ μαζί με τον λογιστή του Μέρντοχ.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο Αντιπρόεδρος της παγκόσμιας του Μέρντοχ, ο οποίος είναι ο αρχηγός στα ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά πας στον Μέρντοχ τώρα να τελειώνουμε με τους Γερμανούς;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Συναντήθηκες με το RTL;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Είπα στον γερμανό ότι δέχομαι και μου έκλεισε μια συνέντευξη και ήρθαν εδώ οι γερμανοί. Πήγαμαι στην μεγάλη Βρετανία, νοίκιασα και ένα γραφείο φτηνά λοιπόν για να κουβεντιάσουμε. Ημουν εγώ, ο Αντρέας και μια γραμματέας.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ηταν και ο γιός σου;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Μου είπανε ποιοι είναι, μου δείξανε τα χαρτιά τους, κολοσσός όπως ξέρεις, τους είπα και εγώ ποιος είμαι, στην ζωή μου έχω κάνει τρεις συνεταιρισμούς οι οποίοι και οι τρεις δεν πήγανε καλά.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ποιοι ήταν αυτοί οι τρεις συνεταιρισμοί;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Πρώτος ήταν ο Αθανασούλης. Τον οποίο πλήρωσα. Δεύτερος ήταν ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης στο ΣΤΑΡ.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο αείμνηστος.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ο αείμνηστος, ο φίλος μου. Ο οποίος ήταν πολύ φίλος μου και είχαμε γίνει πιο στενοί φίλοι όταν του έκανα… θα επανέρθουμε σε αυτό.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Του έκανα μια μεγάλη πλάκα. Μια φορά, που πήγαινα στο γραφείο του,  μιλούσαμε στο τηλέφωνο μια φορά την εβδομάδα. Για πολιτικά, οικονομικά, διάφορα θέματα. Μια μέρα μου λέει τι κάνεις; Βάσανα έχω γιατί χτίζω.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Είχε προβλήματα τότε οικονομικά;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Όχι παιδί μου, χτίζω του είπα. Προβλήματα έχω, χτίζω. Μου αρέσει να χτίζω παλιά σπίτια.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Γιατί δεν έγινες πολιτικός μηχανικός;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: είμαι καλύτερος από πολιτικό μηχανικό γιατί τα έχω μάθει στην οικοδομή.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Στην πράξη.

Η επιταγή των 20 εκ.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Στην πράξη. Λοιπόν του έκλεισα το τηλέφωνο, μου έκλεισε το τηλέφωνο και ύστερα από μια ώρα έρχεται ο γραμματέας του. Ο κλητήρας του με μια καπέτα εκέι πέρα ψευδός. Και μου φέρνει ένα γράμμα κ. Κουρή, με πράσινο μολύβι.  Το ανοίγω, ήταν μία επιταγή με πράσινο μολύβι και αυτή, αντίγραφο της οποίας σου εγχειρίζω. Την φωτοτύπησα. Τι λέει;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Μάλιστα, 20 εκατομμύρια.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: 20 εκατομμύρια και ποιά εποχή;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το 91’

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Αγόραζα ένα διαμέρισμα στο Παρίσι. Έβγαλα την φωτοτυπία λοιπόν, ανέβηκα στο μηχανάκι μου και πήγα στον Θεόδωρο, Καραγεώργη Σερβίας και του είπα, Θεόδωρε σου είπα ότι έχω προβλήματα. Δεν σου είπα ότι θέλω λεφτά, πάρε τα λεφτά πίσω. Έμεινε ενεός. Δεν φαντάζονταν ότι θα έστελνε 20 εκατομμύρια σε ένα εκδότη και θα του τα επέστρεφε πίσω μετά.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Με σταύρωσε, «πάρε τα μισά, πάρτα και μου τα δίνεις…» Όχι Θόδωρα, αν καμιά φορά χρειαστώ θα έρθω να στο πω. Κάναμε το ΣΤΑΡ και δεν πήγε καλά, την πάτησα και εκεί… Όχι πως έφταιγε ο Θεόδωρος… Εφταιγε γιατί ήταν πολύ λαρτζ, ξόδευε…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: και μου έλεγε τώρα που γίναμε συνεταίροι, «τώρα που έγινες μεγάλος καναλάρχης ξόδευε. Να μην είσαι σαν τους χωριάτες», μου λέει. Να κάνω τι; «Να στέλνεις λουλούδια, να στέλνεις καλάθια…» Τι λες μωρέ;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Για δημόσιες σχέσεις; Συνηθίζεται να γίνεται.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Για δημόσιες σχέσεις… Παιδάκι μου, εγώ δεν στείλει ποτέ.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Εσύ σε άλλη ζωή είχες… Με το RTL τελικά τι έγινε;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Με το RTL λοιπόν, έρχονται εκεί πέρα, πήγαμε στην Μεγάλη Βρετανία, πλήρωσα αρκετά λεφτουδάκια για το γραφείο εκεί.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Τους φίλεψες και φαί;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Τους φίλεψα και φαί.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Τους έστειλα και μερικά μπουκάλια κρασί να πάρουν μαζί τους και περγαμόντο, προϊόντα της Κεφαλονιάς.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Προϊόντα της Κεφαλονιάς.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Και όταν με ρώτησαν σου είπα είχαμε μείνει, ότι  τρείς φορές που έκανα συνεταιρισμό δεν πήγε καλά.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν πήγε καλά, ήταν ο Αθανασούλης…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ο Αθανασούλης μου λέει, ήξεραν ποιος ήταν ο Αθανασούλης. Λέω εντάξει, ήξεραν ποιος ήταν ο Αθανασούλης και τους λέω και ο Κώστας Μητσοτάκης, έχω φτιάξει τρεις φορές μαζί του. Μου λένε ποιος Κώστας Μητσοτάκης; Του λέω ο πρωθυπουργός. Με τον πρωθυπουργό μου λένε;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Και ξέρεις κάτι άλλο του λέω. Αυτός ο κακομοίρης ο παππούς μου που ήταν μετανάστης στο Γαλάτσι και στην Κοστάντζα, έφτιαξε περιουσία, και μου είχε πει να μην κάνω συνεταιρισμούς. Να πηγαίνω μόνος μου. Και προσπαθώ να το εφαρμόσω. Τρεις φορές… και την πάτησα. Εάν είσαστε τόσο μεγάλοι, ένα δεν μου είχε γράψει ο πρεσβευτής δεν θα σας απαντούσα, δεν θα δεχόμουν. Εν πάσει περιπτώσει, τι θέλετε; Μου λένε θέλουμε το 25% και πάνω και να κάνεις εσύ κουμάντο. Και τότε ο Κουρής τους έκανε κάτι που δεν το έχει ξανακάνει επιχειρηματίας, έλληνας επιχειρηματίας σε μεγάλο αφεντικό. Τους είπα κοιτάξτε να δείτε, θα σταματήσουμε εδώ τη συζήτηση και πηγαίνετε στην Ελλάδα, δείτε και τα άλλα κανάλια αν θέλετε. Ύστερα από έξι μήνες ελάτε να το ξανακουβεντιάσουμε. Αλλά δεν θα έρθετε εδώ. Θα πάμε στην Κεφαλονιά. Να σκάψουμε, να ποτίσουμε στα κτήματά μας, να δω αν ταιριάζουμε ρε παιδάκι μου.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Τα χνώτα μας…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Μην την πατήσω πάλι ο κακομοίρης.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Είπες κάτι για τον Μέρντοχ.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Το 2004, 15 ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχαν έρθει ο αντιπρόεδρος του και ένας λογιστής. Λοιπόν, συναντηθήκαμε στο Χίλτον, ήταν παρών και ο Πέτρος ο Δίπλας.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής».

