ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ : Ψάχνουμε Δήμαρχο

Αυτά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια σήμαναν για τους κατοίκους αυτού του τόπου την ολοκληρωτική αλλαγή στην ζωή τους. Χάθηκαν θέσεις εργασίας, ιδιοκτήτες κατοικίδιων αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα διαβίωσης των ζώων τους την στιγμή που τους πνίγουν τα χρέη, οι προϋπολογισμοί των Δήμων και των Περιφερειών, έχουν συρρικνωθεί, τα οικονομικά των φιλοζωικών σωματείων είναι σε άθλια κατάσταση. Παρόλα αυτά, Δήμοι που ήθελαν να κάνουν δουλειά, την έκαναν άριστα.

Άλλοι Δήμοι αντιμετώπισαν τα αδέσποτα της περιοχής τους αποτελεσματικά, επιδεικνύοντας ευαισθησία και εξυπνάδα. Άλλοι, αντιθέτως,  αδιαφόρησαν για τις υποχρεώσεις τους και κρύφτηκαν πίσω από την οικονομική κρίση.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από την εμπειρία του Συλλόγου μας  και   της Π.Φ.Π.Ο. της οποίας είμαστε μέλος, είναι ότι δεν χρειάζονται υπέρογκα ποσά  ούτε για την εφαρμογή της νομοθεσίας, ούτε για την αποτελεσματική  δράση για τα αδέσποτα.

Χρειάζεται απλά… βούληση!

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ακούγοντας τις ανησυχίες των χιλιάδων φιλόζωων που εκπροσωπούνται μέσω των σωματείων – μελών της, από όλη την Ελλάδα, και ο Σύλλογος μας σας απευθύνονται λοιπόν και σας ζητούν να τοποθετηθείτε στα παρακάτω ερωτήματα που σας δίνουν, την δυνατότητα να αναδείξετε το ήδη υπάρχον έργο σας, ή να αναπτύξετε τις θέσεις σας, αλλά και να ενημερωθείτε για τα θέματα που αφορούν στην προστασία της πανίδας.

Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, οι επιλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς την αντιμετώπιση των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελέσουν βασικό κριτήριο ψήφου για χιλιάδες πολίτες.

Πολίτες οι οποίοι άσχετα από τον βαθμό της φιλοζωικής τους κουλτούρας, αγωνιούν για την προστασία αλλά και τα δικαιώματα των ζώων  και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Οι απαντήσεις των συνδυασμών θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο, σε όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε., καθώς και όπου αλλού  κρίνεται αναγκαίο προς ενημέρωση των πολιτών.

Η   Π.Φ.Π.Ο. έχει καταθέσει εμπεριστατωμένες  προτάσεις στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,   Προστασίας του Πολίτη,  Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μεταφορών και Δικτύων και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συνεργάζεται στενά με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας. Έχει συμβάλλει σημαντικά στην σύσταση του νέου νόμου 4039/2012, και των άλλων νόμων που αφορούν   στα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα  και  δεσποζόμενα,  αλλά και στη λήψη αποφάσεων και μέτρων σε ότι αφορά στα ζώα σε τσίρκο,  το κυνήγι, τα γουνοφόρα, τα παραγωγικά ζώα, τα πειραματόζωα κ.τ.λ.

Αν συνεργαστεί η τοπική αυτοδιοίκηση με τους ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ των φιλοζωικών και περιβαλλοντικών σωματείων, θα καταφέρουμε μαζί να  περιορίσουμε την κρίση ΜΟΝΟ στο επίπεδο το οικονομικό.

Θα κρατήσουμε όρθιες, αξίες όπως: η αλληλεγγύη, η συμπόνια και ο σεβασμός στην ζωή.

Θέμα 1ο – Αντιμετώπιση  των αδέσποτων ζώων

1.     Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, είναι ευθύνη των Δήμων. Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι, κατά τον νόμο, να μεριμνήσουν αφ’ ενός για την ευζωία των αδέσποτων, αφ’ ετέρου για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας  γνωρίζουμε ότι είναι περιορισμένες. Το θέμα των αδέσποτων ζώων  παρόλα αυτά έχει πολλές προεκτάσεις, ηθικές, κοινωνικές, πολιτιστικές , τουριστικές κ.τ.λ, ο δε αριθμός τους στον Δήμο μας  είναι  υψηλός με τάσεις συνεχούς αύξησης.

