Φυσικά δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στους αντιπάλους του. «Αυτοί που μας χαρακτηρίζουν δικτάτορες, αυτοκράτορες, δυνάστες, ας συνέλθουν και να δουν αυτά που καταφέραμε» ενώ διεμήνυσε προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν τόνισε ότι οποιοσδήποτε απειλεί την εθνική ασφάλεια «θα τον βρει μπροστά του».
Η «νέα Τουρκία»
Ο χαρακτηρισμός «Σουλτάνος» δεν είναι τυχαίος. Ο Ταγίπ Ερντογάν μόλις κέρδισε τις εκλογές θέλησε να τον επιβεβαιώσει. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πάει για προσευχή στο τέμενος Εγιούπ Σουλτάν, όπου πήγαιναν οι ισχυροί άνδρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αμέσως μετά την αποδοχή του θρόνου.
Βέβαιος για τη νίκη του πριν τις εκλογές ευαγγελιζόταν μια «νέα Τουρκία». Οι εκτιμήσεις όμως βλέπουν αυτή τη νέα Τουρκία να γυρίζει πίσω «στο ισλαμικό αυλάκι». Η αυταρχικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν και η ακόμη μεγαλύτερη και προδιαγεγραμμένη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του είναι αυτή που εγείρει τις ανησυχίες για το ρόλο που θα αποκτήσει αυτή η νέα Τουρκία.
Σύμφωνα με τη Liberation, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος παίρνει τη ρεβάνς από τον Κεμάλ. «Εκείνος είχε ανατρέψει τον σουλτάνο, είχε καταργήσει το χαλιφάτο και είχε αλλάξει το αλφάβητο, επιβάλλοντας με τη βία τον δυτικό εκσυγχρονισμό. Αυτός θέλει να επαναφέρει την Τουρκία στο ισλαμικό αυλάκι» σημειώνει η εφημερίδα τονίζοντας ότι την ίδια ώρα προσπαθεί να αντιγράψει στοιχεία του Κεμάλ όπως ο αυταρχισμός.
«Ο Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του ως ένα νέο σουλτάνο και θεωρεί ότι έχει αναλάβει μια διπλή αποστολή: να ξαναδώσει στο ισλάμ τη θέση του στην Τουρκία και να ξαναδώσει στην Τουρκία, κληρονόμο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τη θέση της στον κόσμο» υποστηρίζει ο αρθρογράφος Τζενγκίζ Τσαντάρ ενώ πολιτικοί του αντίπαλοι σχολιάζουν ότι «τον ενδιαφέρει η εξουσία κι όχι η πολιτική».
Δεν είναι εξάλλου τυχαίου ότι δεδηλωμένος στόχος του είναι να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας μέχρι το 2023, όταν η χώρα θα γιορτάσει την 100ή επέτειο από την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, με πρώτο πρόεδρο τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Σε βάθος χρόνο αυτό που επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν είναι να μετατρέψει το σύστημα διακυβέρνησης σε προεδρικό ώστε ο ίδιος να είναι αρχηγός του κράτους και παράλληλα της κυβέρνησης. Σε πρώτη φάση καθώς δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να αλλάξει το Σύνταγμα ή ακόμη και για να οργανώσει ένα δημοψήφισμα θα επιχειρήσει να διευρύνει όσο μπορεί περισσότερο τις εξουσίες που διαθέτει ήδη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκτιμάται επίσης ότι πριν παραιτηθεί από την πρωθυπουργία για να αναλάβει την προεδρία θα τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους στα κυβερνητικά πόστα που κυρίως τον ενδιαφέρουν.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.8.2014, Στέλιος Κούλογου, tvxs