– Η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι θερμίδες που λαμβάνουμε (τουλάχιστον 300), όταν «καίγονται» αυξάνουν στο σώμα το αίσθημα της θερμότητας και δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και διψάμε περισσότερο.
– Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.
– Βοηθούν στην παχυσαρκία, γιατί ένα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες.
-Ακόμη και τα παγωτά light, που αναγράφουν ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν στον οργανισμό μέχρι και 200 θερμίδες.
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παγωτό:
– Να έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα.
– Η οσμή τους να είναι ευχάριστη.
– Το χαρτί της συσκευασίας να μην είναι υγρό ή κολλημένο πάνω στο παγωτό, σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό, που φαίνεται στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρείας.
– Αυτά που είναι συσκευασμένα σε κύπελλα, να μην παρουσιάζουν υπερχείλιση στο καπάκι.
– Να μην είναι μαλακά, υδαρή και η υφή τους να μην μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.
– Να μην εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομματάκια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια), ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό, κάποια στιγμή, αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.
– Να μην έχουν γεύση πικρή, ξινή, ή αλμυρή.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.6.2014, Β. Λορεντζάτος