Το 25% του Alter

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: … ο οποίος ήταν μαθητής του αντιπροέδρου του RTL. Ήταν και ο Βρυώνης μαζί. Από μένα ζητούσαν το 25% και πάνω. Στον Βρυώνη δε, προσέφεραν για τις αφίσες στο δρόμο 80 εκατ. ευρώ μπροστά μου. Και ο ηλίθιος δεν τα πήρε. Τους ζητούσε 120 εκατ. ευρώ, ο αχόρταγος… Εγώ δεν ήθελα να το κάνω. Πιο πολύ δεν με άφησε ο Γιάννης δηλαδή.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το ALTER λοιπόν αρχίζει και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ρώταγα τον Γιαννίκο πως πάει το ALTER.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν είχες εσύ εικόνα πως πάει; Μια εικόνα θα είχες φαντάζομαι. Για την πορεία, τα οικονομικά;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Δεν είχα καμία. Πρώτα από όλα σου είπα ότι δεν ξέρω οικονομικά. Δεύτερον, όταν ο Γιαννίκος -το 2010- Δεκέμβρη του ’10, ο Γιαννίκος συνεργάζεται με 15 τράπεζες και κανένας τραπεζίτης δεν έχει ζητήσει υπογραφή από μένα σαν εγγύηση.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Τότε, εκείνη την περίοδο η χρηματοδότηση τρέχει κανονικά;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Δεν με πήρε κανείς να μου πει, ρε βουλιάζετε; Δεν με πήρε κανείς από την κεφαλαιαγορά κανείς, εισηγμένη εταιρία ήταν, δεν με πήρε από το Χρηματιστήριο κανένας κερατάς.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Να σου χτυπήσει καμπανάκι…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Να μου πει κάτι συμβαίνει. Γιατί οι τράπεζες τον χρηματοδοτούσαν;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Πως το πήρες χαμπάρι ότι κάτι συμβαίνει;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Μας κάλεσε ο Σάλας στο γραφείο του.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ήταν και άλλοι τραπεζίτες, από την Alpha Bank κ.λπ.;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ήταν γιορτές των Χριστουγέννων του 2010 και μας είπε ότι δεν πάτε καλά, είχε αρχίσει και η κρίση.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Και ζοριστήκατε…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Και έπεφταν όλες οι διαφημίσεις. Δηλαδή πιστεύω ότι όσο και αν έκλεισε ο Γιαννίκος αν δεν ήταν η κρίση, θα τα βόλευε. Λέει θα βάλετε 5 εκατ. εσείς και 15 οι άλλες τράπεζες για να προχωρήσετε.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Είχες χρήματα τότε Γιώργο;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Όχι. Δεν είχα ποτέ. Γιατί ό,τι είχα τα έκανα χωράφια. Εγώ ούτε σε χρηματιστήριο έπαιξα ποτέ, ούτε σε καφενείο έχω κάτσει, ούτε καζίνο έχω πάει, ούτε χαρτιά έχω παίξει, ούτε τίποτε.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο κόσμος λέει ότι ο Κουρής έχει πολλά λεφτά έξω και για αυτό θέλει να γυρίσουμε στη δραχμή. Εσύ και όλοι οι πλούσιοι.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Είναι ηλίθιο αυτό. Είναι ηλίθιοι όσοι το λένε. Όταν έχεις ευρώ… Κοιμούνται όσοι το λένε. Δεν υπάρχει μεγάλος με λεφτά σήμερα. Τα έχουν χάσει όλοι. Εάν αφαιρέσεις 3-4-5 το πολύ, που δεν κάνουν δουλειές. Όσοι κάνουν δουλειές, τα έχουν χάσει όλοι. Τους έχει πάρει από κάτω. Όσοι παραγγέλνουν πλοία…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Βγάζουν λεφτά Γιώργο. Έχουν παραγγείλει μέχρι και 60 πλοία.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Όχι, κάνεις λάθος. Οι Έλληνες εφοπλιστές περνάνε μαύρες σημαίες. Να σου πω ονόματα που δεν φαντάζεσαι και πάνε να φουντάρουν. Εγώ λέω τα 2,5 εκατ. θα κόψω το κεφάλι μου να τα βρω. Θα πουλήσω ένα κτήμα. Ο Γιαννίκος είπε ότι δεν έχει και μπροστά στους τραπεζίτες του λέω ότι πέρασαν από τα μέσα από τα χέρια σου δισεκατομμύρια, αν δεν έχεις στην άκρη ή δεν μπορείς να βρεις 2,5 δις ευρώ ή μ… είσαι ή κλέφτης. Τελικά πήγα εγώ σαν ηλίθιος, μου είπε ο Σάλας δώσε εσύ τα λεφτά για να πάρεις και μεγαλύτερο ποσοστό. Πήγα και πούλησα δυο κτήματα που έκαναν 20 εκατ., τα πούλησα 10 εκατ. –κοψοχρονιά- και ήρθαν οι εργαζόμενοι, με πίεσαν πολύ, ότι θα ήταν καλά παιδιά, δεν θα κάνουν απεργίες. Ο Γιαννίκος είχε 25% και έκανε κουμάντο, δεν κάνουν οι μέτοχοι και τι φταίνε; Σημείωσε, δε, ότι όταν με έβαλαν εμένα μέσα οι Γερμανοί με στόχο να πιάσουν στις ανώνυμες εταιρίες και να τους καταστήσουν υπεύθυνους όλα τα μη εκτελεστικά μέλη. Δηλαδή να πάνε φυλακή τη μισή Ελλάδα. Να τους πάρουν τα σπίτια. Οι απατεώνες οι Γερμανοί.

