Για την Παραστασιάδα στο Ληξούρι

Μια ακόμη επιτυχημένη δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία τη παρουσία πλήθους κόσμου ήταν αυτή που έγινε στο Ληξούρι από τα παιδιά της Α/θμιας εκπαίδευσης υπό την καθοδήγηση του Προϊσταμένου Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Γερασίμου Σωτ. Γαλανού. Για άλλη μια φορά ο γνωστός εκπαιδευτικός – λαογράφος δίδαξε στα παιδιά τη σημασία της γνώσης, του σεβασμού και της διαφύλαξης της τοπικής, αλλά και της ελληνικής μας παράδοσης συμβάλλοντας όχι μόνον στην διάχυσή της, αλλά και στην προαγωγή της εκπαιδευτικής επιστημονικής γνώσης.

Η Παραστασιάδα δεν έχει μόνον ψυχαγωγικό χαρακτήρα καθώς αποτελεί ψυχική, πνευματική και αισθητική ευχαρίστηση για τους συμμετέχοντες και για τους θεατές, αλλά και εκπαιδευτικό. Ο χορός είναι κομμάτι του πολιτισμού μας που αρχίζει, τουλάχιστον, από τα αρχαία προ-κλασικά χρόνια και φθάνει στις μέρες μας περικλείοντας στοιχεία ιστορίας και λοιπών πολιτιστικών εμπειριών, θρησκευτικής πίστης και λατρείας. Η διδαχή και γνώση λοιπόν αυτού του τμήματος του λαϊκού μας πολιτισμού κατευθύνει τον μαθητή πολύπλευρα και, πέρα από τη πολυποίκιλη γνώση, έρχεται αρωγός στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής του έκφρασης και των πιθανόν άγνωστων ιδιαίτερων κλίσεων και ταλέντων του.

Στις εκδηλώσεις αυτές, παρόλο το μικρό της ηλικίας των συμμετεχόντων, παρατηρείται υψηλή ποιοτική στάθμη η οποία εισπράττει εκφράσεις πλήρους ικανοποίησης και από τον κόσμο που τις παρακολουθεί, και από τα παιδιά που συμμετέχουν, αλλά και από τους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν τον σεβασμό των λαϊκών παραδοσιακών χορών –και όχι μόνο-. Η χρήση των τοπικών κυρίως ενδυμασιών, διανθίζει το σύνολο και συμβάλλει στην εδραίωση στέρεου εδάφους επάνω στο οποίο στηρίζεται η λαϊκή μας παράδοση, ο μοχλός αυτός που αντιστέκεται στην ισοπέδωση, ομογενοποίηση και ιλαρότητα που παρέχει η κακώς νοούμενη ένωση των λαών και η ρήξη της κρατικής οριοθέτησης.

Συγχαρητήρια λοιπόν προς όλα τα παιδιά, προς τους εκπαιδευτικούς που πραγματοποιούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά και προς τον κ. Γαλανό για την συνέχιση με συνέπεια και συνείδηση των λαογραφικών ερευνών με τα πολύ καλά, συμβολικά, δηλωτικά και υποστηρικτικά τόπου καταγωγής αποτελέσματά τους.

Μαγδαληνή Ντούκα – Μοντεσάντου

Μουσειολόγος – Μουσειοπαιδαγωγός

Για την ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8.6.2014