150 Χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων – Μαγική βραδιά στο Ηρώδειο

Πολυπληθής (αφού ξεπερνά τα 400 – 500 άτομα), και, κατά κύριο λόγο επτανησιακής καταγωγής είναι και η καλλιτεχνική ομάδα που θα συστρατευθεί για το μουσικό αποτέλεσμα. Την Συμφωνική Ορχήστρα διευθύνει ο Ζακυνθινός μαέστρος Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του επίσης Ζακυνθινού Τώνη Λυκουρέση. Μεταξύ των έξι προβεβλημένων λυρικών τραγουδιστών που θα πλαισιώσουν οι χορωδίες είναι ο Βαρύτονος Διονύσιος Σούρμπης.

Για άλλη μια φορά ο πολιτισμός και τα Επτάνησα θα γράψουν τη δικιά τους ιστορία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΡΟΣ Α΄:

• Εισαγωγή από τη “Maria Antonietta” του Παύλου Καρρέρ σε πρώτη παρουσίαση στο Ηρώδειο

• “Intermetzzo” από την τρίτη πράξη της όπερας “Φρόσω” του Διονυσίου Λαυράγκα σε πρώτη παρουσίαση στο Ηρώδειο

• Η τρίτη σκηνή από την τρίτη πράξη της όπερας “Storia d” Amore” του Σπύρου Σαμάρα με σολίστα το Διονύση Σούρμπη. Πρόκειται για την πρώτη σκηνική παρουσίαση στην Ελλάδα από το 1903 που γράφτηκε.

ΜΕΡΟΣ Β΄:

“Ύμνος εις την Ελευθερίαν”, ποίηση Δ. Σολωμού – Μουσική Ν. Χ. Μάντζαρου, για σολίστ, χορωδίες και συμφωνική ορχήστρα, σε ενορχήστρωση Άλκη Μπαλτά και διεύθυνση Ιάκωβου Κονιτόπουλου.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

• ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Χορωδία “Η Φανερωμένη”, “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος”

• ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Γυναικεία Χορωδία Δήμου Κεφαλονιάς,

• ΛΕΥΚΑΔΑ: Χορωδία Μουσικοφιλολογικού Ομίλου “Ορφέας”, Νέα Χορωδία Λευκάδας

• ΠΑΞΟΙ: Μικτή Χορωδία Ένωσης Απανταχού Παξίων “Αγ. Χαράλαμπος”

• ΚΕΡΚΥΡΑ: Χορωδία Κερκυραίων (Παιδικό, Εφηβικό και Ανδρικό τμήμα), Δημοτική Χορωδία Δήμου Κέρκυρας “San Giacomo”, Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας “Δημόδοκος”

• ΚΥΘΗΡΑ: Μικτή Χορωδία Κυθήρων “Κεύθος”

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΟΥΡΜΠΗΣ, ΒΑΡΥΤΟΝΟΣ

“Θεωρώ εξαιρετική τιμή την επιλογή μου για την βραδιά των Ιονίων στο Ηρώδειο. Η τύχη και ο Θεός με βοήθησαν να τραγουδήσω σε μεγάλες σκηνές της Ευρώπης. Όμως πιστεύω ότι αυτή η συναυλία έχει ένα διαφορετικό χρώμα. Αυτό το απέραντο γαλάζιο των Επτανήσων που το κουβαλάς μέσα σου, όπου και αν πας και ότι και εάν κάνεις.

Ακόμα και αν δεν ήμουν στη σκηνή, είναι βέβαιο ότι θα καθόμουν εύκολα ανάμεσα στους θεατές της παράστασης. Είναι ένα μοναδικό γεγονός που μένει χαραγμένο στη μνήμη σου όσα χρόνια και εάν περάσουν”

ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΕΣΤΡΟΣ

“Δεν θα μπορούσε ποτέ τα 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα να μην τύχουν λαμπρού εορτασμού. Έτσι, λοιπόν, στις 4 Ιουλίου, θα γιορτάσουν όλοι οι Επτανήσιοι μαζί τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της Αθήνας το μεγάλο αυτό ιστορικό για τα νησιά και τη χώρα γεγονός.

Στην εκδήλωση για πρώτη φορά θα λάμψει ο επτανησιακός πολιτισμός στο Ηρώδειο, μέσα από τις δυνάμεις, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές, που τον εξακοντίζουν στο μέλλον. Εννοώ το καλλιτεχνικό και ερασιτεχνικό πολιτιστικό συνδυασμό των νησιών μας που για πρώτη φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον πιο ιερό σκοπό: Για μια “Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια”.

ΤΩΝΗΣ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

“Δίνεται ευκαιρία μέσα από ένα επώνυμο και υπογραμμισμένο χώρο να προβληθεί ξανά ως ήχος και εικόνα η δυναμική της επτανησιακής μουσικής και του πολιτισμού. Δίνει την ευκαιρία στο κοινό να επανασυνδεθεί με τη μουσική παράδοση της Επτανήσου που προσφέρονται αφιλοκερδώς για πρώτη φορά με αυτή τη μορφή στο Ηρώδειο”

Βασίλης Μούτσιος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12.6.2014, μέσω facebook