Ξεσηκώθηκε ο ΔΣΑ

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Γι’ αυτό ξεσηκώθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος , όλος υπέρ μου, το Εμπορικό Επιμελητήριο έβγαλε ομόφωνη απόφαση. Θα την πλήρωναν όλοι. Η μισή Ελλάδα, Μέσα στις εταιρίες εμείς οι Έλληνες τι βάζουμε; Την αδερφή , τον αδερφό μας, τον ξάδερφο μας.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Και τι έγινε μετά Γιώργο;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Μετά ήρθαν οι εργαζόμενοι, οι τεχνικοί, με πιάσανε μου έδωσαν το λόγο τους ότι θα είναι εντάξει, πήγα και είδα τους δημοσιογράφους…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Τι τους είπες ;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εκείνη την εποχή βρήκα την «Αργώ», μου τη βρήκε ένας ανώτατος υπάλληλος από την Μarfin , μία αγγλική of shore εταιρία που δέχτηκε να βάλει 35.000.000.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ποιος ήταν από πίσω; Ηταν και Ελληνες;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ηταν και Ελληνες.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Φίλος σου;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Φίλος μου. Δεν μου είχε πει τίποτα. Και είχε εκπρόσωπο η εταιρία τον Τάσο τον Κασσή, ένα εκπληκτικό παιδί και είχαμε κάνει μία πρόταση. Η πρόταση τι έλεγε στους εργαζομένους; Ότι και ενώ το κανάλι ήταν υπό πτώχευση με 50% κάτω από τη διαφήμιση , δεν μπορούσε να λειτουργήσει με 750 άτομα, θα μένανε οι μισοί.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Οι άλλοι θα αποζημιώνονταν κανονικά;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Οι μισοί που θα φεύγανε θα παίρνανε όλη την αποζημίωση και το χρόνο των απεργιών που έκαναν το 11, θα κοβόταν το μισό των απαιτήσεων τους. Οι υπόλοιποι θα έπαιρναν τον μισθό τους, 10 με 15% πιο κάτω. Η ΕΣΗΕΑ το απέρριψε, η οποία φέρει εγκληματικές ευθύνες, διότι με αυτή την τακτική της έχει κλείσει τα μισά μέσα ενημέρωσης.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Η ΕΣΗΕΑ βέβαια λέει ότι προασπίζεται τα συμφέροντα των δημοσιογράφων

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ετσι τα προασπίζεται;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Εκλεισε το ALTER.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Δεν έκλεισαν μόνο το ALTER . Έκλεισαν και άλλα πράγματα. Ο Κωστόπουλος…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το ALTER ήταν φιλέτο Γιώργο;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ:  Βεβαίως ήταν μαγαζί και αν υπήρχε το ALTER ή δεν θα είχαμε τρόικα ή η τρόικα θα ήταν πιο λογική.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Θα είχαμε φοβερή πίεση

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ναι. Είδες ότι όλα είναι αλληλένδετα; Το γράμμα των Γερμανών, το κλείσιμο του ALTER ακόμη και οι συνδικαλιστές, διότι όταν λέω ΕΣΗΕΑ εννοώ τους συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ. Τι φταίει το μέλος είναι; Είναι μη ενεργό. Ολη αυτή την ιστορία την έκαναν πέντε δέκα ψευτοσυνδικαλιστές.

Κάποιοι θέλανε να κλείσει το ALTER

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το ALTER έκλεισε λοιπόν, δεν ξανάνοιξε ποτέ…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Σημείωσε ότι εκτός από το fund, ένα fund αγγλικό που ήθελε να βάλει 35 εκατομμύρια υπήρχε και δεύτερη περίπτωση που ήθελε να βάλει 25 εκατομμύρια, ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Και τι έγινε;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Το απέρριψε η ΕΣΗΕΑ. Είναι δάκτυλος. Τα διοικητικά συμβούλια των συνδικαλιστών. Κάτι γίνεται. Κάποιοι θέλανε να κλείσει το ALTER.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Προσφέρθηκε να δώσει 25 εκατομμύρια ο Μαρινάκης;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Δεν αφήσανε να προχωρήσει. Δεν θέλανε να γίνει. Οι συνδικαλιστές, αυτή η μεγάλη πληγή. Να σου πω τι έγινε το 1979 με τους συνδικαλιστές…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Με τη Sunday Times λες;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ναι. Το 1979 Ιούνιος. Έχει γίνει η απεργία στους Sunday Times στο Λονδίνο. Κρατάει 3 μήνες, 90 ημέρες. Για ποιο λόγο νομίζεις; Είχε αυτή η εφημερίδα 93 ηλεκτρολόγους, ζωή να έχουνε. Και είπαν οι άνθρωποι. Ρε παιδιά είσαστε πολλοί, δεν έχουμε και καρέκλες να σας βάλουμε. Να απολύσουμε τους μισούς. Όχι λένε. Απεργία. Κάνουν απεργία 3 μήνες. Εκείνη τη στιγμή μου έρχεται η ιδέα και στέλνω ένα τηλεγράφημα, στον Χάρολντ Εβανς που ήταν ο editor, ο εκδότης της εφημερίδας και του λέω να την τυπώνει στην Ελλάδα.

Μου λέει: «Μπορείς;». Του λέω: «Βεβαίως μπορώ». Μου απαντάει: «Ερχόμαστε αύριο». Και έρχονται την επόμενη ημέρα στη Μ. Βρετανία και πήγα εγώ και τους πήρα. Ηταν ο εκδότης, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας και ένας τεχνικός και τους πήγα στον Ταύρο.

Πριν τους κατεβάσω στα τυπογραφεία κάτω τους ανέβασα στο γραφείο μου. Διότι είχα κάνει το εξής: Πίσω από το γραφείο μου είχα κάνει ένα κάδρο και μέσα στο κάδρο είχα βάλει το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας Sunday Times και όταν το είδαν τρελαθήκανε, πέθαναν στα γέλια.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Και τους είπες να τους τυπώνεις εσύ εδώ;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Κατεβήκανε κάτω, έβαλα μπροστά το πιεστήριο. Το είδε ο τεχνικός μου λέει: «Πάμε, την άλλη εβδομάδα βγαίνουμε εδώ». Δίνουμε τα χέρια, ο τεχνικός κάθεται στην Αθήνα για να δει το πιεστήριο και να το ρυθμίσει, διάφορες λεπτομέρειες και γυρίζουν οι άλλοι στο Λονδίνο. Και βγάζει ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ και όλα τα άλλα σωματεία, μέχρι και οι εφημεριδοπώλες, ότι δεν θα επιτρέψουν να βγει στην Αθήνα, να βγει απεργοσπαστικό φύλλο των Times στην Ελλάδα. Τους ενδιαφέρουν τα συμφέροντα των εργαζομένων στον τύπο της Μεγάλης Βρετανίας, τους πειναλέους τους δικούς μας.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Υπάρχει και η Διεθνής Ένωση των Δημοσιογράφων.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Τι κάνει η Διεθνής Ενωση για μας που μας έχει π… τώρα; Τι κάνει που είναι οι μισοί απολυμένοι; Είδες καμία διαμαρτυρία; Αυτά είναι παραμύθια, απαράδεκτα πράγματα.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Και δεν έγινε αυτή η δουλειά;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Όχι, έγινε. Διότι την επόμενη ημέρα σταμάτησε η απεργία. Ο Κουρής έσπασε την απεργία στους Sunday Times.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Πως το έκανες αυτό;

