Κεφαλλονιά: Τα επικοινωνιακά σόους δεν αρκούν!

Αν και σε μεγάλο βαθμό η ζήτηση για τροφή και νερό φαίνεται πως καλύπτεται, ωστόσο σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στον συντονισμό, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη συνεργασία εθελοντών με τις αρχές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν αξιοποιούν τους ανθρώπους που προσφέρουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους και εξυπηρετούν άμεσα τους πολίτες. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ακόμη και για προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν τη δράση των εθελοντών.

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.400 κτίρια έχουν κριθεί μη ακατάλληλα. Από τη Δευτέρα ξεκίνησε η εγκατάσταση σεισμόπληκτων οικογενειών στο κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise» που βρίσκεται στο λιμάνι του Ληξουρίου. Οι περισσότερες σκηνές για τους σεισμόπληκτους έχουν στηθεί στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου. Όμως οι οικογένειες που είχαν επιλέξει να «εγκατασταθούν» σε αυτόν είναι ελάχιστες, μεταξύ άλλων και λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου καθώς οι σκηνές στήθηκαν στο γρασίδι του γηπέδου, χωρίς προστατευτικό υπόστρωμα για τη βροχή.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Νικήτας Κανάκης από τους Γιατρούς του Κόσμου, οι περισσότεροι σεισμόπληκτοι έχουν στήσει σκηνές έξω από τα σπίτια τους. Ο λόγος είναι πως φοβούνται τις κλοπές  (κάποιοι έχουν και ζώα), ενώ πολλοί ανησυχούν επιπλέον για το ενδεχόμενο ο καταυλισμός να εξελιχθεί σε μια «μόνιμη κατάσταση».

O Νικήτας Κανάκης, που βρίσκεται στην Κεφαλλονιά με την οργάνωση για να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες, επισημαίνει πως ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που προϋπήρχε λόγω της οικονομικής κρίσης. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πιο φτωχοί και ευάλωτοι, άνεργοι και ανασφάλιστοι. Ο σεισμός ενέτεινε το πρόβλημα», τονίζει.

Οι Γιατροί του Κόσμου κατέθεσαν μια ειδική πρόταση στις αρχές. «Προτείναμε οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους γιατρούς και οι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν χωρίς περιορισμούς και με μηδενική συμμετοχή των πολιτών (ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι) στην αγορά φαρμάκων. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με τη δημιουργία ενός ειδικού κωδικού για την Κεφαλλονιά», ανέφερε ο κ. Κανάκης.

Σχολιάζοντας την «κινητικότητα» κυβερνητικών στελεχών και ένστολων που παρατηρείται στο νησί σημείωσε πως σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφά καθώς «δίνει την αίσθηση στους πολίτες πως κάτι συμβαίνει με πολλούς να φοβούνται πως οι φήμες για μεγαλύτερη καταστροφή μπορεί να επιβεβαιωθούν».

Όπως υπογραμμίζει το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να καταγραφούν γρήγορα οι ζημιές  και να αποζημιωθούν οι πολίτες και να υπάρξει μια μέριμνα για να πάρει και πάλι μπροστά η οικονομία του νησιού. «Θα μπορούσε για παράδειγμα οι πολίτες της Κεφαλλονιάς για φέτος να απαλλαγούν από την καταβολή φόρων. Έχουν πάθει μεγάλες ζημιές που με την πρώτη ματιά δεν γίνονται αντιληπτές και χρειάζονται χρήματα που αυτή τη στιγμή δεν έχουν. Αν υπάρξει καθυστέρηση και χαθεί και η τουριστική σεζόν τότε το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο».

Καταλήγοντας ο Νικήτας Κανάκης υπογραμμίζει και το θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης στους πολίτες αλλά κυρίως στα παιδιά, που είναι ιδιαίτερα τρομαγμένα. Υπενθυμίζεται πως τα σχολεία στην Κεφαλλονιά δεν έχουν ακόμη ανοίξει. «Ας σταματήσουν τα σόου. Χρειάζεται περισσότερη πραγματική και συντονισμένη δουλειά. Θα πρέπει όλοι να κοιτάξουν την προοπτική της επόμενης ημέρας», επισημαίνει.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.2.2014, Στέλιος Κούλογλου, tvxs