Θα διαθέσετε ικανά κονδύλια και μέχρι ποιού ποσού από τον προϋπολογισμό του Δήμου, για ζητήματα στείρωσης, σίτισης, περίθαλψης αδέσποτων, ενημέρωσης των πολιτών, εκπαίδευσης των μαθητών;

Σας έχουμε προτείνει την ενσωμάτωση 0,50 λεπτών στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ προκειμένω αυτά τα χρήματα να  ενδυναμώνουν το προϋπολογισθέν ετήσιο κονδύλι του προγράμματος διαχείρισης  αδέσποτων ,όπως κάνουν και αρκετοί άλλοι Δήμου στην χώρα μας .Έχετε πρόθεση να το εφαρμόσετε?

2.     Στην χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση

Θεωρείτε την διάθεση κονδυλίων για τα ζώα πρόκληση ενώ υποφέρουν οι άνθρωποι και γιατί;

3.     Στις υποχρεώσεις των Δήμων συμπεριλαμβάνεται και η φροντίδα των ζώων μετά την επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά, ο Νόμος προβλέπει την δημιουργία σημείων σίτισης αδέσποτων ζώων. Ήδη αρκετοί Δήμοι προχώρησαν στην τοποθέτηση σημείων σίτισης αδέσποτων ζώων.

Ο Δήμος μας  δεν έχει τέτοια σημεία,  προτίθεται να δημιουργήσει; Πρόκειται  να ξεκινήσετε την λειτουργία του προγράμματος της επανατοποθέτησης των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον?? Έχετε πρόθεση να ξεκινήσετε μία καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα παραπάνω?

Γνωρίζετε ότι ο νόμος απαγορεύει την ασυλοποίηση των αδέσποτων ζώων και ότι τα κυνοκομεία είναι χώροι προσωρινής παραμονής των ζώων, δηλαδή, μετά την περισυλλογή τους, στειρώνονται, θεραπεύονται , και στην συνέχεια υιοθετούνται  ή  επανατοποθετούνται στο σημείο, από όπου περισυλλέγησαν;

Ποιά είναι η γνώμη σας για τους περιορισμούς του νόμου στην επανατοποθέτηση των αδέσποτων  ?

Συμφωνείτε με την θέση αυτή και αν όχι για ποιους λόγους;

4.     Είσαστε ενημερωμένοι  για τα κρούσματα λύσσας, ελαχιστότατα βέβαια , που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην χώρα μας;

Θεωρείτε ότι η χώρα μας έχει έξαρση λύσσας ή είναι μια μέθοδος αύξησης των εσόδων των πολυεθνικών κτηνιατρικών εταιριών;

Τι μέτρα έχετε λάβει ή προτίθεστε να λάβετε, ώστε οι δημότες  να ενημερωθούν  σωστά, χωρίς να δημιουργείται άσκοπος πανικός;

Θέμα 2ο   Δημοτικό  κυνοκομείο και  Δημοτικό κτηνιατρείο

Το πρόχειρο καταφύγιο του Δήμου μας δεν  τηρεί τις προδιαγραφές τις οποίες ο Νόμος ορίζει. Προτίθεστε να τρέξετε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αδειοδότηση του και την νομιμοποίησή του?

Είναι στην πρόθεση σας να ανιχνεύσετε κοινοτικά διαθέσιμα κονδύλια  για την κατασκευή σύγχρονου κυνοκομείου-θεραπευτηρίου, σε ποια περιοχή και  με ποιο χρονοδιάγραμμα?

Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για την αποσυμφόρηση του πρόχειρου καταφυγίου αλλά και την παραπέρα φροντίδα των αδέσποτων ζώων; (περίθαλψη, στείρωση, εμβολιασμό, θεραπείες, υιοθεσίες και  γενικώς ευζωία αυτών).

Γνωρίζετε τα οφέλη που θα αποκομίσει ο Δήμος με την ίδρυση ενός δημοτικού κτηνιατρείου; (Οφέλη αφ’ ενός οικονομικά, αφ’ ετέρου υπέρ της ευζωίας των αδέσποτων και της δημόσιας υγείας).

Για ποιό λόγο θα προτιμούσατε να συνεργάζεται ο Δήμος με ιδιώτες κτηνίατρους, αντί να ιδρύσει δημοτικό κτηνιατρείο;

Πρόκειται να ιδρύσετε δημοτικό κτηνιατρείο, το οποίο έχει πολλά υπέρ έναντι του κυνοκομείου;

Θα συνεργαστείτε με τους Έλληνες και τους  Ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους  έτσι ώστε να στειρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός αυτών αδέσποτων με ελάχιστο κόστος;

Θεωρείτε  την ευθανασία  μέθοδο μείωσης των αδέσποτων;

Γνωρίζετε την σχετική νομοθεσία και σε ποιες περιπτώσεις ο νόμος επιτρέπει αυτή;

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ-ΠΑΛΛΙΚΗ

Γνωρίζετε το τεράστιο πρόβλημα που υφίσταται στην ευρύτερη περιοχή της Παλλικής με τις ανεξέλεγκτες  εγκαταλείψεις ζώων που οδηγούν σε εκτός λογικής αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων.