Tα καλύτερα λόγια

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Που τους είπα να έρθουν. Είδαν ότι θα τους τύπωνα εγώ εδώ – σιγά μην άκουγαν την ΕΣΗΕΑ – και σταμάτησαν την απεργία την άλλη μέρα. Και μου έστειλε ο Εβανς ευχαριστήριο γράμμα, με τα καλύτερα λόγια. Είναι πολύ τιμητικό για εμένα γιατί αυτός είναι μεγάλη προσωπικότητα στο Διεθνή Τύπο. Είναι πασίγνωστος, είναι όνομα. Ηταν μια κρίσιμη στιγμή εκείνη για εμένα. Γιατί σκεφτόμουνα τότε εάν θα έπρεπε να βγάλω δική μου εφημερίδα ή να κάνω τη χώρα κέντρο εκτύπωσης και διανομής, του παγκόσμιου Τύπου και δεν ξέρω ακόμα εάν έκανα λάθος ή σωστά.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Και έκανες την «Αυριανή» η οποία σάρωσε.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ναι αλλά με κόστος δικό μου, αγώνες κλπ.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Να σε ρωτήσω κάτι, γιατί πολύς κόσμος το συζητάει. Θυμάσαι που είχες βγάλει τότε τη φωτογραφία με τον Μητσοτάκη για τους γερμανούς;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ναι.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι αληθινή η φωτογραφία;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εχει δημοσιεύσει τίποτα ψέματα η «Αυριανή»;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Είναι σε ένα βιβλίο αυτή η φωτογραφία;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Τη φωτογραφία αυτή ο Μητσοτάκης την έβαλε στο βιβλίο του στην αυτοβιογραφία του, στο Β΄ τόμο σελ. 172 και λέει ότι οι γερμανοί ήταν αντιστασιακοί. Αντιστασιακοί αυτοί αντιστασιακός ο Μητσοτάκης. Φωτογραφηθήκανε για να τους δει η Γκεστάπο.

Λοιπόν, σημείωσε ότι εγώ για το ALTER έχω πονέσει. Μου έχει φάει τη μισή μου ζωή.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Μπορεί να ξανανοίξει το ALTER;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Μια μικρή πιθανότητα υπάρχει. Λοιπόν, κοίταξε να δεις. Το 1990 για να με αποκλείσουνε εμένα, όταν έδωσε ο Μητσοτάκης τις άδειες, έβαλε μεταξύ άλλων και έναν όρο, 1 δις δραχμές εγγυητική επιστολή. Μεγάλος επιχειρηματίας δεν μπορούσε να την πάρει κι εγώ τι έκανα; Υποθήκευσα όλη την περιουσία μου και κατέθεσα την εγγυητική για το ΚΑΝΑΛΙ 29. Δεν μου άφησε τίποτα, που να μην το βάλει υποθήκη η Εθνική Τράπεζα. Δεν έχει γίνει τίποτα τυχαίο στη ζωή μου. Δεν έχω κάνει τίποτα τυχαίο.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το KONTRA θα γίνει πανελλαδικό;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Το KONTRA όπως και η Kontranews η Κυριακάτικη είναι πάρα πολύ καλό. Η εφημερίδα είναι πολύ καλή. Συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχεις κάνει. Εγώ ήμουν σίγουρος ότι θα πετύχαινε κι εγώ πιστεύω ότι η εφημερίδα της αξίζει να φτάσει ψηλά. Για πες μου κάτι. Ανακατεύθηκα καθόλου εγώ;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Καθόλου και αυτή είναι η συμφωνία μας και την έχεις τηρήσει 100%.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εγώ το πρότεινα αυτό.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το τηρείς αυτό και σε ευχαριστώ πολύ.

Θα πάει καλά

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Πάντως θα πάει καλά. Νομίζω ότι θα πρέπει ο κόσμος να βοηθήσει αυτήν την προσπάθεια, διότι είναι καλό να υπάρχουν έντιμες φωνές, ανεξάρτητες. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν στη χώρα. Όταν μια εφημερίδα είναι ανεξάρτητη ακόμη και ψεματάκια να γράφει καμιά φορά δεν χάθηκε ο κόσμος. Είναι καλύτερη από το να είναι πουλημένη. Διότι το ψέμα μπορεί να το κάνεις και από λάθος.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ή μπορεί να έχεις μια λάθος εκτίμηση, μια λάθος πληροφορία…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Δε χάθηκε ο κόσμος αν κάνεις ένα λαθάκι, ρε παιδιά. Γι’ αυτό και οι δικαστές πρέπει να τα προσέχουν αυτά τα πράγματα. Κι όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, για όλο τον κόσμο. Και όταν πάνε να δικάσουν ανθρώπους φτωχούς, που κινδυνεύουν να πάνε φυλακή και να τους πάρουν το σπίτι να δείχνουν ανθρωπιά.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Στη δικιά σας ιστορία. Μπήκατε φυλακή για 40 μέρες. Γιατί;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Η κυρία ανακρίτρια μας έχωσε μέσα, γιατί στέριωσε μία κατηγορία δική της. Δεν υπήρξε κατηγορητήριο. Ο Εισαγγελέας είχε πει να ασκηθεί δίωξη για τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, που χρώσταγε το ALTER στον Γιαννίκο και τον Κοσμόπουλο. Και αυτοί έκαναν νομικό κατασκεύασμα, ότι εγώ (είμαστε μη εκτελεστικά μέλη) ήταν ο Βαλέτας, η Κοροδήμου, ο Αντρέας κι εγώ. Από τους τέσσερις αυτούς, τα μη εκτελεστικά μέλη, πήρε εμένα και το γιό μου κι έκανε τον εξής συλλογισμό – νομικό τερατούργημα: Ότι εγώ και ο γιος μου πείσαμε τον Γιαννίκο να μην πληρώσει το φόρο μισθωτών υπηρεσιών του ’11, ενώ το κανάλι από το ’10 ήταν ήδη φαλιρισμένο. Που να πληρώσει εφόσον δεν είχε; Δεύτερον τι φταίει το μη εκτελεστικό μέλος; Τρίτον και σπουδαιότερο έγκλημα. Η κυρία ανακρίτρια δεν ήξερε τι ποσό ήταν το χρέος. Γι’ αυτό και η δίκη, στην οποία ήταν Πρόεδρος η κυρία Δημοπούλου, αναβλήθηκε και ζήτησε από την Εφορία να πει ακριβώς… Τι έκανε η ανακρίτρια. Υπολόγισε όσους ήταν εργαζόμενοι και τους έβαλε… τόσοι εργαζόμενοι, τόσα λεφτά, τόσος ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών. Μα για να πληρώσεις το φόρο πρέπει να έχεις καταβάλει τα λεφτά. Όταν δεν τα έχεις καταβάλει, δεν υπάρχει και φόρος. Υπολόγισε, όμως εκείνη, όλους τους εργαζόμενους, ενώ ελάχιστοι είχαν πληρωθεί. Είχαν πάρει κάποιο μέρος. Έρχεται η κυρία Δημοπούλου και λέει «Όχι κυρία Εφορία, θα μου φέρεις κατάσταση. Πόσα λεφτά είχανε δώσει και ποιος ήταν ο φόρος». Ξαναγίνεται η δίκη με άλλο δικαστή! Τον κύριο Πολάτογλου. Άψογοι δικαστές και οι δύο. Και το αναβάλει και αυτός. Και λέει, επειδή δε σας πιστεύει η Εφορία θα επιμεληθεί αναγκαστικά ο Εισαγγελέας. Και έτσι μας έκλεισε μέσα. Το καταλαβαίνεις πώς μπορεί να βρεις τον μπελά σου; Εγώ είμαι μαθημένος. Τι χρωστάει ο Αντρέας; Έγραψε η ανακρίτρια, ότι εγώ χρησιμοποιώ αχυράνθρωπους. Για πες μου ρε Αιμίλιε, εσύ αισθάνεσαι αχυράνθρωπος;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Καθόλου!

