Τι είπε ο κ. Α. Τσελέντης, τι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και τι ο κ. Β. Καραθανάσης

Διογκώσεις παρατηρούνται και σε άλλα μέρη, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα γίνει σεισμός». Και συνέχισε πως αν φρόντιζαν να στείλουν κοντέϊνερς, σκηνές και άλλα σχετικά, επειδή ο τόπος είναι μικρός, γρήγορα θα διασπειρόταν το νέο και θα είχε αρνητικές επιδράσεις στην οικονομική ζωή του τόπου που είναι ο τουρισμός και ως εκ τούτου, «η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη».

Ο κ. Β. Καραθανάσης στο ίδιο δελτίο ειδήσεων είπε πως «ο δεύτερος σεισμός ήταν δεύτερη δόνηση μέσα σε μια ακολουθία. Έχουμε δυο βασικούς σεισμούς. Διστακτικούς μας κάνει το μεγάλο σεισμικό δυναμικό της περιοχής». Και συνέχισε πως ο καθ. κ. Β. Παπαζάχος λόγω του ότι είπε πως υπάρχει στο δυναμικό της περιοχής δυνατότητα σεισμού μεγάλης έντασης, παρεξηγήθηκε. «Εμείς αξιολογούμε την σεισμική ακολουθία».

Αναλυτικά ο κ. Τσελέντης στη συνέντευξή του στο Αργοστόλι σήμερα είπε:«Οι σεισμοί 7άρια είναι ράδιο αρβύλα. Η επιτάχυνση του σεισμού στην Κεφαλονιά ήταν 0,65 (g), όταν ο σεισμός της Καλαμάτας ήταν 0,25 (g). Η Κεφαλονιά άντεξε. Η Κεφαλονιά αντέχει 7άρια. Τα σπίτια που έπαθαν ζημιές ήταν σπίτια που δεν ήταν καλά σχεδιασμένα. Οι καλές κατασκευές δεν έπαθαν τίποτα. Έπαθαν ζημιές οι εργατικές κατοικίες. Δεν επιτρέπεται δημόσιο κτίριο φτιαγμένο με δημόσια λεφτά να παθαίνει τέτοιες ζημιές. Εδώ κάποιοι τα φάγανε, κάποιοι τα πήρανε».

Η συνέντευξη τύπου του κ. Τσελέντη ήταν ανοιχτή για το κοινό, που γέμισε το χώρο ασφυκτικά και έθεσε ερωτήσεις στον καθηγητή. Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν «6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ρίσκαρα να πω πως ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός. Ο δεύτερος ήταν μετασεισμός από το ίδιο ρήγμα ή δίδυμος σεισμός. Ό,τι ακούτε για σεισμούς 7άρια είναι ράδιο αρβύλα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσελέντη, ένας μετασεισμός μεγέθους 5,2 ή 5,4 Ρίχτερ είναι πιθανός τις επόμενες εβδομάδες: «Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή κάτι μεγαλύτερο στο ίδιο ρήγμα από 5,2 ή 5,4. Περιμένουμε έναν μετασεισμό σε αυτά τα μεγέθη. Όχι κάτι μεγαλύτερο. Κατά 99% αυτά τα γεγονότα ήταν τα κυρίως γεγονότα και δεν θα έχουμε κάποιον άλλο μεγάλο καταστροφικό σεισμό. Η μετασεισμική ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι σίγουρο πως τις επόμενες εβδομάδες θα βιώσουμε ένα σεισμό του 5,2 ή 5,3, αλλά δεν χρειάζεται κανένας πανικός».

Όσον αφορά στο ρήγμα που έδωσε το σεισμό του 1953, ο. κ Τσελέντης τόνισε: «Κάποια στιγμή θα «σκάσει» αυτό το ρήγμα. Σίγουρα δεν θα είναι αύριο, ούτε μεθαύριο, ωστόσο κάποια στιγμή στο μέλλον θα σκάσει. Η Κεφαλονιά είναι στη γειτονιά του Εγκέλαδου, θα βιώσει μεγάλους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να βάζουμε στα ράφια βαριά αντικείμενα, ή σε ψηλά μέρη μέσα στο σπίτι μας. Από μετρήσεις από δορυφόρο είχαμε παρατηρήσει ότι η Παλική είχε αρχίσει να φουσκώνει. Ξέραμε ότι τα επόμενα χρόνια κάτι θα γίνει και είχαμε υποβάλει έκθεση τον ΟΑΣΠ γι’ αυτό το φαινόμενο. Την 1η Γενάρη σε μία συστοιχία ΒΑΝ, είδαμε στον σταθμό του Πύργου μια ακολουθία από σήματα που φωτογράφιζαν την Κεφαλονιά. Τα φλας αυτών των σημάτων δεν μας έδιναν σεισμό μεγαλύτερο των 6 ρίχτερ και γι’ αυτό δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για την Κεφαλονιά. Η διαχείριση του σεισμού ήταν απαράδεκτη. Παρόλο που υπήρχαν περιορισμένες καταστροφές σε σχέση με το τι θα μπορούσε να έχει γίνει σε άλλες περιοχές και πάλι η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού ήταν απαράδεκτη».

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που έχει ο σεισμός στον τουρισμό «καυτηριάζοντας» την στάση κάποιων καναλιών της τηλεόρασης ότι έδειξαν μία εικόνα σαν να έχει πέσει «βόμβα» στην Κεφαλονιά. «Δεν μας ενδιαφέρει αν έκανε δήλωση συμπαράσταση η Πενέλοπε Κρουζ για την Κεφαλονιά. Η Κεφαλονιά δεν είναι «Περοκέ» θέλει στήριξη. Οι σεισμικές έρευνες που έγιναν στην περιοχή της Παλικής για ανεύρεση υδρογονανθράκων, δεν μπορούν να επηρεάσουν κάποιο ρήγμα και να δώσουν ένα τόσο μεγάλο σεισμό».

Φωτογραφία: Χαράλαμπος Μοσχόπουλος

Ευρυδίκη Λειβαδά