Δρ. Σπύρος Θεοτοκάτος: Περιβάλλον – Ομορφαίνοντας την ζωή μας

Όμως, το περιβάλλον, ανόργανα συστατικά (έδαφος, υπέδαφος, νερό, και ατμόσφαιρα) και οργανικά (φυτά, ζώα), αποτελεί το χώρο όπου κινούμαστε καθημερινά, ζούμε, αναπνέουμε, σκεφτόμαστε, εργαζόμαστε και δημιουργούμε. Αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας και το ζωτικό στοιχείο πολιτισμού ποιότητας ζωής και αειφορικής ανάπτυξης.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, οι συνθήκες ζωής αποτελούν ευκαιρία συνειδητοποίησης, ευαισθητοποίησης και αυτοκριτικής για την ουσιαστική συμβολή μας στη προστασία, φροντίδα, αναβάθμιση και διατήρηση του περιβάλλοντος. Αποτελούν επιτακτική ανάγκη για τον τόπο που κατοικούμε οι βιολογικοί καθαρισμοί, η ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η εφαρμογή εκτεταμένων προγραμμάτων αναδάσωσης, ο έλεγχος στην χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων κλπ.

Αυτά όμως, δεν πρέπει να λέγονται μόνο σε επετειακές χρονικές στιγμές όπως η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά να χαρακτηρίζουν σε καθημερινή βάση την πολιτική και ατομική μας δράση. Έτσι μόνο περιορίζουμε το κακό που προκαλούμε στο περιβάλλον και ας φροντίσουμε να το ομορφαίνουμε. Γιατί ομορφαίνοντας το περιβάλλον, ομορφαίνουμε την ίδια μας την ζωή.

Δρ. Σ. Α.Θεοτοκάτος

Φωτογραφία: Βιτσεντζάτου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5.6.2014