Η Δικαιοσύνη

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ο Κώστας ο Μητσοτάκης ήταν αχυράνθρωπος; Ο Βαρδινογιάννης ήταν αχυράνθρωπος; Ο Αθανασούλης με 3 δις περιουσία ήταν αχυράνθρωπος; Εγώ ήμουν αχυράνθρωπος. Εμένα βρωμάγανε τα χνώτα μου από την πείνα σε σύγκριση με τους συνεταίρους μου. Ο Διοικητής της Εθνικής ήταν αχυράνθρωπος; Ο Κοβαίος στο Ράδιο Αθήνα ήταν αχυράνθρωπος; Δεν είναι η πρώτη φορά, που η δικαιοσύνη δεν είναι σωστή απέναντί μου! Το ’61 με κλείσανε φυλακή, ότι έφταιγα εγώ, που ήμουν φαντάρος και υπηρετούσα στο Κιλκίς, γι’ αυτά που έγραφε «Η Φωνή της Κεφαλονιάς» στην Κεφαλονιά. Η πλάκα είναι, ότι πριν πάω φαντάρος κάνω αίτηση στο Υπουργείο Τύπου και λέω «Πάω φαντάρος. Ξέρω, ότι ο Στρατός δεν πρέπει να αναμειγνύεται με την πολιτική. Σας παρακαλώ βγάλτε το όνομά μου από εκδότης Κεφαλονιάς και βάλτε το όνομα του πατέρα μου». Απαγορεύεται όμως να βάλεις τον πατέρα σου. Εγώ επειδή νόμιζα, ότι ήμουν έξυπνος, πήγα και έκανα συμβόλαιο στον πατέρα μου. Και στέλνω το στέλνω το Συμβόλαιο στο Υπουργείο. Και μου λέει το Υπουργείο, ότι θα σε κλείσουμε μέσα. «Ή θα έρθεις με την ΕΡΕ ή θα σε κλείσουμε μέσα, και θα σου κλείσουμε την εφημερίδα και τους είπα να πάνε να γα….νε.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Έστειλες επιστολή στον κύριο Σαμαρά. Είστε φίλοι χρόνια, ε;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Χρόνια.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ναι, αλλά τον βαράει πολύ τώρα η εφημερίδα.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Του κάνει καλό. Προσπαθεί να τον γλυτώσει. Διότι αν συνεχιστεί έτσι, δεν ξέρω ποια τύχη θα έχει ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί… Αυτή η κρίση είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη Μικρασιατική καταστροφή. Στη Μικρασιατική καταστροφή ο Πλαστήρας εκτέλεσε 6. Αν ζούσε σήμερα δεν ξέρω πόσες εκατοντάδες θα εκτελούσε. Ο Μανώλης ήταν στη δική μου γραμμή. Μαζί φωνάζαμε «Όχι το Μνημόνιο».

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Πόσο θα κρατήσει ο Σαμαράς;

Να φύγει ο Σαμαράς

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο για τη χώρα και για τον ίδιο. Το λέω με αγάπη. Ή να φύγει ή να την κάνει γυριστή. Να καταλάβει, ότι δε βγαίνει αυτή η ιστορία, να τους πει φύγετε από ‘δω. Εγώ καταλαβαίνω τις πιέσεις, που δέχτηκε για να κάνει κυβέρνηση, οι οποίες ήταν αφόρητες. Αγωνίστηκε, αρρώστησε, έχασε το μάτι του. Δε βγαίνει, γιατί μας παίρνει στο λαιμό του. Με τον ιδρώτα σου έφτιαξες ένα ωραίο σπίτι. Το ξέρεις, ότι δεν είναι δικό σου; Ούτε οι τραπεζίτες έχουν λεφτά. Είναι σε χειρότερη κατάσταση από σένα και μένα.

Λέμε να δώσουνε δάνεια, αλλιώς πως θα γίνει η ανάπτυξη; Εγώ σου επαναλαμβάνω, ότι δέχομαι, ότι ο Σαμαράς παρακαλώντας και φιλώντας κατουρημένες ποδιές θα φέρει 10 με 20 επενδυτές, εταιρείες από την Αμερική, ξέρω ‘γω και φέρνει η καθεμία 1000 εργαζόμενους, δηλαδή 20.000 ανθρώπους. Στο 1,5 εκατομμύριο οι 20.000 έχουν μεγάλη σημασία; Χρειάζεται μεγάλο σχέδιο. Θα σου πω κάτι που μπορεί να είναι μαλ…α, μπορεί να είναι και σωτηρία. Εγώ ξέρω λίγα γράμματα. Ένα καλό Γυμνάσιο έβγαλα. Έχω όμως τεράστια πείρα από τη ζωή. Δεν έχω σπουδάσει, δεν έχω διαβάσει βιβλία, έχω διαβάσει χιλιάδες εφημερίδες… βλέπω όμως. Και όταν βλέπεις, διαβάζεις πολλά, η οικονομία της χώρας απογειώθηκε επί Χούντας, όχι λόγω Χούντας αλλά ενός Νόμου, που έφτιαξε ο βλάκας ο Παττακός. Όποιος θέλει χτίζει έναν όροφο παραπάνω στο σπίτι ή την πολυκατοικία του και φούντωσε η οικοδομή.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Διότι φίλε εγώ πιστεύω ότι για να περάσουμε την κρίση, πρέπει να γίνει ένα μπαμ, και με το οποίο θα δουλέψουνε 500-600.000 άνθρωποι και πάνω. Αυτό μόνο με την οικοδομή μπορεί να γίνει. Εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός θα έκανα το εξής. Όποιος θέλει χτίζει όπου θέλει, χωρίς άδεια. Δεν πληρώνει ΙΚΑ, παίρνει αμέσως ρεύμα.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Χωρίς κανένα όρο;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Κανένα, κανένα.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Δηλαδή να χτίζει ο καθένας..

