Τιμήθηκε η 150ή επέτειος της Ενωσης των Επτανήσων στην Νέα Υόρκη από τα Επτανησιακά Σωματεία

«Στα μεγάλα και τα δύσκολα η Ιόνιος Πολιτιστική είναι μπροστά και μαζί με όλους θα τα καταφέρουμε», είπε.

Ο κ. Μπάρδης τόνισε ότι η μέρα της Ενωσης είναι πολύ σημαντική για όλους τους Επτανησίους και πρόσθεσε πως «αυτό που κυρίως πρέπει να μας ενδιαφέρει σήμερα είναι πώς θα μεταβιβάσουμε αυτή την κληρονομιά στα παιδιά μας».

Στην ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος κ. Ηλιόπουλος, αφού τόνισε πως «από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος πλούτος της πατρίδας μας είναι ο πολιτισμός που διαθέτουν τα διάφορα μέρη που την αποτελούν» και έκανε μια αναφορά στην Ελλάδα του 20ου αιώνα που «πάντοτε μεγάλωνε, μπορεί όχι όπως ο λαός επιθυμούσε, μπορεί όχι με το ρυθμό και την ταχύτητα που το Εθνος θα ποθούσε, μέσω λαθών μεγάλων, κρίσεων και πολλών θυσιών πολλών ανθρώπων», περιέγραψε βασικά σημεία της ιστορίας των Επτανήσων με έμφαση στην πορεία τους προς την πολυπόθητη Ενωση με τον εθνικό κορμό.

«Τα Επτάνησα είναι ίσως το μόνο μέρος της Ελλάδας που απέφυγε τον οθωμανικό ζυγό. Ενετοκρατούμενα για πολλούς αιώνες δεν έχασαν ποτέ την ελληνικότητά τους. Οι Επτανήσιοι παρέμειναν πιστοί στην Ορθοδοξία σε μια εποχή που το θρήσκευμα ήταν το κύριο γνώρισμα στην Ανατολή και παρά τους περιοδικούς κατακτητές ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ελληνικότητά τους», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος και συνέχισε: «Η ιστορία τους όμως και ο πολιτισμός τους ακολούθησαν μια άλλη πορεία απ’ αυτή της υπόλοιπης Ελλάδας. Ακολούθησε τα ρεύματα της Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε, επειδή δε στερήθηκαν την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό, ήταν στα Επτάνησα που για πρώτη φορά εμφανίστηκαν κινήματα και πολιτικές κινήσεις, όπως των Ριζοσπαστών, που θεωρούνται τα πρώτα κόμματα πολιτικών αρχών στον ελλαδικό χώρο. Γι’ αυτό και οι απαιτήσεις μας από τους Επτανήσιους ήταν και θα είναι μεγάλες.»

«Ο πλούτος που τα Επτάνησα έφεραν στην Ελλάδα είναι πέρα από τα μαντολινάτα και τις καντάδες που όλοι αγαπούμε. Ξεκινά από την πολιτική σκέψη, την ωριμότητα, τη νοοτροπία και φτάνει στα γράμματα και τον πολιτισμό, την Τέχνη και καλλιέργεια. Είναι το κομμάτι της πατρίδας μας που δεν στερήθηκε την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό. Τούτη όμως η παράδοση εκτός από υπερηφάνεια δημιουργεί και υποχρεώσεις. Ευθύνη των νεότερων γενεών είναι να μπολιάσουν τη ζωή της πατρίδας με τις δικές τους παραδόσεις και να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να παρασυρθούν από τις σειρήνες της εύκολης ζωής», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στη διάρκεια του επτανησιακού μουσικού προγράμματος που παρουσίασαν στη συνέχεια ο Ζακυνθινός μουσικοσυνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης και ο αγαπητός στην Ομογένεια τραγουδιστής Τάσος Παπαϊωάννου ακούστηκε και ο «Υμνος της Ενωσης», στην ιστορία του οποίου αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων κ. Κώστας Βαγγελάτος.

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα κομμάτι άγνωστου στιχουργού και συνθέτη που τελευταία φορά ακούστηκε το 1952 σε εκδήλωση του Γυμνασίου Κεραμειών στην Κεφαλονιά. Από τότε ξεχάστηκε, μεσολάβησαν οι σεισμοί του 1953, χάθηκαν παρτιτούρες και χειρόγραφα, το Γυμνάσιο Κεραμειών καταστράφηκε εντελώς και το τραγούδι αυτό ποτέ δεν ξανακούστηκε.

«Εμεινε μόνο στη θύμηση και τα χείλη κάποιων παλιών μαθητών του Γυμνασίου Κεραμειών», τόνισε ο κ. Βαγγελάτος προσθέτοντας πως ένας από αυτούς ο Σπύρος Φραγκόπουλος από τα Κλείσματα, για να μη χαθεί το κομμάτι αυτό, το τραγούδησε σε κασέτα και απευθύνθηκε σ’ ένα άλλο απόφοιτο του ίδιου Γυμνασίου, τον διεθνούς φήμης μαντολινίστα Βαλσαμάκη Κακαρούμπα, ο οποίος έφτιαξε τις νέες παρτιτούρες.

