Την 24η Ιουλίου 2014, πραγματοποιήθηκε στον μόλο της Αγίας Ευφημίας η τρίτη, μετά τα Πατρικάτα και την Κοντογεννάδα, επιτυχής παρουσίαση άγνωστων χοροτράγουδων από την λαϊκή παράδοση της Κεφαλονιάς με την υποστήριξη της ΚΕΔΗΚΕ. Αφορμή των εν λόγω εκδηλώσεων ήταν η έκδοση του 2010 με τίτλο «Στην ανέμη του χορού» (διπλός δίσκος) στην οποία εμπεριέχονται τριάντα χοροτράγουδα της κεφαλληνιακής υπαίθρου καταγεγραμμένα με αυθεντικό τρόπο από γνήσιους φορείς της λαϊκής παράδοσης.
Η ανάδειξη της λαϊκής μουσική της υπαίθρου προβάλει ως μια ιστορική αναγκαιότητα της σύγχρονης κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενη τάση για την μελέτη, ανάδειξη και αναβίωση του λαϊκού πολιτισμού. Η έκδοση Στην ανέμη του χορού έρχεται να καλύψει μέρος αυτής της αναγκαιότητας φέρνοντας στη δημοσιότητα ξεχασμένα τραγούδια και χορούς της Κεφαλληνιακής παράδοσης. Η πρωτοτυπία της έκδοσης έγκειται στην σμίξη διαφορετικών χρονικά αισθητικών προσεγγίσεων του λαϊκού πολιτισμού (παλαιοί τραγουδιστές και νέοι μουσικοί) δίνοντας το στίγμα της ομαλής συνέχειας και εξέλιξης της λαϊκής παράδοσης της Κεφαλονιάς.
Στην εκδήλωση συμμετείχε η παραδοσιακή ορχήστρα (ζυγιά) «Ανέμη του χορού» με τους Λαμπρογιάννη Πεφάνη στο βιολί, Γαβρίλη Σιμωτά στην κιθάρα και τους Γεράσιμο Γαλανό, Διονύση Μπάλλα, Γαβρίλη Σιμωτά, και τους πιο παλιούς, Σπύρο Ρουματζά και Κώστα Μιχελή στο τραγούδι. Επίσης, συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Πυλάρου
και ο « Βάλσαμος».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Γεράσιμο Κουγιανό (βασικό τραγουδιστή της έκδοσης) ο οποίος και τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα για την συμβολή του στη λαϊκή μουσική της Κεφαλονιάς. Η βραδιά ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ Άγγελο Κωνσταντάκη και τον Γεράσιμο Γαλανό ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόσωπο του Γεράσιμου Κουγιανού ως σύμβολο της λαϊκής παράδοσης της Κεφαλονιάς. Ακολούθησε ένα βίντεο από το αρχείο του Γεράσιμου Γαλανού από την επιτόπια έρευνα στο χωριό Μακρυώτικα με τον Γεράσιμο Κουγιανό στο τραγούδι και τον Λαμπρογιάννη Πεφάνη στο βιολί. Με το τέλος του βίντεο, έγινε η απονομή της τιμητικής πλακέτας στον Γεράσιμο Κουγιανό ο οποίος συγκίνησε το κοινό με τον σύντομο, αλλά, ουσιαστικό λόγο του.
Αμέσως μετά, ακούστηκαν άγνωστα και γνωστά χοροτράγουδα της Κεφαλονιάς τα οποία χορεύτηκαν με εξαιρετικό τρόπο από τα χορευτικά συγκροτήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν η Γίδα γκέσα ως το μοναδικό χοροτράγουδο με αναφορά στην ζωοκλοπή και οι Γύρες της Καθαράς Δευτέρας . Τα βήματα αυτών των σκοπών μας δίδαξαν οι Αργυρή Βιτσεντζάτου Απέργη και ο Δημήτρης Φουρνιώτης αντίστοιχα, ενώ χορεύτηκαν από το συγκρότημα «Βάλσαμος» υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Διονύση Μπάλλα. Επιπλέον, εντύπωση έκαναν τα χοροτράγουδα μια Παρασκευή μπονώρα, το Αλφαβητάρι, τα δύο σαρταουρέ (Από λαγκάδι και Σαν σε όρη σε βουνό), τα σταυρωτά Ερύσσου και Πυλάρου, Νύχτα τα δυό φιλιόμαστε και Αμπέλι μου πλατύφυλλο, αντίστοιχα, και διάφορα καλαματιανά, όπως, το Μάνα σε περιβόλι, Στο πανηγύρι του χωριού, Ξένε σαν θες να παντρευτείς από την μνήμη του Γεράσιμου Κουγιανού, καθώς και το Εμαράθηκαν τα κλαδιά με τις δύο παραλλαγές του, όπως, τραγουδήθηκαν από τον Κώστα Μιχελή και Σπύρο Ρουμαντζά. Φυσικά από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μπάλος, ο Μέρμηγκας, η Ρόιδο, ο Μανέτας και τέλος το Διβαράτικο που παρουσιάστηκε στην εκδοχή του από την Άσσο. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου που χόρεψε μαζί με τα συγκροτήματα.
Από το 2010 που έγινε η έκδοση μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει αρκετές εκδηλώσεις προβολής των χοροτράγουδων σε διάφορα μέρη του νησιού. Στο Ρίφι το 2012, στα Φαρακλάτα το 2013, στα Πατρικάτα, στην Κοντογεννάδα και την Αγία Ευφημία το 2014. Κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια για περισσότερες εκδηλώσεις καθώς θεωρούμε ότι η μουσική παράδοση της Κεφαλονιάς δεν είναι αρχειακό-μουσειακό υλικό, αλλά, μια συνεχής εμπειρία που διαμορφώνει και διαμορφώνεται κάτω από τις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες.
Λαμπρογιάννης Πεφάνης
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31.7.2014