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Για πες μου, οι αρχαίοι που χτίζανε;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Να χτίζει ο καθένας όπου θέλει;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Όπου θέλει, σε δικό του οικόπεδο, το μόνο να μην χτίζει μέσα στο δρόμο, να παίρνει ένα χαρτί από το δήμο, από πού θα περάσει ο δρόμος. Για πες μου οι αρχαίου που χτίζανε; Είχανε κανένα σχέδιο; Όταν πας σε ένα χωριό, ποιο σπίτι πας να δεις τη βίλα που έχει φτιάξει κάποιος πλούσιος ή το παλιό το αρχοντικό το παλιό σπίτι;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το παλιό σπίτι, το αρχοντικό.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Για πες μου το παλιό το αρχοντικό είναι τοποθετημένο σε καλύτερη τοποθεσία.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Στο καλύτερο σημείο.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Η κρεβατοκάμαρα του είναι ηλιόλουστη, το σαλόνι του έχει φως, τι μου λες ξέρανε καλύτερα, και από τους πολεοδόμους κα από όλους αυτούς.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Άρα αυτή λες πως είναι η λύση, να γίνει μια κοσμογονία στην οικοδομή;

Οποιος θέλει χτίζει

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Κοσμογονία στην οικοδομή, όποιος θέλει χτίζει. Όπου θέλει και στην άκρη της θάλασσας, δεν θα πάθουμε εμείς. Ρε συ, τι θα πάθουμε εμείς, αν χτίσουνε μερικά πράγματα στη θάλασσα. Είναι δυνατόν να φέρνουμε τους τουρίστες και να τους βάζουμε μέσα σε πέτρινα, από μπετόν κτήρια που καίνε, όσα air condition κι αν βάλεις. Γιατί να μην είναι σε καμία εξέδρα μέσα στη θάλασσα. Για πες μου σε παρακαλώ γιατί να μην είναι, γιατί κάθε 200 μέτρα κάθε 400 μέτρα σε όλες τις ακτές της Ελλάδας να μην υπάρχουν εξέδρες. Γιατί σε παρακαλώ, πες μου γιατί… και κατόπιν έχουμε μια κρίση, περνάμε δύσκολα, τι είναι καλύτερο να χάσουμε ολόκληρη την Ελλάδα, να γίνουμε όλοι δούλοι και σκλάβοι ή να χτίσουμε κάπου εκεί πέρα που στο κάτω κάτω όταν πάει η οικονομία, τα γκρεμίζουμε και βάζουμε κάποια τάξη.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος για το περιβάλλον..

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ποιο περιβάλλον να πάνε να κόψουν το λαιμό τους αυτοί οι τεμπέληδες , αυτοί οι τεμπέληδες οι περιβαλλοντολόγοι να κόβουν το λαιμό τους, ή να βρούνε λεφτά ή να βρούνε άλλες ιδέες, να μας τις πούνε να τις κάνουμε. Πόσοι είναι αυτοί οι περιβαλλοντολόγοι σε κάθε… οι τρελοί της περιοχής είναι μονάχα. Δεν μπορουνε αυτοί να σταματάνε τα έργα. Και μάλιστα, καταλάβετε το ότι περνάμε τραγικές στιγμές, περνάμε τραγικές στιγμές καταλάβετέ το θα τα χάσουμε όλα, θα χάσουμε την πατρίδα μας, τα σπίτια μας…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Στην επιστολή στον πρωθυπουργό τι έγραψες Γιώργο; Τι του λέει η επιστολή;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εδώ είναι διαβάστε….

«Με γνωρίζεις εδώ και 35 χρόνια και πάντοτε στάθηκα δίπλα σου, μολονότι ανήκαμε σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα! Ξέρεις καλά επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σε βοήθησα πάρα πολύ… Και στάθηκα ακόμα πιο πολύ κοντά σου, όταν μαζί ήμασταν εναντίον του μνημονίου… Μετά εσύ άλλαξες, έγινες πρωθυπουργός και αναγκάστηκες να κάνεις κάποιους συμβιβασμούς, εγώ, όμως, συνέχισα τον αγώνα εναντίον των μνημονίων, της τρόικας και των δανειστών. Και δυστυχώς η πορεία της χώρας και η δυστυχία του Λαού μας, δικαιώνει εμένα…»

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Και ζητάω να γίνει έρευνα πως με κλείσατε μέσα

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Πως σε κλείσανε φυλακή;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Γιατί να με κλείσουνε φυλακή ρε παιδιά. Εδώ χαλάει ο κόσμος, στις απάτες τα σκάνδαλα, τις κλεψιές, τις μίζες και όλα αυτά τα πράγματα. Έχω πάρει εγώ καμιά εργολαβία εγώ; Έχω πάρει καμία μίζα εγώ; Έχω κάνει δημόσιο έργο; Έχω κάνει τίποτε; Γιατί τα έχετε βάλει μαζί μου;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Σου απάντησε καθόλου σε αυτή την επιστολή;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Όχι.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Πόσο καιρό έχεις να τον δεις;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Είναι αρκετός χρόνος. Δε με ενδιαφέρει αν θα μου απαντήσει. Εμένα με ενδιαφέρει να κάνω αυτό που αισθάνθηκα.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Εσύ ήθελες να διαβάσει ο κόσμος τη γνώμη σου, γι’ αυτό και το δημοσίευσες. Να ‘ρθούμε λίγο στο ευρώ και τη δραχμή; Έχεις μια…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Όχι, να δούμε πρώτα τι σκέφτεσαι να κάνεις με αυτή.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το Κυριακάτικο;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ξέρεις κάτι; Δε μου αρέσει το χρώμα πάνω.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το μπλε; Εμένα μου αρέσει πολύ. Και στον Λάμπρο αρέσει πολύ… Το συζητάγαμε χθες. Του Κουρή λέει αυτό το μπλε δεν του αρέσει. Λοιπόν είναι καλή εφημερίδα. Διαβάζετε. Αυτό έχει σημασία. Το ότι στο πρώτο φύλλο.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Είμαι σίγουρος, ότι το επόμενο φύλλο θα είναι πολύ καλύτερο.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ετοιμάζουμε ένα πρώτο θέμα που θα κάνει πάταγο Γιώργο.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Το φαντάζομαι.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Σήμερα είναι Τετάρτη. Από αύριο θα βγαίνω στο Κεντρικό Δελτίο και θα δίνω έτσι κάποιες πινελιές, ένα στίγμα ακριβώς για το τι θα έχει το πρώτο θέμα την Κυριακή, η Κυριακάτικη Kontra News. Εγώ ζητάω από τον κόσμο να στηρίζει αυτή την προσπάθεια και να μας αγκαλιάζει, να συγχωρέσει τα λάθη, που ενδεχομένως κάνουμε, αλλά όπως λέει και ο Γιώργος ο Κουρής, που είναι 50 χρόνια φούρναρης, και ξέρει, του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη, ήμουν έτοιμος να πάω στην Άνδρο, να ψαρεύω σαργούς, αλλά με κράτησε στην Αθήνα, γιατί πριν δώσουμε τα χέρια, δέκα μήνες μιλάγαμε με τον Γιώργο τον Κουρή και τελικά με έπεισε να μείνω και να δώσω τον αγώνα εδώ.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εγώ θέλω να σε κάνω πλούσιο.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Δεν είναι θέμα να γίνω πλούσιος, δε με ενδιαφέρουν τα λεφτά, αισθάνομαι ελεύθερος τώρα, που δεν έχω μία. Τώρα αισθάνομαι πραγματικά ελεύθερος και μπορώ να κάνω δημοσιογραφία Γιώργο. Αφού δεν έκανα στα πενήντα φεύγα λεφτά δεν πρόκειται να κάνω ποτέ. Αλλά θα παλέψω για να γίνει πολύ δυνατή αυτή η εφημερίδα.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Και η εκπομπή σου είναι καλή.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ευχαριστώ πολύ! Σφαίρα πάει! Τη Δευτέρα που ξεκίνησε η εκπομπή και είχαμε την πρώτη μέτρηση έκανε συγκλονιστικά νούμερα.

