Μαρτυρίες από το φονικό ορυχείο – Οργή για τον Ερντογάν

Την ίδια ώρα η Soma Holding, η εταιρεία που διαχειρίζεται το ορυχείο στη δυτική Τουρκία αρνείται ότι αμέλειά της διοίκησης προκάλεσε το τραγικό δυστύχημα. «Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η Hurriyet αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της εταιρείας όταν αγόρασε την κρατική επιχείρηση των ανθρακωρυχείων μείωσε άμεσα το κόστος λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι εργάτες ήξεραν που θα δουλέψουν.

Ανθρώπινες τραγωδίες

Συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες των ανθρακωρύχων που έχασαν τη ζωή τους στο φονικό ορυχείο.

Ο 43χρονος Χουσεΐν Αβκάς, είχε συνταξιοδοτηθεί, αλλά για να προσφέρει μία πιο άνετη ζωή στην οικογένειά του εξακολουθούσε να εργάζεται στο ανθρακωρυχείο. Μαζί του εργάζονταν οι του Φατίχ και Φερχάτ. Παρ’ ότι είναι άγραφος νόμος το γεγονός ότι ανθρακωρύχοι από την ίδια οικογένεια δεν μπορούν να εργάζονται στην ίδια βάρδια, οι άντρες δεν ήθελαν να ενοχλούν τη μητέρα της οικογένειας τρεις φορές την ημέρα για τρεις διαφορετικές βάρδιες.

Όταν σημειώθηκε η έκρηξη όλοι οι εργάτες έτρεχαν για να απεγκλωβιστούν. Ο Χουσεΐν όμως που βρισκόταν κοντά στην είσοδο έτρεχε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κατέβηκε κάτω για να βρει τον γιο του Φερχάτ. «Ήταν αγκαλιασμένοι, όταν τους βρήκαμε νεκρούς» δηλώνει ένας από τους διασώστες. Έχουν ταφεί ο ένας δίπλα στον άλλο. Ο Φατίχ κατάφερε την τελευταία στιγμή να γλιτώσει. Έχει έναν ακόμη μικρό αδελφό. Η οικογένεια έχει βυθιστεί στο πένθος.

Ένας παγιδευμένος εργάτης αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με τη ζώνη του, μέσα στην απόγνωσή του, περιμένοντας βοήθεια, ενώ άλλοι χτυπούσαν το κεφάλι τους στους τοίχους. Αυτή είναι η μαρτυρία του Χασάν Οζντίλ, ενός από τους εργάτες που κατάφεραν να διαφύγουν.

«Είδα έναν εργάτη με μία ζώνη περασμένη γύρω από το λαιμό του να προσπαθεί να αυτοκτονήσει. Πήγα στην περιοχή λίγα μέτρα πάνω από το σημείο της έκρηξης. Αλλά υπήρχε τόσο πολύ αέριο που έκανα πίσω. Μου είπαν ότι μερικοί εργάτες χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο. Οι μάσκες τους δεν λειτουργούσαν. Έχω που κουβαλάω αυτή τη μάσκα τρία χρόνια, αλλά ακόμη δεν ξέρω τι γίνεται. Οι μάσκες πρέπει να ελέγχονται κάθε έξι μήνες, αλλά κανείς δεν ήρθε να ελέγξει».

Πρόσθεσε, δε, ότι έμαθε για την έκρηξη στο εσωτερικό του ορυχείου όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον επικεφαλής του, που ήταν ακόμη μέσα. «Ήταν η τελευταία κλήση που είχα από εκείνον». «Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 2.400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Πήγα μέσα. Έβαζαν τους ανθρώπους στους ιμάντες μεταφοράς. Θα ήταν περίπου 50-60 άτομα. Οι φίλοι μου ανέβηκαν στους ιμάντες και πέθαναν εκεί» κατέληξαν.

Οργή για τον Ερντογάν

Το πολύνεκρο δυστύχημα, το χειρότερο του είδους του στην ιστορία της χώρας, έχει αναζωπυρώσει τη δυσφορία σε βάρος του Τούρκου πρωθυπουργού καθώς πλησιάζει η μάχη για την προεδρία της χώρας που ενδιαφέρει τον Ερντογάν. Αντιδράσεις ξεσήκωσε η αναφορά του ότι «αυτά συμβαίνουν» ενώ θερμή ήταν η υποδοχή του στην πόλη με οργισμένους ανθρώπους να επιτίθενται στην αυτοκινητοπομπή του.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος Γκιουλ που επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Σόμα μίλησε για «μεγάλη καταστροφή», λέγοντας πως «όλοι μας αισθανόμαστε τον πόνο». Τα πνεύματα κατά την επίσκεψη του Γκιουλ ήταν πιο ήρεμα, αν και οι κάτοικοι ζήτησαν περισσότερα ώστε να βρεθούν ενδεχόμενοι επιζώντες.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.5.2014, tvxs