Ο Σύλλογος μας δεν έχει πλέον την δυνατότητα να συνδράμει περαιτέρω στην φιλοξενία άλλων ζώων στο πρόχειρο καταφύγιο…

Το πρόβλημα στο Ληξούρι δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί υπεύθυνα με  αποτέλεσμα αυτό να διαχειρίζεται, προς τιμή τους, από μια ομάδα πολύ ενεργών και ευαισθητοποιημένων φιλόζωων δημοτών και την φοιτητική κοινότητα των ΤΕΙ ,με ίδια μέσα και οικονομικούς πόρους με όλα τα συνεπακόλουθα και ειδικότερα με τα τωρινά δεδομένα που προέκυψαν μετά τους πρόσφατους σεισμούς.. Πολύ δε συχνά οι παραπάνω συμπολίτες μας χλευάζονται και κατηγορούνται από άλλους για αυτή την δράση τους αντί να επιβραβεύονται και να τους βοηθούν και οι υπόλοιποι….

Προτίθεστε να  ενεργοποιηθείτε υπεύθυνα και να δώσετε ,τοπικά, μια μόνιμη λύση που να ικανοποίηση τους δημότες σας και να δώσει ένα τέλος ή να περιορίσει το μεγάλο αυτό κοινωνικό θέμα??

Θέμα 3ο – Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες

1.    Είναι γνωστό ότι τα αδέσποτα είναι σε μεγάλο βαθμό ΚΑΙ αποτέλεσμα της εγκληματικής ανευθυνότητας που επιδεικνύουν οι κάτοχοι σκύλων και γατών. Ομάδες που κυρίως ευθύνονται για την αύξηση των εγκαταλειμμένων σκύλων είναι οι κυνηγοί και οι κτηνοτρόφοι αλλά και οι ιδιώτες οι οποίοι συνήθως δεν σημαίνουν και δεν στειρώνουν τα σκυλιά τους, συχνά δε, τα εγκαταλείπουν όταν δεν ανταποκριθούν στο «καθήκον» τους (κυνήγι, φύλαξη ζώων κ.τ.λ.).

Το αποτέλεσμα είναι να «πλημμυρίζει» ο Δήμος μας με  αδέσποτα.

Τι μέτρα θα λάβετε;

Θα ενημερώσετε τους κατόχους κατοικίδιων για τις υποχρεώσεις τους και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο;

Θα συνεργαστείτε με τους ιδιώτες κτηνίατρους, όπως και με το τμήμα κτηνιατρικής της περιφέρειας, έτσι ώστε να λάβει γνώση ο Δήμος των ηλεκτρονικών σημάνσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στα δεσποζόμενα κατοικίδια;

Θα επιβάλετε, μέσω απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ανταποδοτικό τέλος έως 3 ευρώ ανά σημαινόμενο ζώο, όπως ο νόμος ορίζει,  το οποίο θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων;

2.     Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, είναι υπεύθυνοι τις περισσότερες φορές για την δυσφορία που εκφράζεται από συμπολίτες τους προς τα ζώα. Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες, παραβλέπουν, την υπάρχουσα νομοθεσία, αφ’ ενός μη τηρώντας κανόνες ευζωίας των ζώων, αφ’ ετέρου, μη ασκώντας αυστηρή επιτήρηση στο ζώο τους, με αποτέλεσμα να καταπατούν τα δικαιώματα των συμπολιτών τους.

Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε;

Θέμα 4ο – Αρμοδιότητες ΕΛ.ΑΣ.

Ως γνωστόν οι  αρμοδιότητες της Δημοτικής αστυνομίας έχουν περιέλθει στην ΕΛ.ΑΣ.

Θα συνεργαστείτε  στενά με την ΕΛ.ΑΣ.  ώστε να αρχίσει η βεβαίωση από την ΕΛ.ΑΣ. των παραβατικών καταστάσεων εις βάρος των ζώων και στην συνέχεια   η επιβολή του προστίμου από τον Δήμο σας προς όφελος του προγράμματος περίθαλψης αδέσποτων του Δήμου;

Ή θεωρείτε , ότι  λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να επιβάλλετε τα  πρόστιμα που ορίζει;

Θέμα 5ο – Τουριστικές επιχειρήσεις

Ο Δήμος έχει σημαντικά έσοδα από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτές είναι που διαμαρτύρονται για την ύπαρξη αδέσποτων και πολλές από αυτές ευθύνονται για την μαζική εξόντωσή τους, πριν και μετά την τουριστική περίοδο.