Είναι ευκαιρία τώρα

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Σου λέω είναι πάρα πολύ καλή. Να σου εξηγήσω κάτι. Είσαι πολύ καλός δημοσιογράφος και έγκυρος άνθρωπος. Εγώ πιστεύω, ότι θα έπρεπε να έχεις πολύ περισσότερα πράγματα στη ζωή σου. Δεν είχες την κατάλληλη ευκαιρία. Νομίζω πως είναι η ευκαιρία τώρα.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Με την Παρασκευή και 13 απέτυχα. Εκεί έχασα όλη μου την περιουσία. Παρότι ήταν καλή εφημερίδα είχα φτάσει να πουλάω 55.000 φύλλα την εβδομάδα με έπαιρνες τηλέφωνο και μου έλεγες πιο επιθετικά. Μου έλεγες βγάλε τα σπίτια τους μπροστά, που κλέβουνε. Τα έβγαλα μπροστά, σε άκουγα… Γιατί έχει αισθητήριο σοβαρό, τρομερό. Η Κυριακάτικη Kontra News θα προχωρήσει είτε είμαι εγώ στην Κυριακάτικη Kontra News είτε όχι, θα προχωρήσει. Έχω στόχο. Δε θα σου πω τον στόχο. Την πρώτη Κυριακή πουλήσαμε 25.000. Τώρα μπορεί να υπάρξει μια μικρή διόρθωση. Στο μυαλό μου όμως έχω βάλει ένα στόχο για πολύ μεγάλη κυκλοφορία.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εγώ νομίζω πως μπορείς να το πετύχεις. Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρεις και σημείωσε ότι δεν έχει γίνει διαφήμιση. Δεν τη ξέρει ο κόσμος.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Εδώ υπήρξε ένα σκάνδαλο. Βγάλαμε τη συνάντηση Σαμαρά-Τσιπρα που είναι η είδηση του 14, βγάλαμε αυτή την είδηση και τα μεγάλα κανάλια, οι φίλοι σου εκεί στο MEGA και στα άλλα κανάλια κλπ. Δεν κάνανε κιχ. Δεν παίξανε ούτε λέξη.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εχεις καταλάβει ότι όλα τα κανάλια είναι σκλαβωμένα; Εκτός από το Real FM, Real news και το Kontra εδώ πέρα τα άλλα είναι σκλαβωμένα. Ζούμε σε σκλαβιά καταλάβετε το. Και επισης σου τονίζω ότι κάνω καλό στο Σαμαρά και σε ολόκληρη την κυβέρνηση.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Τον Τσιπρα πως τον βλέπεις; Θα γίνει πρωθυπουργός ο Τσιπρας;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι Τσίπρας είναι χαρισματικό παιδί. Εγώ πιστεύω ότι οι προοπτικές του δεν είναι Ελλάδα, μπορείς να δεις τον Τσιπρα κάποια στιγμή να κάνει κουμάντο στην Ευρώπη. Σου φαίνεται παράξενο ε… Αυτή τη στιγμή ποιος πολιτικός στην Ευρώπη , γνωστός πολιτικός είναι που μιλαει εναντίον της λιτότητας; Ο Τσιπρας. Όλοι οι άλλοι μιλανε για λιτότητα. Όλους θα τους σιχαθεί ο κόσμος. Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή να τους τη δώσει των Ευρωπαίων και να πουν ελα εδώ να μας κυβερνήσεις. Όχι στην Ελλάδα στην Ευρώπη.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Υπάρχει κίνδυνος ο Τσιπρας να καταντήσει διαπλεκόμενος;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: θα είναι τρελός.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος πως σου φάνηκε. Γιατί έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Και λέει ο Τσιπρας…

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Μια χαρά έκανε.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Καλά δεν έκανε;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Πάρα πολύ καλά έκανε. Ρε παιδιά, κοιτάτε να σας πω κάτι, εγώ δεν είμαι θρησκευόμενος, δεν είμαι θρησκόληπτος, αλλά ξέρεις κάτι αυτά που βρήκα από τον πατέρα μου θέλω να τα κρατήσω και μάλιστα εμένα δεν με ενοχλουνε, αντιθέτως και τα Χριστούγεννα μου αρέσει να πηγαίνω στην εκκλησιά και το Πάσχα και κυρίως τη Μεγάλη Παρασκευή. Αυτή η μουσική, οι ύμνοι…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Η παράδοση μας.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Σε ποιο μπουζουξίδικο… συγκρίνεται με κανένα μπουζουξίδικο;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Πρόεδρος Δημοκρατίας. Θα πάει ο Κουβελης πρόεδρος Δημοκρατίας; Θα πάει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος; Ο φίλος σου ο Πάνος ο Παναγιωτόπουλος το πρότεινε χθες. Βγήκε σε ένα κανάλι και είπε εγώ θέλω το Νίκο τον Κωνσταντόπουλο, λέει να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εγώ θέλω την κόρη του Κωνσταντόπουλου…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Τη Ζωή.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Τη Ζωή.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Μια χαρά είναι η Ζωή.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Κοίταξε να σου πω

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ποιον βλέπεις για πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο. Ποιον θα ήθελες δηλαδή. Ένα νέο άνθρωπο, να εκλέγεται από το λαό…

