ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Τα τραγούδια του «Το ξύλο βγήκε από το παράδεισο», σε μουσική και στίχους που υπέγραφαν αντίστοιχα ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Αλέκος Σακελλάριος, σημείωσαν μία ιστορική πρωτιά.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγουδά τα «Έχω ένα μυστικό» και «Γκρίζο γατί» (Νιάου βρε γατούλα) και το βινύλιο των 45 στροφών στο οποίο κυκλοφόρησαν τα εν λόγω μουσικά κομμάτια υπό την ετικέτα της Fidelity γίνεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην Ελλάδα, ξεπερνώντας τις 75.000 πωλήσεις

Ο Χατζιδάκις βέβαια σε κάθε ευκαιρία ξεκαθάριζε ότι έγραψε τραγούδια για τις ταινίες του Φίνου για καθαρά βιοποριστικούς λόγους και ότι τα τραγούδια αυτά δεν εξέφραζαν το ζητούμενό του στην τέχνη της μουσικής. Ο,τι και να ήταν, η Αλίκη είχε την πρωτιά σε κομμάτια όπως «Εχω ένα μυστικό» (Χατζιδάκις, Σακελλάριος), «Η αγάπη θέλει δύο» (Μαμαγκάκης, Ντ. Δημόπουλος), «Θάλασσα Πλατιά» (Χατζιδάκις, Γ. Ρούσσος), «Θαλασσοπούλια μου» (Χατζιδάκις, Γκάτσος), «Λευτέρη» (Ξαρχάκος, Γκάτσος), «Μες σ΄ αυτή τη βάρκα» (Χατζιδάκις, Χατζιδάκις), «Το σύννεφο έφερε βροχή» (Χατζιδάκις, Γκούφας), «Πέρα στον πέρα κάμπο» (Πλέσσας, Ντ. Δημόπουλος), «Πόσο σ΄ αγαπώ» (Λοΐζος, Παπαδόπουλος) κ.ά.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9.3.2014, Β. Λορεντζάτος