Νεώτερα από την Κεφαλλονιά – Τι λένε τώρα οι επιστήμονες για το φαινόμενο

Η επιτάχυνση ήταν στο 60%, αυτή του προηγούμενου ήταν χαμηλότερη. Είχε όμως μικρότερη χρονική διάρκεια. Σε περίπου 1 ώρα από τώρα θα γίνει συνάντηση στη Δημοσίων Έργων  με επικεφαλής τον κ. Σιμόπουλο. Αποφασίστηκε άμεσα να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία λόγω του κατεπείγοντος. Δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα. Οι σεισμολόγοι δεν κάνουν σαφή πρόβλεψη. Θέλουν ακόμη μια εβδομάδα για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου. Προσοχή στα σπίτια που έχουν χαρακτηρισθεί κίτρινα. Γιατί είναι ήδη πολύ καταπονημένα. Αρκετά σπίτια που είχαν χαρακτηρισθεί κίτρινα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Το Ελευθέριος Βενιζέλος παραμένει στο λιμάνι. Όμως το πλοίο δεν φθάνει, απ’ότι φαίνεται, να καλύψει τις ανάγκες. Επιπλέον δεν βοηθάει ο καιρός καθόλου.

Ο μαντρότοιχος που είχε πέσει στην είσοδο του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου καθαρίσθηκε και παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες σε 16 άτομα ελαφρά τραυματισμένα τα οποία ήδη αποχώρησαν από εκεί.

Ο Ομότιμος Καθ. του Παν. Αθηνών κ. Μακρόπουλος είπε στον ΣΚΑΙ: «Λόγω του βεβαρυμένου σεισμικού παρελθόντος πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Να επεκτείνουμε την περίοδο επιφυλακής για ορισμένες μέρες ακόμη. Το πρόβλημα είναι με τις οικοδομές γιατί τα προβλήματα γίνονται αθροιστικά. Είναι άλλο ένα κομμάτι του ίδιου ρήγματος. Ενεργοποιούνται άλλα κομμάτια του. Επόμενο είναι να ενεργοποιηθούν κοντινά ρήγματα. Η ζώνη είναι ρηξιγενής».

Ο κ. Κ. Παπαζάχος είπε στον ΣΚΑΙ: «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έγινε σε προέκταση του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό. Άρα δεν έχουμε κάτι καινούργιο. Eίχαμε μεγάλες επιταχύνσεις. Οι έλεγχοι πρέπει να ξεκινήσουν από μηδενικής βάσης. Θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς. Θα κρατήσει πολλές μέρες και εβδομάδες. Και τίποτα δεν αποκλείει να γίνουν σεισμοί ίδιου μεγέθους με τον αρχικό. Μιλαμε για ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση έχει κλείσει. Είναι δύσκολο να επιστρέψει η ζωή σε κανονικούς ρυθμούς άμεσα. Προσοχή στους μετασεισμούς γιατί θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα».

Το Σχέδιο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ έχει ενεργοποιηθεί. Πολεμικά πλοία και αεροπλάνα θα κινηθούν για άμεση βοήθεια.

Φωτογραφία: Χαράλαμπος Μοσχόπουλος

Εφημερίδα των Κεφαλλήνων