Από το λαό ο Πρόεδρος

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Θα ήταν καλύτερα να εκλέγεται από το λαό.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Βλέπεις κανένα πρόσωπο που θα μπορούσε να παίξει ρόλο τέτοιο; Να γίνει Πρόεδρος; Ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο θέλουν τον Κουβέλη.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Δεν θα περπατήσει αυτό φαντάζομαι. Είναι δύσκολο.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Οι 180 θα συγκεντρωθούν;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Είναι δύσκολο, είναι δύσκολο. Διότι όταν βγάλει Πρόεδρο η σημερινή κυβέρνηση σημαίνει σκλαβιά για άλλα 1,5 – 2 χρόνια.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Εσύ θες να φύγει η κυβέρνηση εδώ και τώρα;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Αμέσως να φύγει.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ο Τσίπρας θα τα καταφέρει;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Γιατί; Κουτσός ή στραβός είναι; Εδώ τα κατάφερε ο Τζουμάκας.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Τον κατηγορούνε, που θα βρει τα λεφτά να πληρώσει μισθούς – συντάξεις.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Όπου τα βρήκε ο Παπανδρέου, όπου τα βρήκε ο Καραμανλής.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Τι πρέπει να κάνει; Να φορολογήσει ποιούς; Τον πλούτο;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Όλη η ιστορία είναι μια ιδέα. Είδες πόσοι έχουν πλουτίσει με μια ιδέα, όπως συμβαίνει με τα κινητά. Κάτι πρέπει να βρεθεί στη χώρα μας.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Άρα πρέπει να βρει και μια καλή ιδέα ο Τσίπρας, για να διώξει τα προβλήματα.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εγώ πιστεύω, με ανοιχτά χαρτιά ότι πρέπει να τσακιστούμε να φύγουμε από το ευρώ.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Να γίνει δημοψήφισμα; Πώς να γίνει; Να ερωτηθεί ο λαός;

Επιστροφή στη δραχμή

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Να ερωτηθεί ο λαός: «Να μείνουμε ή να φύγουμε». Εγώ πιστεύω ότι ζούμε στον πιο ευλογημένο τόπο του κόσμου.

Σε κάθε γωνιά της γης μας μπορεί να καλλιεργηθεί κάτι που να είναι μοναδικό. Στο Βόλο τα φιρίκια, τα θυμάσαι; Που είναι αυτά τα πράγματα; Εάν ο κόσμος ήξερε τι λίπασμα τρώμε και τι χημεία τρώμε δεν θα άγγιζε τίποτα. Εάν ξέρατε ότι οι φούρνοι φουσκώνουν το ψωμί βάζοντας φόρτε μέσα δεν θα ξανατρώγατε ψωμί. Δεν έχουμε άλλη λύση από το να γυρίσουμε στη δραχμή, να καλλιεργήσουμε τη γη μας, να ασχοληθούμε με την ιχθυοτροφεία μας, με την αλιεία και τον τουρισμό μας.

Εάν το κάνουμε αυτό σε 2 χρόνια θα είμαστε πλούσιος λαός.

Σημείωσε, δε, ότι δεν θα υπάρχει κανένα τράνταγμα, διότι το τράνταγμα ήδη το έχουμε φάει. Εάν γινόταν το 2008 τότε θα ήταν δύσκολο να κατέβουμε Τώρα την έχουμε φάει την κατραπακιά. Επομένως είναι εύκολο. Επίσης, όσο πάει θα χειροτερεύει η κατάσταση στην Ευρώπη. Εμείς εάν κοιτάξουμε τον τόπο μας μπορούμε να είμαστε σε 2-3 χρόνια το πλουσιότερο κράτος της Ευρώπης, του κόσμου χωρίς να έχουμε κανένα ανάγκη, χωρίς δανεικά.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Να σε ρωτήσω 2-3 πράγματα που έχεις πει και έχουν συζητηθεί. Λες να δοθεί αμνηστία στους φυλακισμένους της «17Ν»;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εγώ κατέθεσα μάρτυρας υπεράσπισης και στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο, και το ζήτησα από τον πρόεδρο…

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Αυτοί σκοτώνουν κόσμο, Γιώργο.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ποιος έχει σκοτώσει πιο πολλούς; Ο Μπους; Ο Ομπάμα; Η Μέρκελ; Έχετε καταλάβει ρε παιδιά τι γίνεται στον κόσμο;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Ζητάς να γίνει αμνηστία για τη «17Ν»;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ναι, για να σταματήσει η τρομοκρατία στην Ελλάδα. Διότι όταν έχουμε προβλήματα δεν μπορεί να έχουμε και τον πονοκέφαλο της τρομοκρατίας.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Εάν υπογράψουν θα σταματήσει;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εάν υπογράψουν μια δήλωση ότι σέβονται την Ελλάδα και καταδικάζουν την τρομοκρατία.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Στους συγγενείς των θυμάτων τι θα πούνε;

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Ο,τι λέει ο Ομπάμα στους συγγενείς των θυμάτων. Ξέρετε πόσοι σκοτώθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο; 540.000 από τους γερμανούς και 480.000 από τους συμμάχους. Και μου λες τώρα για 5-10 ανθρώπους. Εάν δεις τα εγκλήματα που έχουν κάνει οι πολιτικοί σε βάρος της ανθρωπότητας, αυτοί οι παλαβιαραίοι τρομοκράτες… Όταν είχαν πάει μάρτυρες του Τσελέντη, του συγχωριανού μου από την καλύτερη οικογένεια της Κεφαλονιάς, εγώ τους είπα: «Ρωτήστε τους αν πιστεύουνε τόσο πολύ στη Δημοκρατία, γιατί στέλνουνε επί 15 χρόνια αποκλειστικά τις προκηρύξεις τους στην «Ελευθεροτυπία;». Τέτοια δημοκρατία εννοούν;

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εγώ θέλω να σε ευχαριστήσω που ήρθες κοντά μου για να φτιάξουμε αυτή την πολύ καλή εφημερίδα, η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντικά πράγματα στον κόσμο που την έχει ανάγκη τώρα. Επίσης, γιατί είσαι ένας πάρα πολύ καλός δημοσιογράφος, ωραίος άνθρωπος και καλός φίλος και σε ξέρω χρόνια. Λυπάμαι που δεν είχαμε συνεργαστεί λίγα χρόνια προηγουμένως. Οποιος θέλει μπορεί να θέσει τα ερωτήματά του και σε μια προσεχή συνάντηση να τα απαντήσουμε.

Εφημεριδάρα η Kontranews

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Και η «Kontranews» η καθημερινή που έχετε στήσει είναι εφημεριδάρα. Τα πάει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Εάν βάζει κανείς, κάθε ημέρα τον τίτλο που έχουμε εμείς με τον τίτλο που έχουν οι άλλοι θα δεις πόσο ψοφίμια είναι οι άλλες εφημερίδες και πόσο δύναμη είμαστε εμείς. Μπορεί να κάνουμε και λάθος καμιά φορά. Μπορεί αυτό που λέω για τη Δραχμή να μην είναι σωστό. Εγώ όμως την πιστεύω τη Δραχμή.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το λένε και οι Νομπελίστες αυτό το είπαν στην Μέρκελ.

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Το λένε και οι Νομπελίστες αυτό το είπαν στην Μέρκελ.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων σε όλο τον κόσμο λένε ότι πρέπει να γυρίσουμε στα εθνικά νομίσματα

ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟΣ: Σε ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΚΟΥΡΗΣ: Κι εγώ σε ευχαριστώ πολύ…


Πηγή: Κουρδιστό Πορτοκάλι

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5.9.2014, Β. Λορεντζάτος