Πολλές παραλιακές επιχειρήσεις, αδιαφορούν εγκληματικά για την προστασία της άγριας και θαλάσσιας πανίδας, είτε ρίχνοντας τα σκουπίδια τους και τα απόβλητά τους στην θάλασσα ή σε πλαγιές, είτε απλώνοντας τις ξαπλώστρες τους στην παραλία. Αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται εκατομμύρια φωλιές χελωνών και άγριων πουλιών, και να θανατώνονται χελώνες, δελφίνια και άλλα κητώδη από κατάποση σκουπιδιών.

Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε;

Θα ενημερώσετε τους επιχειρηματίες για τις υποχρεώσεις τους;

Θα τους ζητήσετε να συμμετέχουν στα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου;

Θα τους ζητήσετε να βρείτε από κοινού μία λύση για τα ζώα τα οποία φροντίζουν οι τουρίστες μας κατά την τουριστική περίοδο στις επιχειρήσεις τους ,και τα οποία μένουν απροστάτευτα μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου όπου δεν υπάρχει κάποιος να τα φροντίζει με ότι αυτό συνεπάγεται???

Γνωρίζετε ότι αυτό συμβαίνει κατά κόρον σχεδόν σε όλο το νησί στις τουριστικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα ο Σύλλογος μας να λαμβάνει πολλά  emails  και τηλέφωνα διαμαρτυρίας και αγωνίας  με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σωστή τουριστική προβολή του νησιού μας???

Έχετε σκεφθεί μήπως ότι η φιλοζωική πολιτική του Δήμου απέναντι στο σύνολο των ζώων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εικόνας μας στα μάτια των εκατομμυρίων υποψηφίων τουριστών και να λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά, για την επιλογή του τόπου μας για να κάνει τις διακοπές του???

Θέμα 6ο – Εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία

Στα πλαίσια του Άρθρου 18 του Ν.4039/2012, οι αρχές έχουν την υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών και προαγωγής της φιλοζωίας. Βάσει αυτού, διοργανώνονται διαρκώς εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, όσο και από άλλους φορείς.

Πως σκέφτεστε να ενημερώσετε και ευαισθητοποιήσετε  τους δημότες του Δήμου μας;

Προτίθεστε να συνεργαστείτε με τα φιλοζωικά  σωματεία  για την εκπόνηση εκπαιδευτικών φιλοζωικών προγραμμάτων σε μαθητές και την συνέχιση ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια  (επίσκεψη στα δημοτικά σχολεία της SAPT HELLAS)?

Θέμα 7ο – Δημόσιοι χώροι και δεσποζόμενοι σκύλοι.

Τα ιδιόκτητα ζώα, έχουν την ανάγκη εκτόνωσης (τρέξιμο – παιχνίδι – συναναστροφή με άλλους σκύλους) κάτι που απαγορεύεται να γίνεται σε μη ελεγχόμενους χώρους.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τις πινακίδες  σε διάφορα πάρκα, πλατείες κ.τ.λ. που απαγορεύουν τα ζώα;

Θα τοποθετούσατε τέτοιες πινακίδες;

Γνωρίζετε ότι οι πινακίδες που απαγορεύουν την είσοδο σκύλων στους κοινόχρηστους χώρους είναι παράνομες και καταχρηστικές;

Έχετε  την πρόθεση δημιουργίας χώρου άθλησης δεσποζόμενων ζώων, γνωρίζοντας ότι αυτό το μέτρο θα περιορίσει κατά πολύ την ύπαρξη ανεξέλεγκτων σκύλων, ελεύθερων σε άλλους δημόσιους χώρους;

Θέμα 8ο – Παραγωγικά ζώα

Στο δήμο μας  υπάρχουν άραγε έμποροι πουλερικών , χοίρων, αιγοπροβάτων κουνελιών τα οποία ζουν σε άθλιες συνθήκες??

Εάν ναι ,έχετε την πρόθεση να  συνεργαστείτε με τις αρμόδιες  αρχές  ώστε από κοινού να πράξετε τα δέοντα για να εφαρμοστεί η νομοθεσία και γι’ αυτά τα ζώα;

Ευχαριστούμε θερμά  για την συνεργασία σας και αναμένουμε εμείς και οι συνδημότες μας  τις απαντήσεις σας, ώστε αφενός να ενημερωθούμε και αφετέρου να τοποθετηθούμε επί των θέσεων σας για τα θέματα των ζώων που αφορούν ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.)

Σύλλογος  Ζωόφιλων Δήμου Κεφαλονιάς  ΝΤΟΡΙΣ- ARK

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1.5.2014