Κανέλλη – Παφίλης: Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η άσκηση που διοργανώνεται από την Βουλγαρία διεξάγεται εντός του FIR Σόφιας, το οποίο απλώνεται και στην Μαύρη Θάλασσα, ενώνεται με το FIR Συμφερούπολης, το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία.

Στην ουσία πρόκειται για περιοχές που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, για την είσοδο των ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην Ουκρανία, στην Μολδαβία, στην Γεωργία και σε άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, στον ανταγωνισμό τους με την Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι πολύ πρόσφατα, 29 Μάη με 4 Ιούνη, η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με αεροσκάφη F-16 στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014» πάλι εντός του FIR Σόφιας. Συμμετείχαν με προσωπικό και στρατιωτικά μέσα η Βουλγαρία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Ρουμανία. Σε αυτή την περίπτωση ελληνικά μαχητικά ανεφοδιάζονταν στον αέρα από ιπτάμενα «τάνκερ» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γεγονός που προϊδεάζει για συμμετοχή μονάδων της ΠΑ σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού της, μακριά από τον ελλαδικό χώρο.

Επί της ουσίας οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται στα πλαίσια προετοιμασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε αποστολές που δεν έχουν σχέση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά αφορούν την προώθηση και προάσπιση θέσεων ευρωατλαντικών μονοπωλίων στις συγκρούσεις τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στην προσπάθεια και της εγχώριας αστικής τάξης να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει αυτήν την επικίνδυνη πολιτική και ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που δημιουργούν γενικότερους κινδύνους για τον λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός πως τοποθετείται η κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά.

Οι βουλευτές

Θανάσης Παφίλης

Λιάνα Κανέλλη

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19.6.2014