Με αφορμή την ιστορία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Κεφαλονίτικη Πρόοδος» κάποιοι παλιοί απόφοιτοι του Γυμνασίου Κεραμειών, ανάμεσά τους και ο ίδιος, ευαισθητοποιήθηκαν και ανέλαβαν δράση για να αναβιώσει αυτό το «μνημείο της ιστορικής, λογοτεχνικής και μουσικής μας κληρονομιάς».

Μαζί και με άλλους Επτανήσιους απευθύνθηκαν στο μουσικοσυνθέτη Πέτρο Κλαμπάνη και τους συνεργάτες του, οι οποίοι με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν, και το τραγούδι ξανακούστηκε μετά από 60 χρόνια στις 20 Μαϊου 2012 στην εκδήλωση των επτανησιακών σωματείων για την Ενωση.

«Στόχος μας είναι, είπε ο κ. Βαγγελάτος, να γίνει μια επαγγελματική ηχογράφηση του Υμνου της Ενωσης και να διανεμηθεί στα σχολεία, τις φιλαρμονικές, τις χορωδίες και τις βιβλιοθήκες όλων των Επτανήσων.»

Τον «Υμνο της Ενωσης» τραγούδησε με την ξεχωριστή φωνή του ο Τάσος Παπαϊωάννου, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμα τα τραγούδια «Ομορφη και Παράξενη Πατρίδα» (Ο. Ελύτη – Δ. Λάγιου), «Κουροσίβο» (Ν. Καββαδία – Θ. Μικρούτσικου), «Μελίνα» (Κ. Ντούμου – Λ. Κόκοτου), τη λαϊκή καντάδα «Απόψε την κιθάρα μου», «Αγνώριστη» (Δ. Σολωμός – Δ. Λάγιος), «Ξανθούλα» (Δ. Σολωμού – Ν. Μάντζαρου) και το λαϊκό της Ζακύνθου «Παπόρο».

Τον συντονισμό του προγράμματος ανέλαβε ο κ. Αθανάσιος Αρώνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης κ. Ηλίας Τσεκερίδης.

https://www.dropbox.com/s/oh5hwznd81nizk9/Video%2013-5-14%20-%209%2008%2050%20%CE%BC.%CE%BC..mov

Η εκδήλωση έκλεισε με τον ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

¨Οπως εξήγησε προλογίζοντας ο Κώστας Βαγγελάτος, Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», «πρόκειται για μια ιστορική επενεκτέλεση ενός ξεχασμένου κομματιού αγνώστου στιχουργού και συνθέτη, που τελευταία φορά παίχτηκε το 1952 σε εκήλωση του Γυμνασίου Κεραμειών.Προφανώς με τους σεισμούς χάθηκαν παρτιτούρες και χειρόγραφα και το τραγούδι ξεχάστηκε. ¨Εμεινε μόνο στη μνήμη και στα χείλη κάποιων απόφοιτων του Γυμνασίου Κεραμειών που μάταια παρίμεναν να το ξανακούσουν κάπου. Ο Σπύρος Φραγκόπουλος από τα Κλείσματα αποφάσισε να δράσει για να μη χαθεί αυτό το κομμάτι της ιστορικής, λογοτεχνικής και μουσικής μας κληρονομιάς. Το τραγούδησε σε μια κασσέτα και απευθύνθηκε σε έναν άλλο απόφοιτο του Γυμνασίου Κεραμειών, τον διεθνούς φήμης μαντολινίστα Βαλσαμάκη Κακαρούμπα για να ξαναγράψει τη μουσική. Οι δυό τους με την κασσέτα και την παρτιτούρα πήγαν το 2011 στο Γυμνάσιο Κεραμειών και τα παρέδωσαν για να συμπεριληφθούν σε κάποια σχετική εκδήλωση. Μάταια όμως.κανένα ενδιαφέρον.¨Οπως εξήγησε -συνεχίζοντας-ο Κώστας Βαγγελάτος η Ιστορία δημοσιεύτηκε στο πρόσφατο τεύχος της ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ και “εμείς εδώ” στη Ν.Υ. «παλιάς κοπής» απόφοιτοι του Γυμνασίου Κεραμειών το πήραμε επάνω μας. Μαζί με τους άλλους  Επτανήσιους απεθυνθήκαμε σε  κάποια νέα παιδιά, στον Πέτρο Κλαμπάνη και τους συνεργάτες του, οι οποίοι με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν και σήμερα θα ξανακούσουμε αυτό το ιστορικό κομμάτι. Όλοι μαζί είμαστε ευγνώμονες στον κ. Σπύρο Φραγκόπουλο, στον κ. Βαλσαμάκη Κακαρούμπα και στην κα Αμαλία Βουτσινά, εκδότρια της ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

Στόχος μας είναι να γίνει μια επαγγελματική ηχογράφηση του ΥΜΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ  σε CD και να διανεμηθεί σε οργανισμούς, σχολεία και βιβλιοθήκες όλης της Επτανήσου

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.6.2014, Κώστας Βαγγελάτος