οικονομική συνεργασία μεταξύ ανεξάρτητων και κυρίαρχων εθνικών κρατών, καθώς και οικονομική βοήθεια των λαών εκείνων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, χωρίς τις εξοντωτικές λιτότητες του ΔΝΤ. Αυτή τουλάχιστον προβάλλεται ως βασική και εμφανής διαφορά, άσχετα με το τι κρύβεται πίσω της.
Αν όμως πέσει η Ρωσία του Πούτιν, που έχει αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία ή περιοριστεί σημαντικά το κύρος και η δράση της (έχει σημασία η επισήμανση «του Πούτιν» και όχι μια άλλη Ρωσία, προσδεδεμένη στο δυτικό άρμα), τότε θα καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξη της ανατολικής παγκοσμιοποίησης ή μάλλον θα ματαιωθεί οριστικά.
Το μαλακό υπογάστριο όμως για τη Ρωσία γεωπολιτικά, αποτελεί η Ουκρανία. Μέσα από την Ουκρανία, ο εκτελεστικός βραχίονας της δυτικής παγκοσμιοποίησης, δηλαδή το ΝΑΤΟ, θα μπορεί να ελέγχει απόλυτα τη Ρωσία. Ο Πούτιν λοιπόν σπεύδει να κερδίσει χρόνο, αποφεύγοντας να επέμβει στην Ουκρανία, για να αποφύγει τώρα την διεθνή κατακραυγή και τις οικονομικές κυρώσεις. Όμως και η δυτική οικονομική ελίτ δεν είναι διατεθειμένη να του δώσει ούτε δευτερόλεπτο να προετοιμαστεί. Τα όσα θα ακολουθήσουν στην Ουκρανία, θα ξεφύγουν πέρα από κάθε φαντασία και θα μας εκπλήσσουν καθημερινά, όπως έγινε τώρα με το καταρριφθέν boeing.
ΥΓ. Η διεθνής χρηματοπιστωτική φούσκα, είτε θα βρει νέες οικονομικές αποικίες να ρεφάρει είτε θα σκάσει με πάταγο και προφανώς με διεθνή καταστροφή.
Πέτρος Χασάπης
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19.7.2014, Ολυμπία